Life29/9: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τη σπατάλη φαγητού

29/9: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τη σπατάλη φαγητού

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σπατάλης τροφίμων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, πέρσι, θέσπισε την
29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού.

50 εκατ. μερίδες τρόφιμα έχει προσφέρει το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ” από το 2012

Με αυτήν την αφορμή, η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Μπορούμε” ανακοινώνει πως, από την ίδρυση της το 2012 ως σήμερα, έχει σώσει & προσφέρει περισσότερες από 50 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα. Οι μερίδες αυτές προέρχονται από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους και προσφέρονται σε περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η οργάνωση αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι εφικτή.
Δημιουργώντας ένα καινοτόμο μοντέλο άμεσης δικτύωσης δωρεών τροφίμων, έχει καταστήσει τη δωρεά τροφίμων εύκολη, ασφαλή και διαφανή διαδικασία. Για όσους επιθυμούν να
προσφέρουν ότι τους περισσεύει για καλό σκοπό. Αυξάνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα του μοντέλου είναι σε θέση σήμερα να σώζει & προσφέρει 55 μερίδες τροφίμων και κάθε 1€ λειτουργικού κόστους.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πρόληψη είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, το Μπορούμε καθημερινά ευαισθητοποιεί, μέσω εκδηλώσεων, ενημερωτικών βίντεο, παρουσιάσεων, διαδικτυακών εκστρατειών και σεμιναρίων, την κοινή γνώμη για τη σημασία αυτού του
φαινομένου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση μαθητών μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο». Έως σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 22.000 μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

“Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων”

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Μπορούμε, η Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, αποτυπώνει την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών και διατομεακών συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων μερών. Με στόχο την ουσιαστική μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Η Συμμαχία τελεί υπό την
αιγίδα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τις παραπάνω δράσεις το Μπορούμε έχει βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017.

29/9: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τη σπατάλη φαγητού

Θεοδωρίδης: “Ως χώρα υπολειπόμαστε σε θέματα πρόληψης” 

Ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Μπορούμε κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Μπορούμε μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία σχετικά με το τι είναι εφικτό στην Ελλάδα στο θέμα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων, δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε πως όλα όσα έχουμε
καταφέρει δεν είναι παρά μερικές σταγόνες σε έναν απέραντο ωκεανό σπατάλης τροφίμων. Ως χώρα, υπολειπόμαστε άλλων σε θέματα πρόληψης, διαχειριστικής ετοιμότητας και αναγνώρισης της σημασίας του φαινόμενου για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Ως πολίτες/καταναλωτές υπάρχουν
ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης. Δυστυχώς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τη ριζική αλλαγή καθημερινών συμπεριφορών που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων».

Παγκόσμια στοιχεία σπατάλης τροφίμων:

♦ Περίπου 14% της παραγωγής τροφίμων χάνεται κατά τα στάδια μεταξύ παραγωγής και λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019 ). Περίπου 17% της παραγωγής τροφίμων σπαταλάται (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021)
♦ Για το 2019 η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται σε περίπου 931 εκατ. τόνους. 61% προήλθε από νοικοκυριά, 26% από την εστίαση, και 13% από το λιανικό εμπόριο.
♦ Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος σε παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ
♦ 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη
τροφίμων

Ελληνικά στοιχεία σπατάλης τροφίμων

♠ Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα εκτιμάται στα 142 kg ανά άτομο.
♠ Μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει τρόφιμα
♠ Η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει με μεγάλο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 1,35 εκατ. άτομα = 12,4% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια (2020).
♠ Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόλις 22% των πολιτών) ως προς την ορθή κατανόηση της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από».

Πηγή: www.naturanrg.gr, www.boroume.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης