Green5 τοξικά χημικά καθαρισμού που πρέπει να αποφεύγετε

5 τοξικά χημικά καθαρισμού που πρέπει να αποφεύγετε

⊂ Χιλιάδες χημικές ενώσεις βρίσκονται σε προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή μας, ωστόσο η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας. ⊃

της Μαρίας Γκέκα

Χωρίς να το ξέρουμε, όλοι μας συμμετέχουμε σε ένα ανεξέλεγκτο πείραμα που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον 5 δεκαετίες στον πλανήτη μας, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει και από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF : σε εξετάσεις αίματος που πραγματοποίησαν σε την περίοδο 2003-06, σε 3 γενιές γυναικών, από 13 οικογένειες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, ανιχνεύτηκαν πολλές ουσίες από «νέου τύπου» χημικά, που δυστυχώς η έκθεση σε αυτά έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας και με σειρά αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Σήμερα είναι αδύνατο να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς χημικά! Σαν κι αυτά που βάζουμε καθημερινά στο σπίτι μας για να καθαρίσουμε την κουζίνα το μπάνιο, τα ρούχα μας. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω 5 τοξικές χημικές ουσίες. Βρίσκονται στα περισσότερα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε για την καθημερινή οικιακή καθαριότητα.

Υδροξείδιο του νατρίου

Η καυστική σόδα (Υδροξείδιο του Νατρίου), γνωστή και ως καυστικό νάτριο, είναι μία λευκή κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών με τη “ψυχρή” μέθοδο.  Βρίσκεται συχνά σε καθαριστικά φούρνου. Το υδροξείδιο του νατρίου είναι πολύ διαβρωτικό. Προκαλεί σοβαρά εγκαύματα αν έρθει σε επαφή μαζί του. Η εισπνοή ακόμη και μικρής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του λαιμού για τις ημέρες.

Αποφύγετε αυτή τη χημική ουσία και χρησιμοποιήστε μια πάστα με νερό και σόδα. Χρειάζεται μόνο λίγη περισσότερη προσπάθεια για να καθαρίσετε το φούρνο σας με αυτό το μείγμα.

Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τις σωλήνες από το νεροχύτη ή το νιπτήρα σας με ένα μίγμα από ένα φλιτζάνι σόδα ακολουθούμενο από ένα φλιτζάνι ξύδι. Αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, είναι ασφαλές και φυσικά φιλικό προς το περιβάλλον.

Φθαλικές ενώσεις

Παρόλο που δεν θα δείτε στις ετικέτες των προϊόντων αυτή την λέξη, ωστόσο, οποιαδήποτε στιγμή βλέπετε τη λέξη “άρωμα” τότε το προϊόν περιέχει αυτό το τοξικό χημικό προϊόν. Απαντάται σε αποσμητικά χώρου, σαπούνια πιάτων, απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, χαρτί υγείας και μαλακτικά υφασμάτων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Λόγω των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αναφέρουν ακριβώς τι βρίσκεται στα αρώματα τους.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία του ορμονικού /ενδοκρινικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι οδηγεί σε προβλήματα αναπαραγωγής, όπως ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο αίμα τους είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Πολύ σοβαρές είναι επίσης οι κίνδυνοι έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις για γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει κίνδυνο πρόωρης απώλειας κύησης, γενετικές ανωμαλίες στα αρσενικά μωρά, αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

Τρικλοσάνη (Triclosan)

Η τρικλοσάνη είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας που βρίσκεται σχεδόν σε οποιοδήποτε υγρό που χαρακτηρίζεται “αντιβακτηριακό”. Τέτοια μπορεί να είναι: σαπούνι για το χέρι, σαπούνι πιάτων, καθαριστικό σώματος, σαμπουάν, ακόμη και οδοντόκρεμα!

Αν και είναι αλήθεια ότι η τρικλοσάνη είναι μια επιθετική αντιβακτηριακή ένωση, έχει προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Αυτά τα αντιμικροβιακά, αντιμικροβιακά σαπούνια δεν μας κάνουν πιο υγιείς, αλλά δυστυχώς δημιουργούν νέους κινδύνους. Η τρικλοσάνη είναι επίσης ένας σοβαρός ορμονικός διαταράκτης (όπως οι φθαλικές ενώσεις) για τις γυναίκες. Αναζητήστε φυσικά σαπούνια. Όσο πιο σύντομη είναι η λίστα των συστατικών που περιέχει, τόσο πιο φυσικό είναι το σαπούνι.

Χλώριο

Ένα από τα πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος είναι το χλώριο. Μένει αμετάβλητο στον οργανισμό μας, διασπάται μετά από 500 χρόνια από το περιβάλλον, προκαλεί αποδεδειγμένα καρκινογενέσεις και πολλές άλλες ασθένειες.

Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους συμμάχους ως βιολογικό χημικό όπλο. Είχε τρομακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και στη γύρω πανίδα και χλωρίδα. Συνήθως βρίσκονται σε καθαριστικά τουαλέτας, σε λευκαντικά, σε καθαριστικά – απολυμαντικά, ακόμη και στο νερό της βρύσης.

Καθαριστικά με χλωρίνη, μπορούν να επιφέρουν ερεθισμό σε μάτια και δέρμα, ενώ, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται σε μικρούς χώρους με ελλιπή εξαερισμό (π.χ. μπάνια), είναι δυνατόν να προκαλέσουν οξεία αναπνευστικά προβλήματα.

2-βουτοξυαιθανόλη

Βρίσκεται σε προϊόντα που αναφέρονται ως καθαριστικά “πολλαπλών χρήσεων”, καθαριστικά κουζίνας και παραθύρων. Αυτό το χημικό ανήκει σε μια ομάδα τοξινών που ονομάζονται αιθέρες γλυκόλης, οι οποίοι είναι διαλύτες που βασίζονται σε αλκυλαιθέρες αιθυλενογλυκόλης που χρησιμοποιούνται συνήθως σε χρώματα.

Δυστυχώς, οι νόμοι δεν υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να απαριθμήσουν αυτό το συστατικό στην ετικέτα, αν και στην ιστοσελίδα του EPA είναι γνωστό ότι προκαλεί πονόλαιμο, πνευμονικό οίδημα, βλάβη στο ήπαρ και στα νεφρά και νάρκωση. Εάν χρησιμοποιείτε αυτό το καθαριστικό σε μια κλειστή περιοχή, όπως ένα μπάνιο, θα μπορούσατε εύκολα να εισπνεύσετε περισσότερο από ό, τι είναι νόμιμα επιτρεπτό.

Κι όμως! Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για να αντικαταστήσουμε ή να μειώσουμε τα χημικά της καθημερινότητας του σπιτιού μας. Χρησιμοποιώντας μια χούφτα φυσικών, vegan προϊόντων, που χρησιμοποιούμε  συχνά στην κουζίνα μας, μπορείτε να έχετε ένα σπίτι που μοσχοβολά φρεσκάδα.

πηγή: naturanrg T. 91

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης