NrgFoods5 Μύθοι για το γάλα σόγιας

5 Μύθοι για το γάλα σόγιας

Βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη. Εκτός από την πρωτεΐνη, η σόγια αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.  5 Μύθοι για το γάλα σόγιας

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MedSci,
www.siniditidiatrofi.gr

Το ρόφημα σόγιας παρασκευάζεται από μουλιασμένα φασόλια σόγιας και νερό. Δεν περιέχει λακτόζη, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και πρωτεΐνες και ταυτόχρονα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 80 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους και 2 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα ικανοποιητική για ένα θρεπτικό σνακ ή ως υποκατάστατο γάλακτος. 5 Μύθοι για το γάλα σόγιας

Οι παρακάτω μύθοι αποπροσανατολίζουν αρκετά άτομα και πράγματι είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο από ένα γαλακτοκομικό προϊόν, αν θα μπορούσε να έχει θέση στο τραπέζι μας και ακόμα, αν θα μπορούσαμε με ασφάλεια να το προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Μύθος 1:

Η σόγια δεν είναι θρεπτική

Να σημειωθεί ότι η σόγια είναι ίσως η μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή μας παρέχει με όλα τα αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για να συνθέσουμε μια πρωτεΐνη.

Τα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, είναι προφανές ότι τα βρίσκουμε στα πιο ακατέργαστα προϊόντα και όχι σε βιομηχανικά παρασκευάσματα όπως οι απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας, που εκτός από οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή γεύση, προσφέρουν μόνο πρωτεΐνη – που κι αυτή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμη από απομονωμένες πρωτεΐνες ορού ζωικού γάλακτος.

Τα πιο ακατέργαστα προϊόντα σόγιας είναι: το φασόλι σόγιας, τα ενταμάμε, το αλεύρι σόγιας, το tempeh, το ρόφημα, το τόφου, το γιαούρτι, το miso. Ενώ στα υπερκατεργασμένα προϊόντα ανήκουν ο κιμάς, το κεμπάπ και οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

Χρειάζεται λοιπόν να γίνει αυτός ο διαχωρισμός για να αναγνωρίσουμε για ποιο προϊόν σόγιας μιλάμε όταν αναφερόμαστε στη θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αναστασία Ψειρίδου Συνέντευξη στη Natura nrg «Υπάρχουν δύο κατηγορίες: βίγκαν και όχι βίγκαν»

Μύθος 2:

Η σόγια είναι μεταλλαγμένη

Πρέπει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε εμπορικές ούτε πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων σόγιας. Προς το παρόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται η εμπορία γενετικών τροποποιημένων προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ επιτρέπεται για χρήση σε ζωοτροφές. Όπως καταλαβαίνουμε, αν έχουμε έστω και μια μικρή αμφιβολία για τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ζωικά προϊόντα και όχι τη σόγια.

Μύθος 3:

Η κατανάλωση σόγιας προκαλεί καρκίνο

Η συχνή κατανάλωση σόγιας φαίνεται να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου, κυρίως εξαιτίας των ισοφλαβονών που περιέχει η σόγια. Μελέτες που παρακολούθησαν γυναίκες με την πάροδο του χρόνου και εξέτασαν την ποσότητα σόγιας που καταναλώνουν δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο, αντιθέτως είναι μειωμένος. Μέσα από έρευνες σε άτομα που είχαν περάσει ήδη μια φορά καρκίνο του μαστού, η κατανάλωση σόγιας μείωσε την υποτροπή εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό έως και ως 60%. Άλλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάσχουσες γυναίκες με καρκίνο του μαστού και ταυτόχρονη κατανάλωση προϊόντων σόγιας, έδειξαν ότι υπήρχε αρνητικός δείκτης θνησιμότητας.

Μύθος 4:

Η σόγια δεν κάνει για παιδιά και άνδρες

Το ότι μια ακατέργαστη, πλούσια τροφή δεν κάνει για μια ηλικιακή ομάδα ή για μια ομάδα πληθυσμού ακούγεται αρκετά σοκαριστικό, πρέπει όμως να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες ή φυτο-οιστρογόνα, ουσίες που προσομοιάζουν τα γυναικεία οιστρογόνα (όχι ότι οι άντρες δεν έχουν καθόλου, απλά είναι λιγότερα), οι δε ουσίες αυτές, φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι πολλών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Όσον αφορά την ευαίσθητη παιδική ηλικία, το μόνο που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει είναι η συνολική ποσότητα γάλακτος (φυτικού ή ζωικού) που καταναλώνουν τα παιδιά, καθώς δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400ml τη μέρα, απλώς, για να μην υπονομεύσει τα πλήρη γεύματά τους. Βιβλιογραφικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη στη χρήση της σόγιας στις πιο ακατέργαστες μορφές της στην παιδική ηλικία.

Ο προβληματισμός προέρχεται κι εδώ από την περιεκτικότητα σε φυτο-οιστρογόνα, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να συγχέονται με ορμόνες.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρήση σόγιας και στη βρεφική ηλικία (>6 μηνών).

Μύθος 5:

Η σόγια είναι ένα νέο μοδάτο προϊόν και «ξένο» για την Ελλάδα

Τα προϊόντα σόγιας καταναλώνονται εδώ και αιώνες από τους ασιατικούς λαούς, οι οποίοι εκτός των άλλων, παρουσιάζουν μακροβιότητα, χαμηλή εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρκίνου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μικρές καλλιέργειες σόγιας, και το κλίμα είναι κατάλληλο για την παραγωγή της. Άλλωστε, είναι ένα φασόλι κι αυτό όπως όλα τα όσπρια που ευδοκιμούν στον τόπο αυτό.

Όσο η ζήτηση για αυτό το εξαιρετικά ωφέλιμο προϊόν αυξηθεί, τόσο θα αυξάνεται και η παραγωγή της.

Σας προτρέπω να ψωνίζετε σόγια στην πιο ακατέργαστη μορφή της και να κάνετε τις παρασκευές οικιακά.

Βιβλιογραφία:
  1. Yamori Y (2004). “Worldwide epidemic of obesity: hope for Japanese diets.” Clin Exp Pharmacol Physiol 31: S2-S4.
  2. Possibility of breast cancer prevention: use of soy isoflavones and fermented soy beverage produced using probiotics
  3. De Vrese Michael, Christiane Laue, Birte Offic, Edlyn Soeth, Fraute Pepenning, Angelina Thob, Jurgen Schrezenmeir, 2015, A combination of acid lactase from Aspergillus oryzae and yogurt bacteria improves lactose digestion in lactose maldigesters synergirtically : A randomized, controlled, double-blind cross over, Clinical Nutrition 34:394-399
  4. Barrett, J. (2006). The science of soy: What do we really know. Environmental Health Perspectives, 114 (6). https://doi. org/10. 1289/ehp. 114-a352
  5. He, F. J. Chen J. Q., (2013). Consumption of soybean, soy foods, soy isoflavones & breast cancer incidence: Differences between Chinese women & women in Western countries & possible mechanisms. Food science & human wellness, 146-161
  6. Montgomery, K. S. (2003). Soy Protein. The Journal of Perinatal Education, 12 (3), 42–45. https://doi. org/10. 1891/1058-1243. 12. 3. 42

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code