ΕυεξίαBody and mind29/4 Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Xορέψτε στο ρυθμό του σώματός σας!

29/4 Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Xορέψτε στο ρυθμό του σώματός σας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Το μήνυμα της Ημέρας

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (2015) φέρει την υπογραφή του διάσημου Ισπανού χορευτή και χορογράφου Ίσραελ Γκαλβάν και έχει ως εξής:
«Carmen Amaya, Valeska Gert, Suzushi Hanayagi, Michael Jackson… ο χορός τους παραμένει ακατηγοριοποίητος. Δεν θα μπορούσα να αποκωδικοποιήσω το στιλ τους. Τους βλέπω σαν γεννήτριες ενέργειας και αυτό με κάνει να σκέφτομαι τη σημασία της χορογραφίας αυτής της ενέργειας του χορευτή. Το σίγουρο είναι ότι εδώ σημαντική δεν είναι η χορογραφία, αλλά η δίνη που προκαλεί.

Φαντάζομαι τον μετασχηματιστή Tesla να τους ελκύει όλους, να εκπέμπει ένα θεραπευτικό κύμα και να προκαλεί μεταμόρφωση στα σώματα: η Πίνα Μπάους ως αλογάκι της Παναγίας, ο Raimund Hoghe σαν σκαθάρι, ο Vicente Escudero σαν φάσμα, ακόμη και ο Μπρούς Λι ως σαρανταποδαρούσα.

Χόρεψα το πρώτο μου ντουέτο με τη μητέρα μου, όταν εκείνη ήταν 7 μηνών έγκυος σε μένα. Θα σκέφτεστε ότι υπερβάλλω. Αλλά παρ’ όλο που χορεύω σχεδόν πάντα μόνος μου, φαντάζομαι ότι με ακολουθούν… φαντάσματα που με βγάζουν από το ρόλο μου του «μοναχικού χορευτή». Ο Didi Huberman δεν ήθελε να πει: soleares;
Όταν ήμουν μικρός δεν μου άρεσε ο χορός, αλλά ήταν κάτι που έβγαινε από μέσα μου με έναν τρόπο πολύ φυσικό και εύκολο. Σχεδόν ενστικτώδη. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο χορός γιάτρευε, είχε σχεδόν ιαματικές ιδιότητες και με βοηθούσε να μην είμαι τόσο εσωστρεφής και να ανοίγομαι στους ανθρώπους. Είδα την εικόνα ενός παιδιού που έπασχε από Έμπολα να θεραπεύεται με τη βοήθεια του χορού. Ξέρω ότι πρόκειται για δεισιδαιμονία, αλλά μήπως είναι κάτι εφικτό;

Ανακαλύψτε τη χοροθεραπεία

Δεν χρειάζεται να έχουμε πάρει μαθήματα μπαλέτου ή να έχουμε μυηθεί στους παραδοσιακούς χορούς. Η χοροθεραπεία ενδείκνυται ακόμα για τους πιο άπειρους χορευτές. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αποτελεσματική ολιστική τεχνική, που μας βοηθάει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε ορισμένες διαταραχές, αλλά επιπλέον μας αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας. Τα αποτελέσματά της είναι εγγυημένα και διαπιστώνονται καθημερινά τα τελευταία 50 χρόνια.
Αν με τα λόγια καταφέρνουμε να εκφράζουμε την ψυχική μας διάθεση με βάση τη λογική, τότε με τις κινήσεις του σώματός μας είμαστε σε θέση να ελευθερώνουμε τα συναισθήματά μας με πιο αυθόρμητο και ολοκληρωμένο τρόπο. Ακούγεται ίσως περίεργο, όμως οι κινήσεις μας στο ρυθμό της μουσικής μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε βαθύτερη αυτογνωσία μέσω μιας καλύτερης αίσθησης της σωματικής μας ταυτότητας.

Με στόχο την ψυχοσωματική αρμονία

Πάνω σε αυτή τη θεωρία, έχει βασιστεί η χοροθεραπεία (ή αλλιώς χοροκινητική έκφραση), μία ολιστική πρακτική που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις «εκφραστικές θεραπείες», αφού καταφέρνει να αναδεικνύει την κρυμμένη δημιουργικότητα που υπάρχει στον καθένα από μας. Για να επωφεληθούμε από αυτήν, δεν χρειάζεται να έχουμε πάρει μαθήματα μπαλέτου ή να γνωρίζουμε συγκεκριμένα χορευτικά βήματα. Αρκεί να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο και να ακολουθήσουμε το ρυθμό της μουσικής που ηχεί μέσα μας, υπό τις οδηγίες ενός ειδικού.

Κάνει καλό σε όλους

Δεδομένου του στόχου της χοροθεραπείας, δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Συνίσταται ιδιαίτερα σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μάλιστα, χάρη στο γενικότερο αίσθημα ευεξίας που χαρίζει τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από:

  • ψυχικά προβλήματα κάθε είδους, όπως άγχος, διαταραχές διάθεσης και διατροφικής συμπεριφοράς, φοβίες, σχιζοφρένεια, διανοητική καθυστέρηση,
  • σωματική αναπηρία, είτε εκ γενετής, είτε ως αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος,
  • ψυχοσωματικές ασθένειες, που προκαλούνται από την τάση υπερβολικού ελέγχου του μυαλού, το οποίο με τη σειρά του αντιδράει μεταφέροντας στο σώμα τη συσσωρευμένη ένταση με τη μορφή συμπτωμάτων: πονοκέφαλο, δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνόρροια), αμηνόρροια (έλλειψη εμμηνόρροιας) και προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Πηγή: NaturaNrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.