Όταν είμαστε πολυάσχολοι, μπορεί να στραφούμε στην καφεΐνη ή τη ζάχαρη για άμεση ενέργεια. Όμως, μια απλή, αλλά σταθερή, πρακτική της γιόγκα θα μας δώσει πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Σε κάθε άσανα που ακολουθεί μένουμε για 5-8 αναπνοές για να διευρύνουμε τους μύες του κορμού μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να βαθύνουμε την αναπνοή μας, να δεχτούν περισσότερο οξυγόνο τα κύτταρά μας και να αυξηθεί η ενεργητικότητα και η ευεξία μας.
Pure Yoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr
Φωτογραφίες:Γιώργος Ζαχαρίου, Outfit: BAYA.fit-Active wear
*Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.
-
Όρθια πλάγια κάμψη
Στεκόμαστε σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια ψηλά. Κάνουμε κάμψη του κορμού στο πλάι προσέχοντας να μην κινείται η λεκάνη μας προς την αντίθετη μεριά από αυτήν που κινούνται τα χέρια μας. Αντίθετα, προσπαθούμε να μείνει η λεκάνη μας όσο πιο ουδέτερη γίνεται. Επαναλαμβάνουμε απ’ την άλλη μεριά.
-
Τρίγωνο (Trikonasana)
Σε αυτή τη θέση τα πόδια μας θα παραμείνουν τεντωμένα ενώ προσπαθούμε να είναι οι δύο πλευρές του κορμού μας παράλληλες μεταξύ τους και με το πάτωμα. Αν δεν φτάνουμε να ακουμπήσουμε το πάτωμα με το χέρι μας μπορούμε να πιάσουμε τον αστράγαλο ή την κνήμη μας.
-
Πολεμιστής 2 (Virabhadrasana 2)
Βεβαιωνόμαστε ότι το λυγισμένο πόδι σχηματίζει ορθή γωνία (ο μηρός με την κνήμη), ενώ το πίσω πόδι μένει τεντωμένο. Ο κορμός παραμένει κάθετος στο πάτωμα και τα χέρια σε έκταση. Κοιτάμε στην προέκταση των δαχτύλων του δεξιού χεριού.
-
Πλάγια Γωνία (Parsvakonasana)
Διατηρούμε μια ευθεία γραμμή από την εξωτερική μεριά του πέλματος του τεντωμένου ποδιού μέχρι το μικρό δαχτυλάκι του χεριού που βρίσκεται ψηλά. Ο μηρός του λυγισμένου ποδιού είναι παράλληλος με το πάτωμα και σχηματίζει ορθή γωνία με την κνήμη.
-
Καμήλα (Ustrasana)
Γονατίζουμε στο πάτωμα. Αν πονάνε τα γόνατά μας μπορούμε να βάλουμε μια διπλωμένη κουβέρτα από κάτω τους ή μερικά μαξιλάρια. Κρατάμε κάθετους τους μηρούς στο πάτωμα και κινούμε το στέρνο προς το ταβάνι και προς τα πίσω μέχρι να ακουμπήσουν τα δάχτυλα των χεριών μας στις φτέρνες. Αν δεν φτάνουμε να ακουμπήσουμε τις φτέρνες μας μπορούμε να ακουμπήσουμε στο πίσω μέρος των μηρών μας ή να κρατήσουμε τα χέρια μας στη μέση.
-
Θέση του παιδιού (Balasana)
Καθόμαστε στις φτέρνες μας και απλώνουμε τον κορμό μπροστά. Τα χέρια μπορούμε να τα έχουμε είτε τεντωμένα μπροστά είτε πίσω, δίπλα στη λεκάνη μας. Αν σηκώνεται η λεκάνη μας τοποθετούμε μια διπλωμένη κουβέρτα μεταξύ λεκάνης και φτερνών. Επίσης, μπορούμε να υποστηρίξουμε και το κεφάλι μας με αντίστοιχο τρόπο.
Namaste,
Μαρία