ΔιατροφήΔίαιτα & Αδυνάτισμα5 τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγετε

5 τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγετε

 

Τα κορεσμένα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των ζωικών λιπαρών που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο διότι ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη και συμβάλουν στην αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων.  Καλό θα είναι να αποτελούν λιγότερο από 25% των συνολικών λιπαρών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και τα υπόλοιπα να είναι πολυακόρεστα, φυτικά λιπαρά.

της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου, διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά που καλό είναι να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε με σύνεση.

1. Μπέικον

Το μπέικον είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά καθώς το 40% των συνολικών του θερμίδων προέρχεται από αυτά. Το κορεσμένο λίπος δημιουργεί  λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή χοληστερόλη LDL. Τα υψηλά επίπεδα LDL αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φραγμένων αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνες το 7% της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Παρόλο που το μπέικον παρέχει λίγα καλά λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά το καθιστά  γενικά ένα ανθυγιεινό τρόφιμο.

2. Βούτυρο

Παρόλο που το βούτυρο περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, γεγονός που συμβάλει στην παρουσία καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κάθε κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει περίπου 426 θερμίδες. Η αρνητική συνέπεια του βουτύρου είναι η υψηλή συγκέντρωση λίπους. Μόλις μία κουταλιά της σούπας έχει 36% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για τα κορεσμένα λιπαρά.

Ο συνδυασμός λοιπόν, των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης κάνει το βούτυρο ένα τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνεται σπάνια και να αντικαθίσταται κατά προτίμηση από φυτικά βούτυρα, χαμηλά σε τρανς λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 7%  των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

3. Παϊδάκια

Άλλη μία τροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είναι τα δημοφιλή και αγαπητά σε όλους παϊδάκια. Περιέχουν μεταξύ 277 και 340 θερμίδες ανά μερίδα και η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για το 30% του θερμιδικού τους περιεχομένου.

Κάθε μερίδα παϊδάκια  περιέχει περίπου 25 γραμμάρια ολικού λίπους και 9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτές οι ποσότητες είναι ισοδύναμες με το 39% του RDA του λίπους και 47% του RDA των κορεσμένων λιπαρών. Περιέχουν επίσης 100 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης ή 34% της συνιστώμενης χοληστερόλης που πρέπει να καταναλώνεται μέσα στην ημέρα.

4. Μαγιονέζα

Μπορεί να γνωρίζετε πως η μαγιονέζα δεν αποτελεί υγιεινό προϊόν, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε πόσο υψηλή είναι σε λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει περίπου 90 θερμίδες. Αυτό είναι περίπου το 4,5% της καθημερινής σας συνιστώμενης θερμιδικής σας πρόσληψης. Έτσι, τα άτομα που τρώνε τακτικά τη μαγιονέζα μπορεί να υπερβούν τις καθημερινές θερμιδικές συστάσεις,  χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και ακόμη και στην παχυσαρκία.

Κάθε κουταλιά μαγιονέζας περιέχει επίσης  10 γραμμάρια συνολικού λίπους, το οποίο αποτελεί το 15,4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής σας σε λιπαρά και 1,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι 7,5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σας σε λιπαρά.

5. Γλυκά

Πολλά επιδόρπια, όπως τα μπισκότα, το κέικ και το παγωτό, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Υπάρχουν γλυκά που μπορεί να περιέχουν και 25γρ κορεσμένων λιπαρών ανά 100γρ (όπως π.χ. ένα κομμάτι τούρτα σοκολατίνα).  Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

H ζάχαρη και oι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, επειδή μια περίσσεια αυτών των τροφών μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και επιβιώνουν στα λιπώδη κύτταρα.

Προκειμένου να βελτιώσουμε, λοιπόν, το επίπεδο της υγείας μας, καλό θα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα τρόφιμα τα οποία επιλέγουμε να καταναλώσουμε και να έχουμε τα κορεσμένα λιπαρά σε εξαιρετικά ελεγχόμενη κατανάλωση.


Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, απόφοιτος του πανεπιστημίου Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) με 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc)  και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι.  Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr)

πηγή: www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης