Διατροφή5+1 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για τη μαγειρική

5+1 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για τη μαγειρική

Tα προβλήματα στην πέψη, τα φουσκώματα, ο πόνος στις αρθρώσεις, τις περισσότερες φορές είναι αποδεκτά ως αναπόφευκτο κομμάτι της παρόδου του χρόνου, ενώ αλήθεια είναι πως η συσσωρευμένη φλεγμονή είναι συχνά η αιτία πίσω από τη δυσχέρεια. Σε έναν υγιή οργανισμό, ο νούμερο ένας παράγοντας που προκαλεί φλεγμονή είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. 5+1 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για τη μαγειρική

της Μαρίας Γκέκα

Η “ύπουλη” φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με σκοπό να ξεκινήσει τη διαδικασία της ίασης. Είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να αυτοπροστατεύεται από τις μολύνσεις, την ασθένεια ή τον τραυματισμό. Αν και η οξεία, βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ευεργετική, εάν γίνει χρόνια και προσβάλει τους ιστούς του ίδιου του σώματος, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των: καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, αυτοάνοσων, Αλτσχάϊμερ, ακόμα και κατάθλιψης. 5+1 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για τη μαγειρική

Συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να προωθήσουν τη δημιουργία φλεγμονής στο σώμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και παχυσαρκία. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων κρεάτων έχει επιβαρυντική επίδραση στο σώμα. Εάν επιθυμούμε να μειώσουμε τις φλεγμονές στο σώμα μας, πρέπει να εστιάσουμε στην κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τότε ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα πολύτιμα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά.

Ανάμεσα στα τρόφιμα και τα μπαχαρικά που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της επικίνδυνης για την υγεία φλεγμονής, ο κουρκουμάς κατέχει περίοπτη θέση. Κι ενώ όλοι δικαίως αναζητούμε τον κουρκουμά, δεν τελειώνει εδώ η λίστα των μπαχαρικών που μάχονται τις φλεγμονές. Σας παρουσιάζουμε 5 επιπλέον, αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που πρέπει να αγκαλιάσουμε στην κουζίνα μας. Γεμάτα με άρωμα, γεύση και ευεργετικές ενώσεις, αυτά τα μπαχαρικά καταπολεμούν την ανεπιθύμητη φλεγμονή και “ανεβάζουν” το φαγητό μας με συναρπαστικό τρόπο.

Κουρκουμάς, ο υπερήρωας…

Όσον αφορά τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά, αυτό που δικαίως κλέβει όλες τις εντυπώσεις, είναι ο κουρκουμάς! Δεν αποτελεί απλώς ένα καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, γνώση που κατείχαν οι σοφοί λαοί της Ανατολής, αφού χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες. Βεβαίως και στη σύγχρονη εποχή, ο κουρκουμάς και η δραστική ένωσή του, η κουρκουμίνη, έχει μελετηθεί εκτενώς μέσω εκατοντάδων ιατρικών ερευνών για τη δυνατότητα καταπολέμησης πληθώρας ασθενειών: θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου, της ψωρίασης, της κατάθλιψης, της νόσου Αλτσχάϊμερ και τα προληπτικά οφέλη του για τον καρκίνο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Βερβερίνη, Κουρκουμίνη, Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, Σκόρδο: πιο ισχυρά και από φάρμακα

Πιπέρι καγιέν

Το καγιέν και άλλες καυτερές πιπεριές τσίλι έχουν επαινεθεί για τα οφέλη τους στην υγεία από την αρχαιότητα. Όλες οι πιπεριές τσίλι περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται καψαϊκινοειδή. Αυτές είναι που δίνουν στο πικάντικο μπαχαρικό τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Η καψαϊκίνη ανακουφίζει από τον πόνο. Απελευθερώνει ενδορφίνες αμέσως μόλις αγγίξει τη γλώσσα μας. Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Όμως, χρειάζεται η ποσότητα να είναι μικρή καθώς επηρεάζει αρκετά το στομάχι και το πεπτικό σύστημα.

Μαύρο πιπέρι

Εάν το πιπέρι καγιέν είναι πολύ καυτερό για τις προτιμήσεις σας, θα χαρείτε να μάθετε ότι το πιο ήπιο μαύρο πιπέρι έχει επίσης αναγνωριστεί για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Γνωστό ως «βασιλιάς των μπαχαρικών», το μαύρο πιπέρι έχει εκτιμηθεί για τη γεύση και τα αντιβακτηριακά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ενώσεις του, ιδιαίτερα η πιπερίνη, αναστέλλει τον κεντρικό ρυθμιστή της φλεγμονής, NF-kB.

Η πιπερίνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στη νόσο του ευερέθιστου εντέρου, στην ελκώδη κολίτιδα και στα γαστρικά έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επιπλέον, η πιπερίνη ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά, του αντιφλεγμονώδους υπερήρωα. Πράγματι, η κουρκουμίνη μέσω διατροφής απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς όταν μαγειρεύουμε με κουρκουμά, περιλαμβάνουμε πάντα μια πρέζα μαύρο πιπέρι, το οποίο ενισχύει εξαιρετικά την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%. Έτσι ο συνδυασμός τους λειτουργεί με άριστη συνέργεια.

Σουμάκ

Αυτό το ξινό, ιδιαίτερο μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει πολλαπλώς τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των μορίων που τη προάγουν και ονομάζονται κυτοκίνες, όπως οι TNF-άλφα, IL-6 και IL-8. Το σουμάκ φαίνεται να έχει αυτό το αποτέλεσμα αναστέλλοντας τους καταλύτες φλεγμονής, όπως το NF-kappa B, το STAT-3 και το μονοξείδιο του αζώτου. Το σουμάκ είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια διαφόρων κυτταρικών λειτουργιών και παρουσία υψηλών επιπέδων φλεγμονής.

Κανέλα

Αυτό το μπαχαρικό έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η καλή κανέλα μπλοκάρει τη δραστηριότητα των μορίων που προάγουν τη φλεγμονή, του αραχιδονικού οξέος και του TNF-άλφα.

Η ευρέως διαθέσιμη κανέλα Cassia περιέχει μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης, μια τοξίνη του ήπατος. Αξίζει να κάνετε λίγο επιπλέον κόπο για να βρείτε κανέλα Κεϋλάνης, με αμελητέα κουμαρίνη. Έτσι θα αποκομίσετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη χωρίς τοξικές παρενέργειες.

Μοσχοκάρυδο

Μπορεί το μοσχοκάρυδο να βρίσκεται στα ντουλάπια μας εδώ και χρόνια, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Κι όμως, είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται μονοτερπένια. Το έλαιο μοσχοκάρυδου μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή και τον πόνο εμποδίζοντας την παραγωγή COX-2.

Όμως προσοχή! Η υπερβολική κατανάλωση (μέχρι δύο ολόκληρους καρπούς) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το πτητικό έλαιο που περιέχει, αποτελείται από παράγωγα αλκυλοβενζόλιου, τερπένια, και μυριστικό οξύ. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, παραισθήσεις, φλεγμονή και σοκ. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με σύνεση.

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης