ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαEκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (GSE). Τα 5 οφέλη για την υγεία

Eκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (GSE). Τα 5 οφέλη για την υγεία

Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (GSE) ή grapefruit seed extract είναι συμπλήρωμα που παρασκευάζεται από τους σπόρους και τον πολτό του γκρέιπφρουτ. Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια και αντιοξειδωτικά. Ας δούμε ποια είναι τα 5 οφέλη του στην υγεία.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ προσφέρεται ως φυσικό φάρμακο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων δερματικών διαταραχών. Γνωστό και ως ‘GSE’, χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό των προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Ιστορική Αναδρομή

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του GSE πρωτοεξετάστηκαν από το Γερμανό γιατρό και ανοσολόγο Dr. Jacob Harish. Το 1963 ο Dr. Harish ξεκίνησε τις έρευνες του στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα σχετικά με τις αντιπαρασιτικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ και τη χρήση του ως εναλλακτικό -των ήδη χρησιμοποιούμενων χημικών-για την προστασία από μικροοργανισμούς φρούτων και λαχανικών. Ακολουθούν πλήθος ερευνητικών μελετών, ώσπου φτάνουμε στις αρχές του 1990, όταν πλέον οι ολιστικοί γιατροί των Η.Π.Α αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον τις ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες του GSE και να το χρησιμοποιούν στις θεραπείες τους.

Το 1995 ο Dr. Harish δέχεται επίσημη πρόσκληση από το ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας, το οποίο διεξάγει έρευνες σχετικά με την δραστικότητα του GSE ως προφυλακτικό μέσο έναντι του ιού HIV καθώς επίσης και ορισμένων δευτερευόντων λοιμώξεων συσχετιζόμενων με την ασθένεια του AIDS . Ενώ παράλληλα η χρήση του GSE επεκτείνεται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών.

Το ισχυρό αντιμικροβιακό

Στις μέρες μας, το GSE χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, από εναλλακτικούς κυρίως γιατρούς, ως ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό, απολυμαντικό και συντηρητικό τροφίμων και καλλυντικών. Η ευρεία χρήση του βρίσκει εφαρμογή σε ανθρώπους, ζώα και φυτά με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ως ένα ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό στερούμενο των παρενεργειών που συνοδεύουν τα περισσότερα χημικά θεραπευτικά. Πολλοί ερευνητές, οι FDA, USDA και το ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας, μετά από μελέτες χρόνων, πιστοποίησαν την αποτελεσματικότητά του, γεγονός που καθιστά έγκυρη και ασφαλή την κυκλοφορία του.

Τα ενεργά συστατικά του γκρέιπφρουτ είναι μη τοξικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

grapefruit-naturanrg

  1. Περιέχει ισχυρά αντιμικροβιακά

Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ περιέχει ισχυρές ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν περισσότερους από 60 τύπους βακτηρίων. Μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να είναι εξίσου αποτελεσματικές με μερικές τοπικά συνταγογραφούμενες αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές φαρμακευτικές αγωγές, όπως η νυστατίνη. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165190

Το GSE σκοτώνει τα βακτήρια διασπώντας τις εξωτερικές μεμβράνες τους, προκαλώντας την έκρηξη μετά από μόλις 15 λεπτά έκθεσης. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165191

Σκοτώνει κύτταρα ζυμομύκητα  όπως ο Candida προκαλώντας απόπτωση, μια διαδικασία στην οποία τα κύτταρα αυτοκαταστρέφονται. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403727

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες σχετικά με το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ είναι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οπότε είναι άγνωστο αν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα όταν ληφθούν ως συμπλήρωμα.

  1. Πακέτα αντιοξειδωτικών

Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η οξειδωτική βλάβη έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25869516

Μελέτες σε σπόρους γκρέιπφρουτ και εκχυλίσματα σπόρων γκρέιπφρουτ έχουν βρει ότι και τα δύο είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες – τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15030930

Η πολυφαινόλη ναρινγενίνη βρίσκεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε σπόρους γκρέιπφρουτ. Στην πραγματικότητα, είναι αυτό που δίνει το γκρέιπφρουτ πικρή γεύση του. Το μυστικό πίσω από τη ναρινγενίνη, όπως υποστηρίζουν, κρύβεται στη διαδικασία εξισορρόπησης των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης.

Η ναρινγενίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και έχει βρεθεί ότι προστατεύει τους ιστούς από τη βλάβη από ακτινοβολία σε ποντίκια (12).

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν τα πιθανά οφέλη των αντιοξειδωτικών από το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και στους ανθρώπους. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15936352

  1. Μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από βλάβες, εξαιτίας αλκοόλ ή άγχους

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ και το άγχος.

Φαίνεται να προστατεύει την επένδυση του στομάχου από έλκη και άλλες αλλοιώσεις αυξάνοντας τη ροή αίματος στην περιοχή και προλαμβάνοντας τη ζημία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Το GSE είναι επίσης ικανό να σκοτώσει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες της φλεγμονής του στομάχου και των ελκών. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16425415

Ενώ το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ φαίνεται να είναι ευεργετικό σε μελέτες ζώων και δοκιμαστικών σωλήνων, δεν έχει γίνει έρευνα πάνω στους ανθρώπους. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να μπορέσουν να γίνουν συστάσεις.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Δεδομένου ότι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ είναι τόσο αποτελεσματικό αντιμικροβιακό, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εάν μπορούν να θεραπεύσουν λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Μια πολύ μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έξι σπόρων γκρέιπφρουτ κάθε οκτώ ώρες για δύο εβδομάδες θεράπευσε αποτελεσματικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε μερικούς ανθρώπους. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15865506

Υποτίθεται ότι τα αντιοξειδωτικά και οι αντιμικροβιακές ενώσεις στους σπόρους γκρέιπφρουτ μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μολυσματικά βακτήρια που αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα συμπληρώματα GSE μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικά για τη θεραπεία λοιμώξεων στους ανθρώπους.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ μπορούν να βελτιώσουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και έτσι να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι το GSE ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το φάρμακο μετφορμίνη για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους με διαβήτη. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με το εάν το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ έχει παρόμοιες επιδράσεις στον άνθρωπο. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19391322

Πιθανές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα

Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ δεν έχουν μελετηθεί εκτεταμένα στον άνθρωπο, η έρευνα σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες ή τις αλληλεπιδράσεις τους με ορισμένα φάρμακα είναι ελλιπής.

Πηγή: Naturanrg#101o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης