Οι κουρτίνες μπάνιου, τα γυαλιά οράσεως, ακόμα και τα πώματα των γυάλινων δοχείων… Είναι πάρα πολλά τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που απελευθερώνουν τοξικά μόρια στον αέρα. 6 αντικείμενα καθημερινής χρήσης με τοξικά
♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου
Σύμφωνα με την “Environmental Working Group”, την αμερικανική οργάνωση που πραγματοποιεί έρευνες περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με 168 πιθανά βλαβερές ουσίες τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι οικολογικές εναλλακτικές έχουμε!
1. Κονσέρβες: προσοχή στα πλαστικοποιημένα καπάκια
Έχετε παρατηρήσει ότι σε ορισμένες κονσέρβες το καπάκι έχει μία λευκή εσωτερική επένδυση; Το πλαστικό αυτό απελευθερώνει δισφαινόλη Α (BPA), τη βασική δομική ουσία πολλών πλαστικών υλικών που έχει κατηγορηθεί όχι μόνο ότι επιδρά στο ενδοκρινικό σύστημα (δεδομένου ότι έχει παρόμοια χημική σύνθεση με τα οιστρογόνα, μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές), αλλά και ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η EFSA, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, την απαγόρεψε στα βρεφικά προϊόντα, όπως στα καπάκια των ομογενοποιημένων τροφίμων, τις πιπίλες και τα μπιμπερό. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από δισφαινόλη Α είναι μεγαλύτερος στα όξινα τρόφιμα, για παράδειγμα τις ντομάτες, και σε αυτά που είναι συντηρημένα σε λάδι, για παράδειγμα τον τόνο.
2. Ποπ κορν: όχι στο φούρνο μικροκυμάτων
Η προειδοποίηση έρχεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αφού ανέλυσε τα σακουλάκια του ποπ κορν που προορίζονται για ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, διαπίστωσε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπερφθοροοκτανοϊκού οξέως (PFOA). Πρόκειται για ένα μόριο το οποίο έχει την ιδιότητα να ανθίσταται στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε αντικολλητικά τηγάνια και δοχεία αλουμινίου. Ο κίνδυνος; Μικρές δόσεις της εν λόγω ουσίας να απελευθερωθούν από τις συσκευασίες και να εισχωρήσουν στο ποπ κορν ή σε άλλα τρόφιμα και στη συνέχεια να καταναλωθούν. Οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία φαίνονται με το πέρασμα του χρόνου. Έρευνες έχουν συσχετίσει τη συσσώρευση του εν λόγω οξέως με βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, καθώς και με διαταραχές στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Καλύτερα λοιπόν να προτιμάτε το έτοιμο ποπ κορν ή να προετοιμάζετε το δικό σας σε ποπκορνιέρα.
3. Νεσεσέρ: κρύβει ένα σωρό χημικές ουσίες
Οι κρέμες, τα προϊόντα καθαρισμού και τα φον-ντε-τεν περιέχουν διάφορες βλαβερές χρωστικές και συντηρητικές ουσίες, όπως τα περίφημα παραμπέν, φαινοξυαιθανόλη και ισοθειαζολινόνη. Πρόκειται για χημικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δερματικής δυσανεξίας, τα οποία να εκδηλωθούν με ερεθισμούς και σκασίματα. Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε ένα καλλυντικό προϊόν, ελέγχετε στην ετικέτα. Δεν πρέπει να περιέχει λαουρυλοθειικό νάτριο, μία μαλακτική ουσία που μπορεί να αποδυναμώσει την πολύτιμη υδρολιπιδική μεμβράνη της επιδερμίδας και να την κάνει ξηρή και επιρρεπή στα εκζέματα και τις δερματίτιδες. Στις ένοχες ουσίες συγκαταλέγονται και τα παράγωγα του πετρελαίου που, φράζοντας τους πόρους, εμποδίζουν την αναπνοή των κυττάρων. Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει επίσης αποδυνάμωση της υδρολιπιδικής μεμβράνης. Προσοχή επίσης στα αρώματα, που είναι συχνά αλλεργιογόνα, και τις κόκκινες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δίνουν στις κρέμες μία ροζ απόχρωση.
