ΔιατροφήSuper foods10 θαυματουργά οφέλη από το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών (Grape Seed Exract)

10 θαυματουργά οφέλη από το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών (Grape Seed Exract)

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (Grape Seed Exract) είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που γίνεται με αφαίρεση, ξήρανση και κονιοποίηση των σπόρων σταφυλιών με πικρή γεύση. Οι σπόροι σταφυλιών είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών οξέων, (ανθοκυανίνες, κατεχίνες, προανθοκυανιδίνες, ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs), κ.α.

⇒της Μαρίας Γκέκα

Λόγω του υψηλού αντιοξειδωτικού του περιεχομένου, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, τη βλάβη των ιστών και τη φλεγμονή και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Εδώ είναι 10 οφέλη για την υγεία από το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (GSE), με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

1. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια μετα-ανάλυση 16 μελετών σε 810 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση εξέτασε την επίδραση του GSE. Διαπίστωσαν ότι 100-2.000 mg GSE ημερησίως μείωσαν σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο (6.08 mmHg) και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2.8 mmHg.

Όσοι είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών, ήταν παχύσαρκοι ή είχαν μεταβολικές διαταραχές έδειξαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις.

2. Κατά της θρόμβωσης

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα. Σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 17 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η λήψη 400 mg GSE είχε αποτελέσματα αντιπηκτικότητας του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Μια πρόσθετη μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα μίας μόνο δόσης 400 mg προανθοκυανιδίνης από GSE σε υγιείς γυναίκες που είχαν έξι ώρες συνεχούς καθίσματος. Αποδείχθηκε ότι μειώνει το πρήξιμο των ποδιών κατά 70%

3. Μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη

Τα αυξημένα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης αυξάνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και παίζει κεντρικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση ή τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες.

Τα συμπληρώματα GSE έχουν δείξει σε διάφορες μελέτες ότι μειώνουν την οξείδωση της LDL που προκαλείται από δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

4. Μπορεί να βελτιώσει το κολλαγόνο και τη δύναμη των οστών

Η αυξημένη κατανάλωση φλαβονοειδών αποδεικνύεται ότι βελτιώνει τη σύνθεση κολλαγόνου και το σχηματισμό οστού. Ως πλούσια πηγή φλαβονοειδών, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (GSE) μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την οστική πυκνότητα και τη δύναμή σας.

5. Υποστηρίζει την πνευματική υγεία, καθώς μεγαλώνουμε

Τα φλαβονοειδή καθυστερούν ή μειώνουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Alzheimer μέσω ενός συνδυασμού αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Ένα από τα συστατικά του GSE είναι το γαλλικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει το σχηματισμό ινιδίων από πεπτίδια β-αμυλοειδούς σε ζωικά και εργαστηριακά περιβάλλοντα. Οι συστοιχίες πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Alzheimer.

Μία μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων σε 111 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι 150 mg GSE καθημερινά βελτίωσαν την προσοχή, τη γλώσσα και την άμεση και καθυστερημένη μνήμη.

6. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών

Οι νεφροί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι συχνά μη αναστρέψιμη. Σε μία μελέτη, 23 άτομα με διάγνωση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας έλαβαν 2 γραμμάρια GSE ημερησίως για έξι μήνες και αξιολογήθηκαν έναντι μιας δεύτερης ομάδας μη παρέμβασης. Η πρωτεΐνη ούρων μειώθηκε κατά 3% και η διήθηση των νεφρών βελτιώθηκε κατά 9%. Αυτό σημαίνει ότι οι νεφροί τους ήταν πολύ καλύτερο να φιλτράρουν τα ούρα από εκείνους της ομάδας μη παρέμβασης.

7. Μπορεί να αναστείλει τη λοιμώδη ανάπτυξη μικροβίων

Το GSE εμφανίζει πολλά υποσχόμενες αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το GSE αναστέλλει την ανάπτυξη κοινών τροφιμογενών βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών Campylobacter, E. coli και Shiga – που συχνά ευθύνονται για σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και κοιλιακές διαταραχές. Στο εργαστήριο, βρέθηκε ότι το GSE αναστέλλει 43 στελέχη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια Staphylococcus aureus.

Η Candida Albicans είναι ένας κοινός μύκητας που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη candida σε περιοχές του σώματος, προκαλώντας επίμονες και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, όπως είναι η καντιντιασική κολπίτιδα και οι μυκητιάσεις του στόματος. Το GSE χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική ως φάρμακο για την καντιτίαση.

8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι αιτίες του καρκίνου είναι περίπλοκες, αν και η βλάβη του DNA είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και οι προανθοκυανιδίνες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

9. Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ

Σε μία μελέτη, 15 άτομα με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο και υψηλά επίπεδα ALT έλαβαν GSE για τρεις μήνες. Το ηπατικό ένζυμο αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT) αποτελεί βασικό δείκτη ηπατικής τοξικότητας.

Τα ένζυμα του ήπατος παρακολουθήθηκαν μηνιαίως και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άτομα που έκαναν λήψη 2 γραμμαρίων βιταμίνης C ανά ημέρα. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα που έπαιρνε εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είχε 46% μείωση της ALT, ενώ η ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη C παρουσίασε μικρή μόνο αλλαγή.

10. Βελτίωση της όρασης

Τέλος, οι προανθοκυανιδίνες (200mg την ημέρα, για πέντε εβδομάδες) βελτίωσαν τομείς της όρασης (όραση στο σκοτάδι και μετά την έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία) σε υγιείς ανθρώπους (Corbe C, Boissin JP, Siou A. Light vision and chorioretinal circulation. Study of the effect of procyanidalic oligomers. J Fr Ophtalmol 1988;11:453–60.

Πηγή: www.naturanrg.grnatura nrg T. 108

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code