Ευεξία15 λεπτά... για να καταπολεμήσετε τις ψείρες

15 λεπτά… για να καταπολεμήσετε τις ψείρες

 

Μία μεγάλη ενόχληση για τα παιδιά, ένας μικρός εφιάλτης για τους γονείς. Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά κάνουν νέους… αναπάντεχους κολλητούς φίλους μέσα στην τάξη.

⇒ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Ο λόγος για τις ψείρες, αυτά τα παρασιτικά έντομα που βρίσκουν φωλιά στα κεφαλάκια των ανυποψίαστων μικρών και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο. Διαβάστε τώρα πώς μπορείτε να απαλλάξετε το παιδί σας από τον ενοχλητικό κνησμό, αλλά και πώς να αποφύγετε μελλοντικές υποτροπές.

Η φθειρίαση – όπως είναι ο επιστημονικός όρος – είναι ένα πρόβλημα που όλοι το βιώνουν ως εφιάλτη, αν και στην πραγματικότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Δεν υπάρχει βέβαια καμία αμφιβολία ότι είναι μεγάλη ενόχληση, αφού προκαλεί έντονο και συχνά ακατανίκητο αίσθημα κνησμού και αρκετές φορές επιφέρει ακόμα και μικροτραυματισμούς από το ξύσιμο, ενώ απαιτεί και μία εντατική θεραπεία για την καταπολέμησή του και την αποφυγή υποτροπής, ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση.

Αγαπημένα θύματα αυτών των μικρών παράσιτων είναι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών, κυρίως λόγω της συνήθειάς τους να παίζουν ομαδικά. Οι ψείρες διαδίδονται στις μικρές κοινότητες, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, μεταπηδώντας από το ένα κεφάλι στο άλλο, ή λιγότερο συχνά μέσω της ανταλλαγής ρούχων, πετσετών ή άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική αγωγή πρόληψης, πέρα από το να αποφεύγει ένα παιδί να χρησιμοποιεί ξένες χτένες και βούρτσες. Σε ό,τι αφορά την πιθανή υποτροπή, συστήνεται λούσιμο με ειδικό σαμπουάν μία φορά τη βδομάδα, για τις επόμενες 4-6 βδομάδες από το τέλος της θεραπευτικής αγωγής.

Πώς θα τις αναγνωρίσετε

Ο έλεγχος του κεφαλιού, κυρίως στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στο ύψος του αυχένα, είναι απαραίτητος, για να εντοπίσετε εγκαίρως τις λεγόμενες κόνιδες. Πρόκειται ουσιαστικά για τα αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές ενήλικες ψείρες στις ρίζες των μαλλιών. Έχουν λευκό ή καφέ χρώμα και είναι πιο μικρές από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Σε σύγκριση με την πιτυρίδα, με την οποία μπορεί να τις μπερδέψει κανείς, έχουν πιο απλωτή όψη και εμφανίζονται σφιχτά αγκιστρωμένες πάνω στις τρίχες χάρη σε μία ιδιαίτερα κολλώδη ουσία.

Μετά από περίπου 7-10 ημέρες, οι κόνιδες ανοίγουν και γίνονται πρώτα νύμφες και στη συνέχεια – μετά από άλλες 10 μέρες – ενήλικες ψείρες. Η ψείρα έχει μήκος 2-4 χιλιοστά και τα άκρα της μοιάζουν με αγκίστρια, που της επιτρέπουν να γαντζώνεται καλά πάνω στα μαλλιά.

child, lice, itching-head-pseires-naturanrg10 λεπτά για να τρίψετε το κεφάλι

Αφού ελέγξετε καλά το κεφάλι του παιδιού σας, προχωρήστε αμέσως στην αγωγή, η οποία μπορεί να αποδειχτεί λίγο επιθετική, αλλά φέρει πολλές πιθανότητες για ριζικό αποτέλεσμα.

Προμηθευτείτε ειδικά αντιπαρασιτικά φάρμακα, που είναι διαθέσιμα με τη μορφή σαμπουάν, ζελέ ή σκόνης, και δρουν πάνω στα νευρικά κύτταρα των ψειρών επιφέροντάς τους παράλυση και τελικά θάνατο. Τα πιο αποτελεσματικά ενεργά συστατικά είναι οι φυσικές πυρεθρίνες και τα συνθετικά παράγωγά τους, όπως η περμεθρίνη και το μαλαθείο.

Το ζελέ και η σκόνη απαιτούν τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής κατά την εφαρμογή τους και, αν είναι δυνατόν, την παραμονή του προϊόντος για 10 ακόμα λεπτά, προκειμένου να δράσει καλύτερα. Το αφαιρείτε στη συνέχεια με ένα ειδικά μελετημένο σαμπουάν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2-3 φορές αφήνοντας διάστημα 7-10 ημερών ανάμεσά τους.

3 λεπτά για να τις απομακρύνετε με τη χτένα  

Σε αυτό το σημείο, παίρνετε μια χτένας με πολύ στενά δοντάκια, για να απομακρύνετε τα αυγά και τις ψείρες που εξόντωσε το εντομοκτόνο προϊόν, αλλά παραμένουν αγκιστρωμένες πάνω στα μαλλιά. Φυσικά, είναι πιο εύκολο και γρήγορο να ολοκληρώσετε αυτήν την επιχείρηση σε κοντά μαλλιά, όμως όποιος έχει μακριά μαλλιά, δεν σημαίνει ότι προσελκύει ευκολότερα τις ψείρες.

2 λεπτά για να πλύνετε τα μαλλιά σας

Μόλις βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει όλα τα αυγά και τις νεκρές ψείρες, θα πρέπει να λούσετε και πάλι τα μαλλιά με το κανονικό σαμπουάν. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα καθαρά μαλλιά δεν προστατεύουν από τυχόν υποτροπή, αφού δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην έλλειψη υγιεινής και τη φθειρίαση.

stop-lice-naturanrgΣτοπ στη μετάδοση

Για να αποφύγετε τη μετάδοση της φθειρίασης σε όλα τα μέλη της οικογένειας και την ίδια στιγμή να τις εξαφανίσετε τελείως από το σπίτι σας, είναι απαραίτητο να πλύνετε όλα τα σεντόνια, τις πετσέτες, τα ρούχα και τα αρκουδάκια με τα οποία το παιδί έχει έρθει σε επαφή σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Επίσης, βυθίστε όλες τις χτένες, τις βούρτσες και τα τσιμπιδάκια σε ζεστό νερό με καθαριστικό προϊόν για περίπου μία ώρα. Ελέγξτε εξονυχιστικά τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και, αν χρειαστεί, υποβάλλετε και αυτά στην αντιφθειρική αγωγή.

Πηγή: NaturaNrg #32

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης