Green40 + 1 τρόποι για να σώσεις τον πλανήτη

40 + 1 τρόποι για να σώσεις τον πλανήτη

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content.

Το να σκεφτόμαστε και να πράττουμε οικολογικά δε σημαίνει ότι πρόκειται για ένα «σχολαστικό» και δύσκολο έργο που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στη ζωή μας.

της Λίλης Γράψα

Τα περιεχόμενα της λίστας ίσως να μην είναι καινούργια, αλλά χρειάζεται να επαναληφθούν. Μερικές φορές είναι απαραίτητες κάποιες υπενθυμίσεις για να παγιωθούν στη συνείδησή μας κάποιες συνήθειες.

symbol_011. Άλλαξε το φωτισμό

Αν κάθε νοικοκυριό αντικαθιστούσε μια συμβατική λάμπα με μια από τις καινούργιες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, η μείωση της μόλυνσης θα ήταν ισοδύναμη με την αφαίρεση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από το δρόμο. Έχουν 8 – 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενώ υπολογίζεται ότι ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 166€ ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

symbol_022. Σβήσε τον υπολογιστή τη νύχτα   

Σβήνοντας τον υπολογιστή αντί να τον αφήνεις σε αναμονή, εξοικονομείς 40 κιλοβατώρες την ημέρα, ποσό που ανέρχεται σε 40 λεπτά, δηλαδή περίπου14 ευρώ το χρόνο. Αν πάλι, δεν θέλεις να περιμένεις τον υπολογιστή σου μέχρι να ξεκινήσει, μπορείς να το θέσεις σε εφαρμογή να ανοίγει αυτόματα λίγο πριν αρχίσεις να εργάζεσαι ή ενώ βάζεις να πιεις τον πρωϊνό σου καφέ.

symbol_033. Μην ξεπλένεις

Απόφυγε να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα της πρόπλυσης στο πλυντήριο πιάτων και μ’αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις μέχρι και 20 γαλόνια νερού, δηλαδή περίπου 80 λίτρα νερού σε κάθε γέμισμα. Επιπλέον, κερδίζεις χρόνο και ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για να θερμάνει το επιπρόσθετο νερό.

symbol_044. Μην προθερμαίνεις το φούρνο

Αν δε φτιάχνεις ψωμί ή γλυκά, μην προθερμαίνεις το φούρνο. Απλώς, άναψέ τον μόλις τοποθετήσεις μέσα το σκεύος, Ακόμη, καθώς ελέγχεις το φαγητό σου, φρόντισε να το επιβλέπεις από την πόρτα του φούρνου, αντί να την ανοίγεις τακτικά.

symbol_055. Ανακύκλωνε το γυαλί    

Το ανακυκλωμένο γυαλί μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι και 20% και τη ρύπανση του νερού μέχρι 50%. Αν δεν ανακυκλωθεί μπορεί να πάρει ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί!

symbol_066. Πάνες με σύνεση

Μέχρι την στιγμή που ένα παιδί εκπαιδευτεί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, ένα γονιός θα χρειαστεί να καταναλώσει 5.000 έως 8.000 πάνες για το μωρό του, φτάνοντας περίπου στους 3,5 εκατομμύρια τόνους σπατάλης στις χωματερές κάθε χρόνο. Αν επιλέξεις υφασμάτινη πάνα ή ένα προϊόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον, κάνεις μια επιλογή που δεν θα έχει αρνητική επίδραση στον πλανήτη μας…

symbol_077. Στέγνωμα στην απλώστρα  

Χρησιμοποίησε την απλώστρα για να στεγνώσεις τα ρούχα σου στον ήλιο και στο φυσικό αέρα. Η γκαρνταρόμπα σου θα διατηρήσει το χρώμα και την εφαρμογή της, κάνοντας παράλληλα οικονομία. Επιπλέον, το αγαπημένο σου T-shirt θα «κρατήσει» περισσότερο έτσι.

symbol_088. Γίνε χορτοφάγος μια φορά την εβδομάδα

Ένα γεύμα που βασίζεται λιγότερο στο κρέας και περισσότερο στα λαχανικά, συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη και στη βελτίωση της υγείας σου. Ένα παράδειγμα θα σε πείσει: για να παραχθούν 500 γρ. μπιφτέκια χρειάζονται 2,500 γαλόνια νερού!!!  Έτσι, βοηθάς στη διάσωση πολλών δέντρων. Έρευνες, μάλιστα, έχουν αποδείξει πως για κάθε χάμπουργκερ που προέρχεται από ζώα που έχουν ζήσει σε τροπικά δάση, έχουν καταστραφεί κατά προσέγγιση 55 τετραγωνικά μέτρα δάσους.

