LifeΈξοδος5η και τελευταία συνάντηση της σειράς: Η ψυχανάλυση συναντάει την τέχνη

5η και τελευταία συνάντηση της σειράς: Η ψυχανάλυση συναντάει την τέχνη

Μία εκ βαθέων συν-ομιλία ανάμεσα στον ζωγράφο Γιώργο Κόρδη και τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Κώστα Ζερβό

Σάββατο, 4 Απριλίου 2015, 12.00-14.00, βιβλιοπωλείο Αρμός,(Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), προσέλευση: 11:30 π.μ.

Στην τελευταία αυτή συνάντηση της σειράς ένας εικαστικός συζητά με ένα ψυχαναλυτή. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του έργου του, τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού, ο εσωτερικός κόσμος και το μήνυμα του κάθε έργου ανεξαρτητοποιείται από τον δημιουργό και γίνεται κτήμα του κάθε θεατή που είναι αποφασισμένος να ανοιχθεί σε αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ
Ο καλλιτέχνης ζητά να αποκαλυφθεί αλλά και να κρυφτεί μέσα από σχέσεις που απλώνει πάνω στις επιφάνειες και στα υλικά που μεταχειρίζεται και αγγίζει. Ζητά να αποκαλυφθεί γιατί ζητά τη ζωόγονο επιφάνεια και το άγγιγμα των άλλων, τη δημιουργική σχέση και κοινωνία. Ζητά να κρυφτεί γιατί η αποκάλυψη είναι πόνος αφού περνά μέσα από την εταστική ματιά των άλλων που συνήθως δεν κατανοούν το ξένο και το απ᾽αλλού φερμένο. Μια διακριτική ψυχαναλυτική ματιά σε έργα τέχνης μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη συνθηκών που θα μπορέσουν να αφήσουν χώρο για να εκφραστεί η καρδιά των καλλιτεχνών.
Προσδοκώ απο την εν δήμῳ αυτή συνάντηση μια συγχώρηση, μια κοινή διαδρομή με τον συνομιλητή μου ώστε να χωρήσουμε μαζί μέσα από χρώματα και σχήματα για να ακουμπίσουμε τις ζωγραφιές μου με τρόπο που να γίνουν όλα προσβάσιμο κτήμα της κοινότητας αφού στο τέλος των πραγμάτων, για μένα, αυτό που θα ‘θελα να υπάρχει είναι το πέρασμα από το είναι σε μια δυναμική ενότητα των πάντων.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
Η μητέρα που φροντίζει το παιδί της δεν του προσφέρει μόνο τροφή, προστασία, θαλπωρή, καθησυχασμό και ευχαρίστηση. Του προσφέρει και νόημα. Μια από τις βασικές μητρικές λειτουργίες είναι να κατανοήσει τις αδιαφοροποίητες ακόμη εμπειρίες του βρέφους, να τις συναισθανθεί, να τις νοηματοδοτήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα εντάξει την εμπειρία του βρέφους μέσα στην γλώσσα, θα απορροφήσει τις εντάσεις του θα του τις επιστρέψει ως νόημα.
Ο κ. Κόρδης έχει την πρόσφατη εμπειρία της αγιογράφησης μιας ορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική. Θα μπορούσαμε άραγε να δεχθούμε την μεταφορά ότι ένας ιερός ναός παραπέμπει σε μια μητρική αγκαλιά; Και θα μπορούσαμε άραγε συνεχίζοντας αυτήν την μεταφορά να θεωρήσουμε τις επιφάνειες του ναού ως συστατικά στοιχεία αυτής της αγκαλιάς στα οποία ο ψυχισμός του εκκλησιαζόμενου θα συναντηθεί με το νόημα;

Δηλώσεις συμμετοχής: Εκδόσεις Πορφύρα, τηλ. 2130291224, κα Κ. Παναγοπούλου Γενική Είσοδος: 8€. Μειωμένο (ανέργων, φοιτητών):6€

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης