LifeΠολιτισμός 20 Μαίου 2016 -1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

 20 Μαίου 2016 -1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Η Ελληνική Γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός, δεν είναι μόνο ένα γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιείται στην ομιλία ενός λαού, αλλά είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας, οι αξίες της οποίας συμπίπτουν με τις πιο βαθιές ρίζες της δυτικής κουλτούρας.

της Μαρίας Γκέκα

Η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί ταυτίζεται (όπως πιστεύεται) με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, η οποία -όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- «λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο».
Επιπλέον της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, προηγείται η Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ακολουθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (21 Μαΐου), με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού».

Στόχος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του και η προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σήμερα, 20 Μαϊου 2016, η  Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι) με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, έχουν οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Ιταλία στις 20,21 και 22 Μαΐου 2016 για την καθιέρωση της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
 20 Μαίου 2016 -1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΒΕΡΣΑ ώρα 09.00-11.00 Seconda Università di Napoli – “Οι ελληνικές ρίζες του λεξιλογίου στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο” με οργάνωση της Φιλελληνικής Εταιρίας της Ιταλίας και του Κέντρου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Καζέρτα.
ΜΠΟΛΩΝΙΑ ώρα 16.00 Cappella Farnese – “1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας της Εμίλια Ρωμάνια με την αιγίδα του Δήμου της Μπολώνιας και του Επίτιμου Προξενείουτης Ελλάδας στην Μπολώνια.
ΜΠΡΙΝΤΙΖΙ Λύκειο Γλωσσών “Ε.Palumbo” – “1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Αγ. Νικολάου Μύρας.
ΚΡΕΜΟΝΑ ώρα 21.00, Cortile Federico II – Piazza del Comune – “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας της Μπρέσια και της Κρεμόνα και της Ελληνικής Κοινότητας της Πάρμα και της Ρέτζιο Εμίλια με την αιγίδα του Δήμου της Κρεμόνα.
ΓΕΝΟΒΑ ore 17.00, Piazza dei Greci (Piazza delle Vigne) – “1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” παρουσία του καθ. Andrea Del Ponte, με οργάνωση του Centrum Latinitatis Europae – Hellinikì Agorà.
ΙΣΚΙΑ, LACCO AMENO ώρα 11, “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας και την αιγίδα του Δήμου του Lacco Ameno.

ΜΕΣΣΗΝΑ ώρα 17.00, Viale San Martino στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας “1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού.

ΜΙΛΑΝΟ ώρα 21.00, Δημοτική Βιβλιοθήκη Sormani – “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική” (Οδυσσέας Ελύτης). “Η Ελληνική Γλώσσα στους αιώνες” με οργάνωση της Φιλελληνικής Εταιρείας Λομβαρδίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνο και την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μιλάνο και του Συστήματος Βιβλιοθηκάριων του Μιλάνο.
ell_glwssa_paei_napoli- 20 Μαίου 2016 -1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
ΝΑΠΟΛΗ “1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας – ώρα 09.00 Επίσκεψη στα Ελληνικά τείχη της Piazza Bellini, από το “Spazio Νέα”. 10.00 Βασιλική San Giovanni Maggiore a Pignatelli – Iος Ελληνικός Λογοτεχνικός Μαραθώνιος”, στα πλαίσια του προγράμματος “Il GRECO FA TESTO”, σε συνεργασία με τα Κλασσικά Λύκεια της Καμπανίας. 13.00 Βασιλική San Giovanni Maggiore – Επίσημη τελετή της Πρώτης Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού με οργάνωση της Ο.Ε.Κ.Α.Ι με χαιρετισμούς των συμμετεχουσών Αρχών 15.00 – 16.00 Αίθουσα «Capitolo San Domenico Maggiore» – Φιλοσοφικός Διάλογος “PHILIA”, με συντονιστή τον καθηγητή Salvatore Ferrara. Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδας. Ore 16.00 Aula Magna, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης – Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, “Η κλασσική παιδεία και η κρίση των κλασσικών λυκείων”. Παρουσίαση της πρωτοβουλίας με τίτλο: “Η Κλασσική Παιδεία ώς άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητος” – Ζωντανή Μουσική Παράσταση με θέμα “Μουσική ποίησης, Μελοποιημένη Ποίηση, η ποίηση και η μουσική στον Κόσμο” με το συγκρότημα Xenitià. Με την αιγίδα του Δήμου της Νάπολης και της Κεντρικής ΄Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, του Ιδρύματος του Συλλόγου των Μηχανικών της επαρχίας της Νάπολης, του Ιταλικού Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Σπουδών και σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης, του Φεστιβάλ της Φιλοσοφίας στην Magna Grecia και του Spazio Nea.

ΠΑΛΕΡΜΟ ώρα 09.30-14.00, Cantieri Culturali alla Zisa – “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού”, με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας  Σικελίας Τρινάκρια, με την αιγίδα του Δήμου του Παλέρμο και του Ιστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και τα Κλασσικά Λύκεια “G. Garibaldi”, “G. Meli”, “Vittorio Emanuele II” και “Umberto I”, το Ιστιτούτο Salesiano Don Bosco και το Convitto Nazionale “Giovanni Falcone”.

ΠΑΒΙΑ ώρα 15.00, Palazzo San Tommaso – “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας της Παβία και την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μιλάνο και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Παβίας.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΝΑΠΟΛΗ ώρα 17.00 με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας “Grande Festa popolare dei greci e dei filelleni di Napoli” παρουσίαση των Evì Evan σε συνεργασία με το “Spazio Nea”.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΜΙΛΑΝΟ ώρα 12.30, Via Piero della Francesca 55 – “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” με οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου-Ελληνικό Μορφωτικό Κέντρο.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code