Αρχική Life 4 ελληνικά νησιά … όπου ο χρόνος έχει σταματήσει!

4 ελληνικά νησιά … όπου ο χρόνος έχει σταματήσει!

237

Μπείτε στη μηχανή του χρόνου και γυρίστε 30- 40 χρόνια πίσω, σε μια Ελλάδα αλλιώτικη που οι νεότεροι την έχουν δει μόνο μέσα από παλιές ελληνικές ταινίες, που τα νησιά της, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ήταν ολότελα αποκομμένα από την κεντρική Ελλάδα.

⇒της Μαρίας Γκέκα 

Νησιά που συνδυάζουν την ανόθευτη, άγρια ομορφιά με την απόλυτη αθωότητα. Εκεί νιώθεις μια μοναχική απλότητα, που μόνο οι ταξιδιώτες και όχι οι τουρίστες μπορούν να αφουγκρασθούν. Αυτή τη μαγεία της ελευθερίας  που νιώθει κανείς μακριά από τους ρυθμούς στης σύγχρονης ανάπτυξης.

Θηρασία

Σε απόσταση αναπνοής από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, η Θηρασία επιμένει να παραμένει πίσω στο χρόνο διατηρώντας τους δικούς της ρυθμούς, Τοπίο άγριας ομορφιάς, με υπόσκαφους οικισμούς και γραφικές εκκλησιές.

Η Θηρασία είναι ένας παράδεισος. Το καραβάκι από τη Σαντορίνη θα σε αποβιβάσει στη Ρίβα, το λιμάνι απέναντι από την Οία. Από εδώ μπορείς να επισκεφτείς τους δύο γραφικούς της οικισμούς. Ο μεγαλύτερος είναι ο Μανωλάς, η πρωτεύουσα του νησιού που αναπτύσσεται γραμμικά πάνω στην  Καλντέρα, με τρόπο ανάλογο με τα Φηρά τα οποία και ατενίζει. Αφου απολαύσετε τη μαγευτική θέα ακολουθήστε τα λιθόστρωτα σκαλιά και  κατεβείτε στον Κόρφο, το τουριστικό λιμανάκι, όπου βρίσκονται τα μοναδικά καταστήματα για τους τουρίστες.

Ο άλλος οικισμός είναι ο υπόσκαφος Ποταμός, που είναι κτισμένος μέσα σε χαράδρα και παραμένει ζωντανός και το χειμώνα. Απόκοσμη εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στην Αγριλιά, ένα σχεδόν έρημο χωριό χωρικών που έσκαψαν τα σπίτια τους κατά μήκος μιας ρεματιάς, σε τρία διαφορετικά επίπεδα (από τα περίπου 130, μόνο 10 κατοικούνται πλέον). Εκεί δεσπόζει και ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, του 1887, που θεωρείται μια από τις ομορφότερες εκκλησίες σε όλο το Αιγαίο. Ξεχωριστή όμως ομορφιά έχει το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο ακρωτήριο της Τρυπητής, με θέα μοναδική που κόβει την ανάσα.

Εκεί πια έχεις την αίσθηση ότι έφτασες στο τέλος της γης, και η θέα κόβει την ανάσα.

Τόπος μαγικός, που προσφέρει και στον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη τη σπάνια συγκίνηση της ανακάλυψης.

Κάσος

Ανάμεσα στην Κάρπαθο και στην Κρήτη βρίσκεται η Κάσος ανέγγιχτη ακόμη από τις ορδές τουριστών. Ευτυχώς, γιατί είναι από τα μέρη που σε αγγίζουν βαθιά. Από αυτά που δεν περιμένουν από τον τουρισμό να τα σώσει. Που έχουν φτιάξει έναν μαγικό μικρόκοσμο με γνήσια συναισθήματα στον οποίο σε καλοδέχονται.

Στην Κάσο, η ζωή αρχίζει νωρίς το πρωί και στα πέντε χωριά του νησιού: το Φρυ, το λιμάνι, η Αγία Μαρίνα, το μεγαλύτερο χωριό απλωμένο στις κορυφές των λόφων με θέα το ηλιοβασίλεμα, το Αρβανιτοχώρι, στις ρίζες των βουνών, το Πόλι, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού,  χτισμένη γύρω από το λόφο με το ερειπωμένο κάστρο, και η Παναγία, πάνω από το παλιό λιμάνι του Εμπορειού.

Η Κάσος δεν έχει αλλάζει πολύ στο πέρασμα των εποχών. Χειμώνα-καλοκαίρι βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους, να παίζουν λύρες και λαούτα και φυσικά να οργώνουν τις θάλασσες. Γιατί αυτό έκαναν πάντα από πάππου προς πάππου. Σπουδαίοι καπεταναίοι, φημισμένοι.. Αρκεί να μπεις σε κάποιο αρχοντικό και να τρίβεις τα μάτια σου από τα πολύτιμα αντικείμενα που έφερναν οι ναυτικοί από τα ταξίδια τους.

Ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφθείτε την Κάσο είναι το φαγητό. Οι επιρροές από όλη τη Μεσόγειο έχουν διαμορφώσει την κουζίνα της για εκατοντάδες χρόνια, με αποτέλεσμα μερικά χαρακτηριστικά και νόστιμα πιάτα που συνήθως αντιγράφονται στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν γευτούν τόσο καλά όσο εδώ. Αν η καρδιά της Κάσου είναι στα τοπικά πιάτα της, η ψυχή της είναι -σίγουρα- στα γλέντια της. Στις δωδεκανησιακές αχλαδόσχημες λύρες και στα λαούτα. Στους κασιώτικους σκοπούς και στις μαντινάδες. Ναι, τα αυθόρμητα γλέντια είναι η πιο αυθεντική έκφραση της ψυχής της Κάσου και από τις πιο δυνατές εκπλήξεις που μπορεί να σου προσφέρει.

