Με όλες τις επιλογές αντηλιακών που υπάρχουν στην αγορά, είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιο είναι το κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Για να επιλέξετε αυτό που θα καλύπτει τις δικές ανάγκες, μάθετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε αντιηλιακό. 5 επιλογές για να Βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό .
♦ Της Μαρίας Γκέκα
Ο ήλιος είναι σπουδαίος φίλος μας, καθώς ανεβάζει τα επίπεδα της ευεξίας, αλλά και της ψυχολογίας μας. Αυξάνει τη σεροτίνη και βελτιώνει τη διάθεσή μας, χαρίζει αισιοδοξία και μας ζεσταίνει. Παράλληλα συμβάλλει και στην παραγωγή της πολύτιμης για τον οργανισμό μας βιταμίνης D!
Πολλά τα οφέλη του ήλιου στην υγεία μας. Δυστυχώς, η υπερέκθεση στον ήλιο έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα μας, από τη γήρανση, μέχρι τον καρκίνο. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι δυνατές ακτίνες του.Είναι βασικό να μάθουμε ποιο είναι το πιο κατάλληλο αντιηλιακό για τον τύπο του δέρματός μας.
Η αντιηλιακή προστασία δεν έχει εποχή, ιδιαίτερα στη χώρα μας με την τόσο ηλιοφάνεια.
Αυτή την εποχή, όμως, ο ήλιος οδεύει προς την υψηλότερη γωνία του, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα είναι που οι ισχυρότερες ακτίνες UV «χτυπούν αλύπητα» το δέρμα μας. Καταστρέφουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο – πρωτεΐνες που παρέχουν στο δέρμα μας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα που χρειάζεται για να λάμπει!
Η έγκαιρη αντηλιακή προστασία από τη νεαρή ηλικία είναι πολύ σημαντική. Το αντηλιακό πρέπει να βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τις αγορές καλλυντικών που πραγματοποιούμε. Πράγματι, το αντηλιακό είναι μια σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά άντρες και γυναίκες. Επίσης κάθε τύπο επιδερμίδας ανεξάρτητα από το χρώμα της και είναι απαραίτητο όλο το χρόνο. Το προϊόν λοιπόν που θα προμηθευτείτε θα είναι αυτό που θέλετε να εφαρμόζετε ξανά και ξανά – κάθε μέρα και να συμπληρώνει τον τύπο του δέρματός σας.
Με όλες τις επιλογές αντηλιακών εκεί έξω, μπορεί να σας φανεί πολύπλοκο να κατανοήσετε τι να ψάξετε και ποιο είναι το πιο κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Για να ξεκινήσετε, ακολουθεί μια επισκόπηση του τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε για αντιηλιακό. Και το κυριότερο είναι γνωρίζετε τον τύπο του δέρματος σας, καθώς και τις ιδιαιτερότητές του.
Πώς να βρείτε μόνοι σας τον τύπο του δέρματός σας
Εάν δεν είστε σίγουροι για το δικό σας τύπο δέρματος μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μια φυσική δοκιμή στο σπίτι αξιολογώντας την παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα είναι ένα κηρώδες, λιπαρό υγρό που προέρχεται από τους πόρους του δέρματος. Η ποσότητα σμήγματος που παράγει το δέρμα σας μπορεί να καθορίσει εάν το δέρμα σας είναι: ξηρό, λιπαρό, κανονικό ή μικτό.
Ο έλεγχος της παραγωγής σμήγματος σε καθαρό πρόσωπο είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσετε τι είδους δέρμα έχετε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
- Πλύνετε το πρόσωπό σας και στεγνώστε το. Περιμένετε 30 λεπτά.
- Πιέστε απαλά ένα φύλλο οil blotting paper σε διαφορετικές περιοχές του δέρματός σας, όπως το μέτωπο και η μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι σας.
Το Oil Blotting Paper είναι ειδικό χαρτί για την απομάκρυνση της φυσικής λιπαρότητας του δέρματος, που θα βρείτε πολύ εύκολα στην αγορά. Αφαιρέστε ένα φύλλο από τη συσκευασία και πιέστε το σε διάφορα σημεία, όπως είπαμε στο πρόσωπό σας. Στη συνέχεια εκθέστε το φύλλο στο φως για να δείτε πόσο λιπαρότητα έχει απορροφήσει το χαρτί.
Αποτελέσματα δοκιμής
Χωρίς λιπαρότητα, αλλά με νιφάδες | ξηρό δέρμα |
Διαποτισμένο με λιπαρότητα | λιπαρό δέρμα |
Διαφορετικά επίπεδα απορρόφησης λιπαρότητας σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου | μικτό δέρμα |
Ελάχιστη λιπαρότητα χωρίς νιφάδες | κανονικό δέρμα |
Ανεξάρτητα από τους παραπάνω τύπους δέρματος, μπορείτε επίσης να έχετε ευαίσθητο δέρμα, το οποίο δεν ακολουθεί τα κριτήρια του σμήγματος. Το ευαίσθητο δέρμα εξαρτάται από:
- πόσο γρήγορα αντιδρά το δέρμα σας στην εφαρμογή ενός προϊόντος
- πόσο καλά αυτo-προστατεύεται το δέρμα σας
- πόσο εύκολα το δέρμα σας υπεραντιδρά στα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον ή στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.
