Έρευνες υποστηρίζουν πως η αύξηση παραγωγής εγκεφαλικής σεροτονίνης, λειτουργεί σαν «stress immunizer” (ανοσοποιητικός παράγων κατά του stress).
Όσον αφορά στις μεταπτώσεις της διάθεσης, η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, ανυπομονησία και ανησυχία. Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη αναστέλλει την επιθετική συμπεριφορά σε πειραματόζωα και ανθρώπους.
Γιατί πρέπει να αυξήσουμε τη σεροτονίνη
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.Οι τροφές επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Τέτοιες τροφές είναι οι μπανάνες, το γάλα, το τυρί, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια.
Τα ω-3 βρίσκονται στα ιχθυέλαια, όπως στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και σε ψάρια όπως: μπακαλιάρο, αστακό, γαρίδες, σαρδέλα, σολομό, ξιφία, στο αβοκάντο, τις ελιές και τα καρύδια καθώς και σε φυτικές τροφές όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο.
Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν καλά ενισχυτικά της διάθεσης και σεροτονίνη και, όπως έχουν υποδείξει έρευνες, η κατανάλωση τους βελτιώνει την κατάθλιψη. Επίσης, για να συντεθεί σεροτονίνη χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ.
Πηγή: www.naturanrg.gr