symbol_099. Πλένε σε κρύα ή χλιαρή θερμοκρασία

Αν όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν χλιαρό ή κρύο νερό αντί για καυτό, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια που ισοδυναμεί με  100.000 βαρέλια πετρέλαιο την μέρα. Επίσης, φρόντισε να πλένεις με γεμάτο κάδο, δηλαδή όταν θα έχεις συγκεντρώσει αρκετά ρούχα για πλύσιμο…

symbol_1010. Χρησιμοποίησε μια λιγότερη χαρτοπετσέτα  

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου γεύματος, ένας Ευρωπαίος χρησιμοποιεί κατά προσέγγιση 2.200 χαρτοπετσέτες το χρόνο (περίπου 6 κάθε μέρα). Αν ο καθένας (μόνο στην Ευρώπη) χρησιμοποιούσε μια χαρτοπετσέτα λιγότερη την ημέρα, περισσότερο από 500.000 τόνοι χαρτοπετσέτες θα μπορούσαν να σωθούν από τις χωματερές κάθε χρόνο.

symbol_1111. Εκτύπωσε και τις δύο όψεις του χαρτιού  

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πετούν 21 εκατομμύρια τόνους χαρτιού κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με 87 κιλά για κάθε υπάλληλο γραφείου. Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μειώσουμε τη σπατάλη, είναι να θέσουμε τον εκτυπωτή μας σε λειτουργία να τυπώνει μπρος και πίσω. Και όταν θα έχουμε τελειώσει με τα έγγραφά μας, να μην ξεχνάμε να τα τοποθετούμε στον κάδο ανακύκλωσης.

symbol_1212. Ανακύκλωνε τις εφημερίδες

Υπάρχουν 63 εκατομμύρια εφημερίδες που τυπώνονται κάθε μέρα στην Ευρώπη. Απ’ αυτές, τα 44 εκατομμύρια ή περίπου το 69% θα πεταχτεί. Ανακυκλώνοντας μόνο τις κυριακάτικες εφημερίδες, σώζεις περισσότερο από μισό εκατομμύριο δέντρα κάθε εβδομάδα.

symbol_1313. Τύλιξε δημιουργικά   

Μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις τις τσάντες δώρων, φιόγκους και χαρτιά, όπως μπορείς επίσης να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό χρησιμοποιώντας παλιούς χάρτες, ρούχα ή εφημερίδες, σφραγίδες ή ζωγραφιές. Θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα χαρτί περιτυλίγματος που θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό και μοναδικά ιδιαίτερο για το δέκτη.

symbol_1414. Αναθεώρησε για το εμφιαλωμένο νερό

Σχεδόν το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού δεν ανακυκλώνεται, αντίθετα παίρνει χιλιάδες χρόνια να αποσυντεθεί. Αγόρασε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και γέμισέ το με νερό βρύσης. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για το περιβάλλον, τη τσέπη σου και πιθανόν για την υγεία σου.

symbol_1515. Απόφυγε το αφρόλουτρο

Προσπάθησε αντί για αφρόλουτρο να κάνεις πιο συχνά ντους. Το αφρόλουτρο απαιτεί σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα νερού. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσεις την κατανάλωση νερού, αλλά και την ενέργεια που συνδέεται με τη θέρμανσή του.

symbol_1616. Μην βουρτσίζεις τα δόντια σου με τη βρύση να τρέχει    

Θα το έχεις ξανακούσει αυτό, αλλά ίσως εξακολουθείς να το κάνεις. Θα εξοικονομείς μέχρι 10 λίτρα νερό την ημέρα αν το σταματήσεις. Η καθημερινή αποταμίευση στην Ευρώπη θα μπορούσε να προσθέσει 6 δισεκατομμύρια λίτρα νερού.

symbol_1717. Κάνε ντους με τον παρτενέρ σου

Επιχείρησε να κάνεις ντους μαζί με τον αγαπημένο σου ξεκινώντας τη μέρα σου με κάποιον ενθουσιασμό! Όχι μόνο θα έχεις κάνει μια σοφή επιλογή για το περιβάλλον, αλλά ίσως απολαύσεις και κάποια επιπρόσθετα…οφέλη!