Τύπος δέρματος # 1: Ξηρό δέρμα
Όταν έχετε ξηρό δέρμα, ο κύριος στόχος σας πρέπει να είναι η προσθήκη επιπλέον υγρασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε πάντα να επωφεληθείτε από ένα ενυδατικό αντιηλιακό με κρεμώδη υφή. Σας επιτρέπει να το στρώσετε πάνω από την ενυδατική σας κρέμα. Οποιοδήποτε αντiηλιακό εμπλουτισμένο με ενυδατικά συστατικά όπως κεραμίδια, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, μέλι είναι ιδανικά.
Τύπος δέρματος #2: Λιπαρό δέρμα
Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, προσπαθήστε να αναζητήσετε αντιηλιακό με βάση το νερό ή τζελ με ματ φινίρισμα. Συστατικά όπως πράσινο τσάι, tea tree oil νιασιναμίδη ή νικοτιναμίδη, την ενεργό μορφή της βιταμίνης Β3 στο αντiηλιακό σας μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη λιπαρότητα του δέρματος.
Τύπος δέρματος #3: Κανονικό δέρμα
Εάν έχετε κανονικό δέρμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επιλογή του σωστού αντηλιακού. Ανεξάρτητα από το αν είναι τζελ ή κρέμα, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.
Και αν θέλετε να πειραματιστείτε, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα από τα πολλά αντiηλιακά με χρώμα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ιδιαιτερότητα # 4: Ευαίσθητο δέρμα
Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, υπάρχουν πολλά συστατικά που υπάρχει λόγος να αποφύγετε όταν αγοράζετε καλλυντικά. Το ίδιο ισχύει και με το αντιηλιακό. Συστατικά όπως τα παρακάτω που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση είναι μεταξύ άλλων τα εξής. Αλκοόλ, αρώματα, οξυβενζόνη, παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA), σαλικυλικά και κινναμικά άλατα.
Στοχεύστε σε ένα αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου). Είναι το ασφαλέστερο για εσάς, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αρνητική αντίδραση. Επιπλέον, συστατικά όπως η πανθενόλη και η αλλαντοΐνη έχουν όλα καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού.
Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης. Για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα. Με την εφαρμογή του αντiηλιακού προϊόντος, τα ανόργανα συστατικά: το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV ως μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες της.
Ιδιαιτερότητα # 5: Επιρρεπές στην ακμή δέρμα
Όπως και για το ευαίσθητο δέρμα, είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση αντιηλιακών με συστατικά που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη φλεγμονή που υπάρχει ήδη. Επομένως, τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι, και πάλι, τα ασφαλέστερα εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής.
Δεδομένου ότι πολλά άτομα με ακμή έχουν συχνά πρόβλημα με την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, τα προϊόντα για λιπαρό δέρμα ή ευαίσθητο δέρμα είναι το τέλειο ταίριασμα. Προσπαθήστε να επιλέξετε κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό, μια ελαφριά κρέμα με βάση το νερό.
Διαβάστε ακόμα ⇒ Άσκηση στη φύση: Βιταμίνη D και ευεξία
Το σωστό αντιηλιακό αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση
Η καθημερινή εφαρμογή του αντιηλιακού αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση για το δέρμα σας – ειδικά όταν αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.
Ίσως να μην δείτε την επίδρασή του αμέσως όπως για παράδειγμα τα σέρουμ ή τα προϊόντα απολέπισης, που με την κάθε εφαρμογή τους βλέπετε άμεσα αποτελέσματα στο δέρμα σας, αλλά δέκα χρόνια από τώρα, τα οφέλη θα είναι ορατά. Το δέρμα σας θα προστατευτεί αποτελεσματικά από την φωτογήρανση. Επομένως, εάν ψάχνετε για “το ένα» αντιηλιακό που θα σας συνοδεύει σε καθημερινή βάση, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω πληροφορίες από τώρα.
5 Συμβουλές για την επιλογή και εφαρμογή του αντιηλιακού
- Πάντα αναζητήστε αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30 και προστασία ευρέος φάσματος.
- Εφαρμόστε το αντηλιακό σας γενναιόδωρα για να έχετε τη μέγιστη δυνατή προστασία. Θα χρειαστείτε περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό σας.
- Φροντίστε να το εφαρμόζετε κάθε δύο έως τρεις ώρες, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και αμέσως μετά την έκθεση σε νερό.
- Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος. Σας προστατεύει από τις ακτίνες UV-A και UV-B, οι οποίοι είναι διαφορετικοί τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας που βλάπτουν το δέρμα.
- Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε το αντηλιακό κοντά στην περιοχή των ματιών και στα αυτιά σας.
Πηγή: Naturanrg#120o, www.naturanrg.gr