ΔιατροφήΔίαιτα & Αδυνάτισμα15 τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό σου

15 τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό σου

Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά από χημικές αντιδράσεις με τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλές δομές.

Τα διασπώμενα αυτά υλικά μεταφέρονται στα μιτοχόνδρια και αποτελούν την καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Η ενέργεια αυτή χρειάζεται για τη λειτουργία της καρδιάς, για την κίνηση των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την πέψη και γενικά για όλες τις λειτουργίες των διαφόρων οργάνων του οργανισμού. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει χαμηλό μεταβολισμό αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του έχει την τάση περισσότερο να αποθηκεύει τη διασπώμενη τροφή και λιγότερο να την μετατρέπει σε ενέργεια.

Η αποθήκευση γίνεται με τη μορφή λίπους και η υπερβολική συσσώρευση λίπους προκαλεί την παχυσαρκία. Για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός χρειάζεται να καταναλώνουμε την κατάλληλη καύσιμη ύλη, δηλαδή κατάλληλη τροφή, οξυγόνο για να γίνεται η καύση, μιτοχόνδρια, τις μηχανές δηλαδή όπου γίνεται η καύση και νερό.

Κατάλληλη καύσιμη ύλη

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν τρόφιμα που ‘μπλοκάρουν’ το μεταβολισμό, εμποδίζοντας την απώλεια βάρους: ο μεταβολισμός δεν είναι ρολόι με γρανάζια ή κιβώτιο ταχυτήτων για να μπλοκάρει, αλλά ένα περίπλοκο χημικό σύστημα με δυνατότητα να αφομοιώνει με επιτυχία όλες τις τροφές που του δίνουμε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τροφές που μπορεί να επηρεάσουν προς τα κάτω το μεταβολισμό και καλό είναι να αποφεύγονται.

Ποιες τροφές μπλοκάρουν τον μεταβολισμό

Τέτοιες τροφές είναι η πολλή ζάχαρη, το πλούσιο σε γλυκόζη σιρόπι καλαμποκιού, τα πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Οι τροφές αυτές καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια επειδή προάγουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών και αυξάνουν το οξειδωτικό στρες. Άλλες αιτίες που καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια είναι προβλήματα του θυρεοειδή, υδράργυρος, οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή και η λήψη φαρμάκων. Ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων(μεγάλες ποσότητες τροφής) μπλοκάρει το σύστημα μεταβολισμού με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων χρειάζεται να μειώνουμε την ποσότητα τροφής.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας. Συνήθως πρόκειται για τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, πολλά αντιοξειδωτικά και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες αυξάνουν το μεταβολισμό κατά 40%, οι υδατάνθρακες κατά 20% και τα λίπη κατά 5%. Συχνά προτείνονται μαγικές τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό, όμως η δράση τους στο μεταβολισμό οφείλεται στις προαναφερθείσες ιδιότητες που έχουν.

Τέτοιες τροφές είναι:

 • γκρέιπφρουτ (η πηκτίνη και οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό)
 • πράσινο τσάι (περιέχει αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες δηλ τα καυσαέρια της καύσης των τροφών)
 • γιαούρτι (περιέχει πρωτεΐνη)
 • αμύγδαλα (περιέχουν πρωτεΐνες και σύμπλοκους υδατάνθρακες)
 • καφές (η καφεΐνη επιταχύνει το μεταβολισμό κατά 5-10% για 1-3 ώρες μετά τη λήψη καφέ)
 • γαλοπούλα (περιέχει πρωτεΐνη)
 • μήλο (περιέχει φυτικές ίνες)
 • σπανάκι (φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες)
 • φασόλια (φυτικές ίνες)
 • καυτερές πιπεριές, τσίλι(περιέχει καψαϊκίνη που έχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό)
 • μπρόκολα –λαχανάκια Βρυξελλών (φυτικές ίνες)
 • βρώμη (φυτικές ίνες)
 • ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα).

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.