symbol_1818. Κάνε ντους με σύντομη διάρκεια

Κάθε δύο λεπτά που εξοικονομείς από το ντους που κάνεις, διατηρείς περισσότερα από 30 λίτρα νερού. Αν ο καθένας μας εξοικονομούσε έστω και τρία λίτρα από το καθημερινό του μπάνιο, αυτό στο ποσό θα ωφελούσε σημαντικά τους αποταμιευτήρες νερού της χώρας μας.

symbol_1919. Φύτεψε ένα δέντρο

Είναι καλό για τον αέρα, τη γη, μπορεί να προσφέρει σκιά και δροσιά στο σπίτι σου (φύτεψε στη δυτική πλευρά του σπιτιού σου), καθώς μπορεί επίσης να βελτιώσει την αξία της ιδιοκτησίας σου. Κάνε το να έχει νόημα για όλη την οικογένεια και φύτεψε ένα δέντρο κάθε χρόνο για κάθε μέλος.

symbol_2020. Ecodriving

Η οικονομική, οικολογική και ασφαλής οδήγηση, Eco-Driving, είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, στην μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό της ηχορύπανσης και των τροχαίων ατυχημάτων. Tο Eco-Driving σήμερα αποτελεί και επίσημα ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής της Ε.Ε για τις κλιματικές αλλαγές και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των οδικών μεταφορών. Σύντομα θα ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εκπαίδευσης των νέων οδηγών και την ενημέρωση ή επανεκπαίδευση των παλαιών.

symbol_2121. Από δεύτερο χέρι δε σημαίνει δεύτερης ποιότητας

Δοκίμασε να αγοράσεις πράγματα από καταστήματα μεταχειρισμένων προϊόντων. Παιχνίδια, ποδήλατα, πατίνια και άλλα τέτοιου είδους πράγματα που αφορούν κυρίως τα παιδιά γρήγορα χάνουν την «αξία» τους. Υπάρχουν μαγαζιά που πωλούν τέτοια είδη σε άριστη κατάσταση, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, και εσύ με τη σειρά σου θα μπορείς να τα πωλήσεις όταν πια δε θα τα χρειάζεσαι.

symbol_2222. Αγόρασε τοπικά προϊόντα

Αναλογίσου την ποσότητα μόλυνσης που παράχθηκε για να φτάσει το φαγητό σου από τις βιομηχανίες στο τραπέζι σου! Γι’ αυτό, όποτε είναι δυνατό, κάνε τα ψώνια σου από λαϊκές αγορές, τοπικές φάρμες ή καταστήματα  αγροτών, υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία, αλλά και την υγεία σου.

symbol_2323. Ρύθμισε το θερμοστάτη    

Ρύθμισε το θερμοστάτη του κλιματιστικού ένα βαθμό υψηλότερα το καλοκαίρι και ένα βαθμό χαμηλότερα το χειμώνα. Κάθε βαθμός Κελσίου (χαμηλότερα ή υψηλότερα) θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις σχεδόν το 10% των ενεργειακών σου αναγκών. Επιπλέον, επένδυσε σε ένα ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, που θα σου επιτρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία με βάση το χρόνο που είσαι σπίτι ή εκτός.

symbol_2424. Οικολογική φροντίδα του κήπου    

Αν έχεις να ποτίσεις τον κήπο σου, προγραμμάτισε το νωρίς το πρωί πριν χαθεί η υγρασία του φυτού λόγω εξάτμισης. Μαζεύονται στον κήπο σου αγριόχορτα και ζιζάνια; Ψέκασέ τα με ξύδι. Δεν είσαι σίγουρος αν πρέπει να τα ξεχορταριάσεις; Ψαλίδισέ τα χαμηλά και άφησέ τα να λειτουργήσουν σαν φυσικό λίπασμα.