4. Καθαριστικά: προσοχή στα αρώματα
Είναι ευχάριστο να καθαρίζετε τα πιάτα ή το πάτωμα με ένα προϊόν καθαρισμού που αναδίδει άρωμα λάιμ ή πεύκου. Όμως αυτές οι αρωματικές ουσίες έχουν συγκαταλεχθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στη λίστα με τα αλλεργιογόνα συστατικά που είναι σε θέση να προκαλούν δερματίτιδες και φωτοδερματίτιδες. Ένοχα για την πιθανή εκδήλωση κνησμού και ερυθημάτων είναι κατά κύριο λόγο τα τερπένια, πτητικές ουσίες που προέρχονται από τα αιθέρια έλαια των διαφόρων φυτών. Τέτοιες ουσίες είναι για παράδειγμα το λεμονένιο και η κιτρονελλόλη που προέρχονται από τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών, η γερανιόλη από τα άνθη και τα φύλλα του γερανιού, η ευγενόλη από το γαρίφαλο, και οι κουμαρίνες από διάφορους φλοιούς δέντρων που χαρίζουν στα καθαριστικά ξυλώδεις μυρωδιές. Προτιμάτε λοιπόν ουδέτερα προϊόντα καθαρισμού χωρίς συνθετικά αρώματα.
5. Πλαστικές κουρτίνες μπάνιου: μακριά
Η ντουζιέρα σας δεν έχει γυάλινο προστατευτικό, αλλά μία πιο οικονομική κουρτίνα από βινύλιο; Ακριβώς αυτήν ζήτησε το Αμερικανικό Κέντρο Υγείας, με την υποστήριξη της Greenpeace, να αποσύρει η κυβέρνηση από την αγορά. Έχει υπολογιστεί ότι οι κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο απελευθερώνουν περισσότερες από εκατό χημικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Μακροπρόθεσμα να αποβούν τοξικές για το νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Ένοχες κρίνονται οι φθαλάτες, ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνει πιο μαλακό το πλαστικό. Οι φθαλάτες μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, στειρότητα, πρόωρη ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια και θηλυκοποίηση στα αγόρια. Η οικολογική εναλλακτική; Χρησιμοποιείτε κουρτίνες μπάνιου από οικολογικό υλικό, ή από βαμβάκι, λινάρι ή μπαμπού.
6. Γυαλιά οράσεως: όχι στα κόκκινα και τα μπλε
Ακόμα και τα γυαλιά οράσεως μπορεί να κρύβουν βλαβερές ουσίες. Όχι τόσο στο πλαστικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο σκελετός, όσο στα βερνίκια που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό του. Καθώς είναι της μόδας οι κόκκινοι και οι μπλε σκελετοί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακρυλικά βερνίκια αντιδρούν με τον όξινο ιδρώτα του δέρματος και μπορεί να απελευθερώσουν μικροποσότητες χρωστικών ουσιών που ευθύνονται για δερματικά εκζέματα. Ενοχλήσεις όμως μπορεί να επιφέρουν και οι μεταλλικοί σκελετοί. Αποτελούνται από κράματα με βάση το ατσάλι και το νικέλιο, το οποίο ως γνωστόν είναι αλλεργιογόνο. Αν έχετε λοιπόν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τους χρωματισμένους σκελετούς. Να προτιμάτε αυτούς σε φυσικά χρώματα, όπως μπεζ. Διαφορετικά, επιλέξτε σκελετούς από τιτάνιο, που είναι μη-αλλεργιογόνο, αφού δεν περιέχει καθόλου νικέλιο.
|
Πώς πάμε από ανακύκλωση; Τι λένε οι αριθμοί για τα ελληνικά νοικοκυριά; |