Life16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Το μήνυμα είναι #ZeroHunger

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Το μήνυμα είναι #ZeroHunger

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και είναι μια ευκαιρία να δείξουμε τη δέσμευσή μας στο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης και της εξάλειψης της Πείνας μέχρι το 2030.

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

 

To 2018,  αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό, συνεπεία των πολέμων και της κλιματικής αλλαγής. Όλα δείχνουν ότι η πρόοδος που είχε συντελεστεί χάνεται και ο κόσμος πηγαίνει πάλι προς τα πίσω.

Τα ποσοστά της πείνας αυξάνονται σχεδόν σε ολόκληρη την Αφρική και στη Νότια Αμερική με 821 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 1 στους 9, να υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με την έκθεση State of Food Security and Nutrition in the World 2018 (Παγκόσμια Κατάσταση της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής 2018).

Η Αφρική είναι η περιοχή που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά διατροφικής ανασφάλειας, επηρεάζοντας το 27% του πληθυσμού, ποσοστό τετραπλάσιο απ’ ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Υπό καθεστώς λιμού βρίσκεται το Νότιο Σουδάν, ενώ πολύ κοντά σε αυτό είναι η Υεμένη, η βορειοανατολική Νιγηρία και η Σομαλία. Επίσης, το πρόβλημα παρουσιάζει αύξηση στη Λατινική Αμερική, αφού μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε από 4,7% σε 6,4%.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι 600.000 παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες μπορεί να πεθάνουν από ακραία πείνα έως το τέλος του έτους καθώς υπάρχουν ελλείψεις χρηματοδότησης και οι εμπόλεμες πλευρές εμποδίζουν τις προμήθειες να φτάσουν σε αυτούς που τις χρειάζονται.

Πείνα και κλιματική αλλαγή

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Το μήνυμα είναι #ZeroHungerΣτην έκθεση State of Food Security and Nutrition in the World 2018 (Παγκόσμια Κατάσταση της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής 2018) αναλύονται λεπτομερώς η αλλαγή του κλίματος και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τα οποία κατονομάζονται ως βασικοί παράγοντες της πρόσφατης ανάκαμψης της πείνας στον κόσμο.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δίνουν βάση στη σκέψη ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντίκτυπο στη γεωργία και τη διατροφική ασφάλεια», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Από το 1986 έως το 2006, παρατηρούμε μια θεαματική αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου των φυσικών καταστροφών.

Οι πρώιμες ή όψιμες ή ολότελα εξαφανισμένες εποχές σε ορισμένα μέρη του πλανήτη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις σοδειές γεωργικών προϊόντων».

Ο FAO και ο ΟΗΕ προτείνουν, επίσης, στην έκθεση αυτή την εφαρμογή μιας σειράς από αγροτικές τεχνικές, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, ώστε να γίνει μια προσπάθεια να διαφυλαχθούν οι σοδειές.

Τι μπορώ να κάνω εγώ για να βοηθήσω στην επίτευξη του #ZeroHunger;

Ο καθένας έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει στο #ZeroHunger. Χώρες, ιδρύματα και άνθρωποι συλλογικά και ατομικά πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Ανταλλαγή γνώσεων και πόρων, ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών και ανακάλυψη νέων ευκαιριών για την καταπολέμηση της πείνας.

  • Μειώνοντας την σπατάλη, τρώγοντας σοφά και υιοθετώντας ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Άλλωστε τα θρεπτικά γεύματα δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα!
  • Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα είναι ζωτικές για το μέλλον της τροφής.
  • Ας συνδεθούμε ξανά με την τροφή, τη μάνα γη και ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

Προβάλλετε το μήνυμα # ZeroHunger στην κοινωνική σας δικτύωση

Η άλλη όψη του νομίσματος

Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Κι οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς…

Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία.

  • Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
  • Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
  • 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας – το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.

 

Πηγή: natura T.97, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code