Υγεία22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο...

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό

Χωρίς το νερό, δεν μπορούμε να ζήσουμε παρά μόνον λίγες μέρες. Είναι καθοριστικό για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη, την αποβολή των τοξινών αλλά και τη λίπανση όλων των ιστών του σώματος, από τους πνεύμονες μέχρι τα μάτια. Είναι πολλοί ωστόσο οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τον λεγόμενο «διάφανο χρυσό». Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, καιρός να αποκατασταθεί όλη η αλήθεια! 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Το νερό αδυνατίζει –  Αλήθεια & Ψέμα  

Το φυσικό νερό δεν αδυνατίζει, αν και όσοι πίνουν 6-8 ποτήρια ημερησίως, ενδέχεται να νιώθουν λιγότερο έντονο το αίσθημα της όρεξης, αφού το νερό επιδρά πάνω στα νευρικά κέντρα που ελέγχουν τόσο το αίσθημα της δίψας, όσο και της πείνας. Όσο για το αεριούχο νερό, οι φυσαλίδες του τείνουν να προσφέρουν ένα προσωρινό αίσθημα κορεσμού, καθότι διαστέλλουν στιγμιαία τα τοιχώματα του στομάχου. 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό

Το αεριούχο νερό συμβάλλει στην πέψη –  Αλήθεια

Τα αεριούχα νερά, δηλαδή αυτά που περιέχουν ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη από 250mg ανά λίτρο, βοηθάνε αναμφίβολα στην πέψη. Και τα νερά όμως που περιέχουν δισσανθρακικό νάτριο (σόδα) συμβάλλουν στη χώνεψη, επιταχύνοντας τη γαστρική κένωση. Αν καταναλωθούν με άδειο στομάχι αντιθέτως, καταλαγιάζουν τη γαστρική οξύτητα.

Το φυσικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου ξεδιψάει περισσότερο – Αλήθεια

Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό που ξεδιψάει περισσότερο είναι το όξινο φυσικό νερό. Δηλαδή αυτό στο οποίο έχει προστεθεί λίγος χυμός λεμονιού. Αν μάλιστα καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Το όξινο νερό ξεδιψάει περισσότερο τόσο επειδή καταπολεμά τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση που ξυπνάει η δίψα. Επίσης επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα pH που έχουν διαταραχτεί εξαιτίας της απώλειας των εσωτερικών υγρών.

Όταν νιώθουμε δίψα, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι –  Αλήθεια

Πράγματι, το σώμα μας έχει ελαφρώς αφυδατωθεί όταν σημάνει το αίσθημα της δίψας. Και αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 2% δυσκολεύει τον οργανισμό να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του.

Το πολύ νερό είναι δύσπεπτο –  Ψέμα

Ακριβώς όπως η έλλειψη νερού αποδεικνύεται βλαβερή για τον οργανισμό, έτσι και μία κατάσταση υπερυδάτωσης μπορεί να αποβεί αρνητική. Όχι όμως σε επίπεδο πέψης, όσο για τον κίνδυνο καταπόνησης των νεφρών, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Το νερό μπορεί να καταπολεμήσει τη χαμηλή πίεση –   Αλήθεια

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση “Hypertension”, αποκάλυψε ότι το νερό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο λιποθυμίας στους υποτασικούς και να οξύνει την επαγρύπνηση και τη συγκέντρωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για βασικές λειτουργίες, όπως την πέψη, την αναπνοή και τον καρδιακό χτύπο.

Χωρίς νερό ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει μόνο μία μέρα –   Ψέμα

Όχι μπορεί να αντέξει από δύο έως τέσσερις ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μία απώλεια νερού ίση με το 10% του ατομικού βάρους μπορεί να προκαλέσει εξαιρετική αδυναμία. Η έλλειψη αυτή μειώνει τον συνολικό όγκο του αίματος προκαλώντας μικρότερη αιμάτωση της καρδιάς και άρα περιορισμένη οξυγόνωση του οργανισμού με σοβαρές μυϊκές και νευρολογικές επιπτώσεις. Μία αφυδάτωση της τάξεως του 5% προκαλεί κράμπες, κόπωση και εκνευρισμό, ενώ όταν φτάσει το 7% μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις.

Το χρώμα των ούρων προδίδει την πιθανή αφυδάτωση –  Αλήθεια

Αν ένας άνθρωπος δεν πιει πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε τα ούρα του είναι λίγα και σκουρόχρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός, για να αποφύγει την περαιτέρω απώλεια υγρών, κάνει τα ούρα πιο συμπυκνωμένα.

Υπάρχει νερό για κάθε ανάγκη!

Ανάλογα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας συστήνεται ένας συγκεκριμένος τύπος νερού. Ανακαλύψτε αυτόν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Για τους υπερτασικούς

Ενδείκνυται το νερό με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών.

Για τους καρδιοπαθείς

Συστήνεται το σκληρό μεταλλικό νερό. Δηλαδή αυτό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ικανό να προλαμβάνει το έμφραγμα και να προστατεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Για τις εγκύους και όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Το ασβεστούχο νερό (150mg ανά λίτρο) είναι το καταλληλότερο για τις αυξημένες ανάγκες πρόσληψης ασβεστίου που παρουσιάζουν οι εγκυμονούσες, αλλά και όσοι υποφέρουν από οστεοπόρωση. Να σημειωθεί ότι η ικανότητα του εντέρου να απορροφάει το ασβέστιο από το νερό είναι παρόμοια με την αντίστοιχη απορροφησιμότητα από το γάλα.

Διαβάστε επίσης ⇒ZeroWaste … δεν είναι απλά ανακύκλωση!

Για τους αθλητικούς τύπους

Ενδείκνυται ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Κυρίως σε ασβέστιο, σίδηρο, χλώριο και νάτριο, που βελτιώνει τις επιδόσεις τους.

Για όσους υποφέρουν από πέτρα στα νεφρά

Συστήνεται ένα ολιγομεταλλικό νερό που διεγείρει τη διούρηση, προλαμβάνοντας έτσι τον σχηματισμό πέτρας αλλά και ευνοώντας την αποβολή της τυχόν υπάρχουσας.

Αποφύγετε το πλαστικό μιας χρήσης και πείτε ναι στην επαναχρησιμοποίηση με δικό σας οικολογικό μπουκάλι

Η κατανάλωση νερού από ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να οδηγήσει σε έκπλυση χημικών και τοξικών ουσιών. Η έκλυση χημικών ουσιών πραγματοποιείται όταν η θερμότητα κάνει τα τοξικά χημικά από το πλαστικό να απελευθερωθούν. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανότητες το νερό που πίνεις να περιέχει μόλυβδο, χλώριο, βακτήρια και εντομοκτόνα, που είναι τοξικά για την υγεία σου.

Μια έρευνα από το University of Michigan αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δαπανούν 300 φορές το κόστος του νερού της βρύσης για να πιούν εμφιαλωμένο νερό. Μάλιστα, οι ΗΠΑ αποτελούν τον #1 καταναλωτή εμφιαλωμένου νερού στον πλανήτη, καταναλώνοντας περίπου 61,4 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

 

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό

Τα Ecolife Thermos της Life Green είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι 18/8 , χωρίς Δισφαινόλη A και καρκινογόνες ουσίες, αποτελούν την καλύτερη λύση για μία zerowaste καθημερινότητα.

  • Με πιστοποιητικά ποιότητας FDA & SGS.
  • Χωρίς αλουμίνιο και τοξικές ουσίες (BPA free).
  • Με διπλά τοιχώματα, για να διατηρείται η θερμοκρασία για πολλές-πολλές ώρες.

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code