Αρχική Green 500.000 κιλά με το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη λαϊκή» σε κοινωφελείς φορείς

500.000 κιλά με το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη λαϊκή» σε κοινωφελείς φορείς

500.000 κιλά με το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη λαϊκή» σε κοινωφελείς φορείς

Food Saving Warriors

Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», η οργάνωση Μπορούμε μαζί με τους πωλητές από 30 λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες εθελοντές-Food Saving Warriors, από το 2015 ως τώρα έχουν σώσει 500.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία στήριξαν το έργο 55 κοινωφελών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα “Μπορούμε στη Λαϊκή”

Από τον Νοέμβριο του 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», οι εκατοντάδες εθελοντές του Μπορούμε και των κοινωφελών φορέων επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές στο τέλος της εργάσιμης ημέρας τους. Εκεί,  συγκεντρώνουν τα αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά που οι πωλητές επιλέγουν να προσφέρουν σε κοινωφελείς φορείς αντί να τα πετάξουν.

Στις περισσότερες από 2.600 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του προγράμματος, οι πωλητές των 30 λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προσφέρει πάνω από 500.000 κιλά φρούτα και λαχανικά σε τοπικούς φορείς. Επιδεικνύοντας σε βάθος χρόνου αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς αυτούς που έχουν ανάγκη, καθώς και περιβαλλοντική ευαισθησία αφού τα αξιοποιήσιμα αυτά τρόφιμα δε φτάνουν στις χωματερές. Ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας, οι πωλητές των λαϊκών αγορών, οι εθελοντές του Μπορούμε και οι κοινωφελείς φορείς συνεχίζουν με αμείωτη διάθεση το κοινωνικό τους έργο. Για τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη, με οργανωμένο και αξιοπρεπή τρόπο.

500.000 κιλά με το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη λαϊκή» σε κοινωφελείς φορείς

Αυτή η αλυσίδα διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στηρίζεται ανελλιπώς εδώ και 5 χρόνια από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (The Hellenic Initiative Australia) την οποία ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» κα. Άννα Καμπουροπούλου αναφέρει: «Η σπατάλη των τροφίμων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης. Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» προσπαθούμε κάθε μέρα με οργανωμένο τρόπο να συμβάλλουμε στη διάσωση αυτών των τροφίμων που πολλοί χρειάζονται. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε βρει ενθουσιώδεις αρωγούς τις λαϊκές αγορές… Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους εκατοντάδες εθελοντές μας και τους δεκάδες κοινωφελείς φορείς για τη στήριξη και τη συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα».

Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών λαϊκών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης δηλώνουν:

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής αναφέρει «όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές καθημερινά βοηθούν τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας. Γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι», σε τι κατάσταση βρίσκονται… Φυσικό λοιπόν είναι να ανταποκριθούμε για την προσφορά προϊόντων στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» της οργάνωσης «Μπορούμε». Μία πρωτοβουλία που θέλουμε να πιστεύουμε θα συνεχιστεί, μια και δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο κάνουν αναγκαία την ύπαρξη της.»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης κ. Βασίλειος Μακρίδης δηλώνει ότι «οι παραγωγοί είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας προσφέροντας από τα αγαθά που παράγουν. Συμμετέχουν σε δράσεις ενίσχυσης παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας. Το αίσθημα αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο που τους διακατέχει είναι δυνατό και δηλώνουν πάντα το παρόν όπου υπάρχει ανάγκη!!!»

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών (ΠΟΣΠΑΠΛΑ) κ. Παντελής Μόσχος λέει «Η συνεργασία μας εδώ και 5 χρόνια με το Μπορούμε είναι σημαντική διότι μας δίνεται η δυνατότητα να βοηθάμε συνανθρώπους μας σε ανάγκη συστηματικά και σε βάθος χρόνου… Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Μπορούμε και στο μέλλον με ακόμα καλύτερο ρυθμό».

 Λίγα λόγια για το “Μπορούμε”

Το Μπορούμε είναι οργάνωση με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης του φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τα τέλη του 2011. Από τότε έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 46.000.000 μερίδες φαγητού σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Το Μπορούμε προσεγγίζει το θέμα της σπατάλης ολιστικά. Αυτό γίνεται μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη της σπατάλης. Αλλά και πρακτικά, μέσω των προγραμμάτων Διάσωσης και προσφοράς τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΤρόποι για να βελτιώσετε την ισορροπία σας
Επόμενο άρθροPQQ: Μια «σχεδόν» βιταμίνη