symbol_2525. Ανακύκλωσε τα παλιά κινητά τηλέφωνα  

Ο μέσος όρος των κινητών τηλεφώνων «κρατάει» περίπου 18 μήνες, που σημαίνει ότι 130 εκατομμύρια τηλέφωνα αποσύρονται κάθε χρόνο. Αν καταλήξουν σε χωματερές, τα τηλέφωνα και οι μπαταρίες τους θα εισάγουν τοξικά στο περιβάλλον μας. Υπάρχουν πολλά ευυπόληπτα προγράμματα, όπου μπορείς να απευθυνθείς για να ανακυκλώσεις το κινητό σου, αλλά και όλες τις ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές. Απευθύνσου στην εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε www.electrocycle.gr

symbol_2626. Συντήρησε το όχημά σου  

Όχι μόνο παρατείνεις τη διάρκεια του αυτοκινήτου σου, αλλά προκαλείς λιγότερη μόλυνση κι εξοικονομείς καύσιμα. Ένα κανονικά συντηρημένο όχημα, με καθαρισμένα φίλτρα και φουσκωμένα λάστιχα, μπορεί γρήγορα όχι μόνο να βελτιώσει την εμφάνισή του, αλλά το σημαντικότερο να σου προσφέρει ασφάλεια στο δρόμο.

symbol_2727. Ανακύκλωσε ανεπιθύμητες συρμάτινες κρεμάστρες

Οι συρμάτινες κρεμάστρες είναι συνήθως φτιαγμένες από ατσάλι, το οποίο γενικά δεν είναι αποδεκτό από κάποια προγράμματα ανακύκλωσης. Οπότε τι θα κάνεις μ’ αυτές; Απευθύνσου στα στεγνοκαθαριστήρια. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα τις δεχτούν, προκειμένου να τις ξαναχρησιμοποιήσουν ή να τις ανακυκλώσουν.

symbol_2828. Ανακύκλωσε αλουμίνιο και γυαλί   

Είκοσι ανακυκλώσιμοι τενεκέδες αλουμινίου μπορούν να φτιαχτούν με ισοδύναμη ενέργεια που χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένας καινούργιος. Κάθε τόνος γυαλιού που είναι ανακυκλώσιμος ισοδυναμεί με εννέα γαλόνια πετρελαίου που απαιτείται για την παραγωγή γυαλιού από πρώτες ύλες.

symbol_2929. Τηλεπικοινωνία   

Διαπίστωσε αν μπορείς να διευθετήσεις μια συμφωνία με τον εργοδότη σου, σύμφωνα με την οποία θα εργάζεσαι στο σπίτι για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα και βενζίνη, αλλά θα έχεις το πλεονέκτημα να δουλεύεις μέσα στην άνεση του σπιτιού σου.

symbol_3030. Έχε το καπάκι του τζακιού κλειστό   

Το να κρατάς το καπάκι ανοιχτό (όταν δε χρησιμοποιείς το τζάκι ) είναι σαν να αφήνεις ένα παράθυρο 48 ιντσών ορθάνοιχτο κατά τη διάρκεια του χειμώνα (επιτρέπει στο θερμό αέρα να ανέβει ευθεία στην καμινάδα). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο ενεργειακή απώλεια, αλλά και σπατάλη εκατοντάδων ευρώ κάθε χειμώνα.

symbol_3131. Περιόρισε τα fast food και delivery

Αισθάνεσαι ότι πρέπει να χάσεις μερικά κιλά; Ίσως ευθύνεται το «βρώμικο» φαγητό που σε επιβαρύνει. Σύμφωνα με έρευνα, ένας μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει κάθε χρόνο 20 κιλά φαγητού από fast food, καταστρέφοντας έτσι 100 εκατομμύρια δέντρα. Γνωρίζεις πως πολλές συσκευασίες delivery δεν μπορούν να ανακυκλωθούν; Ένα παράδειγμα αποτελούν τα κουτιά πίτσας, γιατί το λάδι που περιέχουν λεκιάζει και μολύνει τα χαρτοκιβώτια, καθιστώντας αδύνατο την ανακύκλωσή τους.

symbol_3232. Χρησιμοποίησε σπίρτα αντί για αναπτήρες     

Οι περισσότεροι αναπτήρες είναι φτιαγμένοι από πλαστικό και χρησιμοποιούν ως καύσιμο το βουτάνιο μαζί με προϊόντα πετρελαίου. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αναπτήρες είναι μιας χρήσεως, πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο. Όταν επιλέγεις σπίρτα, προτίμησε εκείνα που από χαρτόνι αντί για ξύλο. Τα ξύλινα προέρχονται από δέντρα σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα χαρτονένια σπίρτα που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί.