⇒ Δείτε: Απείραχτο απέραντο γαλάζιο: Απόδραση σε 23 άγνωστους παραδείσους

Ψαρά

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη μελετά τα λαμπρά παλικάρια και στην κόμη στεφάνι φορεί γινωμένο από λίγα χορτάρια που ΄χαν μείνει στην έρημη γη”.

Με οδηγό τους στίχους του εθνικού μας ποιητή, αναζητήσαμε τα Ψαρά στο Βόρειο Αιγαίο, κοντά στη Χίο και όχι κοντά στην Ύδρα και στις Σπέτσες, όπως πιστεύαμε ως παιδιά στα χρόνια του Δημοτικού. Η ιστορία που έχει γράψει το νησί στον Αγώνα του 1821 είναι μεγάλη. Μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες ήταν τότε η τρίτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα. Από τον τόπο αυτό κατάγονταν πολλοί μεγάλοι αγωνιστές.

Το νησί φαντάζει από μακριά σαν πελώριος απομονωμένος βράχος. Oι βραχώδεις ακτές προεκτείνονται στη θάλασσα δημιουργώντας ένα φυσικό περιτείχισμα γύρω από το νησί που το κάνει να μοιάζει απόρθητο. Αποκομμένα και κάπως απομακρυσμένα τα Ψαρά, τα συντροφεύει η ιστορία τους. Μια ιστορία γεμάτη αγώνες, θυσία και δόξα.

Κάποτε στα Ψαρά ζούσαν 5.000 άνθρωποι, στο λιμάνι και στους γύρω όρμους και κόλπους μαζευόντουσαν πάνω από 400 πλοία, οι Ψαριανοί είχαν την δική τους κυβέρνηση, την δημογεροντία, ενώ η εκκλησία τους ο Αγ. Νικόλας είχε δύο σκάλες, από την μια ανέβαιναν οι άρχοντες και από την άλλη οι υπηρέτες τους. Σήμερα, το νησί των μόλις 450 κατοίκων με την τεράστια ιστορία αρχίζει να αποκαλύπτει τις ομορφιές του σε όλο και περισσότερο κόσμο σαγηνεύοντας τους επιλεκτικούς επισκέπτες του  αργά και σταθερά…

Τα Ψαρά δεν είναι μέρος για να μένεις κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τείχους. Την πολυπόθητη ηρεμία μπορείς να τη βρεις παντού. Ένα μέρος όπου νιώθεις ηρεμία, αλλά ταυτόχρονα και μέλος μιας μεγάλης παρέας, οικειότητα σαν να έμενες εκεί από παλιά, αλλά και διάθεση για εξερεύνηση. Οι παραλίες μοναδικές… Ειδικά η παραλία Κατσούνι. Επίγειος παράδεισος. Ολόχρυση άμμος, φυσική σκιά από αλμυρίκια  κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και η θάλασσα ήρεμη, καταγάλανη, διάφανη. Τελικά ο παράδεισος δεν βρίσκεται μακριά.

Αντικύθηρα

Στο πέρασμα ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα, δύο ώρες δηλαδή με το καράβι κι από τα δύο νησιά, βρίσκονται τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο. Ένα νησί μικρής μεν έκτασης, αλλά μεγάλης στρατηγικής σημασίας τουλάχιστον για τη ναυσιπλοΐα. Το νησί έγινε γνωστό από το ναυάγιο, με τον περίφημο μηχανισμό και τον έφηβο των Αντικυθήρων.

Σήμερα δυστυχώς το νησί αργοπεθαίνει, αφού οι κάτοικοί του ολοένα και λιγοστεύουν. Τα Αντικύθηρα σήμερα έχουν μόλις 20 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι. Ορισμένοι ασχολούνται με το ψάρεμα, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Τα τελευταία χρόνια, στην Κοινότητα των Αντικυθήρων, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, η Κοινότητα των Αντικυθήρων προωθεί και στηρίζει την ορνιθολογία. Στο νησί υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.

Όντας ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές, το νησί χαρακτηρίζεται από σπάνια φυσική ομορφιά, με χαμηλούς λόφους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, γραφικά εκκλησάκια, σπηλιές και πολλά μονοπάτια, τα οποία αποτελούν μοναδική ευκαιρία για περιπάτους κι εκδρομές με τα πόδια.

Με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το χώρο και θα τον διατηρήσετε καθαρό, οι κάτοικοι είναι πρόθυμοι να σας καλοδεχτούν και να σας φιλοξενήσουν στον τόπο τους. Τα Αντικύθηρα είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα, στα οποία επιτρέπεται το ελεύθερο camping. Και ναι δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να ξυπνάς το πρωί, να ανοίγεις την πόρτα της σκηνής και να αντικρίζεις μια καταγάλανη θάλασσα η οποία σε καλεί να βουτήξεις στα νερά της, έτοιμη να σε δεχτεί στην αγκαλιά της.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Τσιπάκι της Γνώσης: Είναι ικανή η γνώση και ο έρωτας να αλλάξουν τον κόσμο όλο;
Επόμενο άρθροNatura NRG 106