symbol_3333. Χάρισε ότι δεν χρειάζεσαι

Πριν πετάξεις κάτι, σκέψου αν κάποιος άλλος φίλος σου ή γνωστός μπορεί να το θελήσει. Aν όχι, μπορείς να δωρίσεις τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό ή ανακοίνωσέ το σ’ ένα website ειδικά σχεδιασμένο για να συνδέει ανθρώπους και πράγματα, όπως το www.freecycle.org

symbol_3434. Πήγαινε σε πλυντήριο αυτοκινήτων

Τα επαγγελματικά πλυντήρια αυτοκινήτων κάνουν συχνά πιο σωστή διαχείριση στην κατανάλωση νερού. Αν ο καθένας μας, που πλένει το αυτοκίνητό του μόνος του, έκανε απλά μια επίσκεψη στο πλυντήριο αυτοκινήτων, θα καταφέρναμε να εξοικονομήσουμε σχεδόν 8,7 δισεκαττομύρια γαλόνια νερού.

symbol_3535. Οι πλαστικές τσάντες επιβαρύνουν

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται 84 δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες, μια αξιοσημείωτη ποσότητα από τα 500 δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Δεν είναι βιοδιασπώμενες και παίρνουν το δρόμο για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, επηρεάζοντας κατά συνέπεια την τροφική αλυσίδα. Οι πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι μια ανέξοδη και διαθέσιμη επιλογή για όλους.

symbol_3636. «Πέταξε» χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το κόστος για να εκδοθεί ένα κανονικό αεροπορικό εισιτήριο είναι περίπου 7€, τη στιγμή που ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο ανέρχεται μόνο στα 0,70 λεπτά. Στο άμεσο μέλλον, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή, αποταμιεύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αεροπορική βιομηχανία το χρόνο. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι η καθαρή ποσότητα χαρτιού μειώνεται σημαντικά από την προαναφερθείσα διαδικασία.

symbol_3737. «Κατέβασε» το λογισμικό σου     

Τα περισσότερα λογισμικά έρχονται σε συμβατικούς δίσκους και περισσότερα από 30 εκατομμύρια συμβατικοί δίσκοι όλων των τύπων πωλούνται ετησίως. Πρόκειται για τεράστια ποσότητα σπατάλης, για να μην αναφερθούμε στη σχετική συσκευασία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα στο να «κατεβάσεις» το λογισμικό σου είναι ότι είναι συχνά διαθέσιμο για «download» σε πιο πρόσφατη ημερομηνία όταν αναβαθμίζεις έναν υπολογιστή ή επιχειρείς να τον ανακτήσεις μετά από κάποια ζημιά που υπέστη.

symbol_3838. Απόσυρε τον τηλεφωνητή σου  

Οι τηλεφωνητές καταναλώνουν ενέργεια 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Και όταν χαλάσουν, θα είναι ένα ακόμα πράγμα που καταλήγει στη χωματερή. Αν όλα τα σπίτια στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες φωνητικών μηνυμάτων αντί για τηλεφωνητές, τότε τα κέρδη ενέργειας θα άγγιζαν συνολικά τα 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

symbol_3939. Πλήρωσε τους λογαριασμούς σου on line

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, αν όλα τα νοικοκυριά στην Ευρώπη πλήρωναν τους λογαριασμούς τους on line και λάμβαναν ηλεκτρονικές καταστάσεις αντί για χαρτί, θα σώζαμε 18,5 εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο, ενώ θα γλιτώναμε από 2,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

symbol_4040. Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 15 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται και πωλούνται και οι περισσότερες από αυτές είναι μιας χρήσης αλκαλικές μπαταρίες. Μόνο ένα μέρος τους μπορεί να ανακυκλωθεί. Αγόρασε ένα φορτιστή και μερικά σετ επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Παρόλο, που αυτό απαιτεί μια εκ των προτέρων επένδυση είναι κάτι που συμφέρει οικονομικά  και συμβάλλει στη διάσωση του περιβάλλοντος από τοξικά απόβλητα.

symbol_4140+1. Μοιράσου το!

Επωφελήσου απ’ ότι έχεις μάθει και μοιράσου τη γνώση σου με άλλους. Αν κάθε φίλος ή γνωστός σου κάνει ένα μικρό βήμα στην προσπάθειά του να «λειτουργήσει» οικολογικά, η συλλογική προσπάθεια θα αποδεικνύονταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον πλανήτη!

Πηγή: NaturaNrg #01

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης