Αρχική Βιολογικά 6 συμβουλές για καλύτερο και οικονομικότερο πότισμα!

6 συμβουλές για καλύτερο και οικονομικότερο πότισμα!

86

Είτε φυτεύετε λαχανικά στον κήπο είτε στο µπαλκόνι σας δεν έχει καµία διαφορά! Το πότισµα είναι ένα από τα σηµαντικότερα µυστικά επιτυχίας κάθε λαχανόκηπου και το µεγαλύτερο πρόβληµα στους αρχάριους καλλιεργητές. Παρακάτω θα µοιραστώ µαζί σας 6 συµβουλές για να έχετε καλύτερο αποτέλεσµα µε λιγότερο κόπο και φυσικά λιγότερα χρήµατα.

Advertisements

1. Σωστή σχεδίαση!!!! 

Αυτό θα σας γλιτώσει από αρκετά χρήματα σε εξαρτήματα ποτίσματος, που στο τέλος απλώς θα μείνουν στη σακούλα αχρησιμοποίητα. Αν δεν γνωρίζετε τίποτα περί ποτίσματος, το διαδίκτυο αλλά και το φυτώριο της γειτονιάς σας είναι ο καλύτερός σας φίλος.

2. Δεν σας αναγκάζει κανείς να πάρετε όλα τα εξαρτήματα μαζί!

Μην περιμένετε να χρειαστείτε το πότισμα για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το σύστημα ποτίσματος. Αγοράστε τα υλικά σταδιακά και ξεκινήστε να στήνετε το πότισμά σας. Έτσι το κόστος δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλο.

3. Αυτόματο πότισμα δεν σημαίνει απαραίτητα αυτόματο!

Συνήθως οι αυτόματοι προγραμματιστές ποτίσματος είναι αυτοί που ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής! Εσείς μπορείτε να αγοράσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε το πότισμά σας και να το συνδέσετε κατευθείαν στη βρύση. Αργότερα, που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες, αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε τον αυτόματο προγραμματιστή και να τον συνδέσετε!!

4. Πότισμα στη σωστή ώρα! 

Προτιμήστε το πρωί και όχι το βράδυ! Αν ποτίζετε βράδυ δίνετε τη δυνατότητα σε όλους τους μύκητες με την υγρασία που προκαλέσατε, να αναπτυχθούν και να κάνουν πάρτι στο λαχανόκηπό σας. Προτιμήστε πρωινές ώρες, περίπου 2 ώρες μετά την ανατολή. Αν τώρα δεν προλαβαίνετε επειδή, για παράδειγμα δουλεύετε, τότε καλό είναι να τα έχετε ποτίσει 2 με 3 ώρες πριν τη δύση του ηλίου!

5. Σωστή κατασκευή!

Προσέξτε μην υπάρχουν εκτεθειμένα σημεία, που μπορεί να καταστραφούν από κάποιον που πάτησε και έσπασε κάποια ένωση. Το πότισμα είναι μια επένδυση, που δεν διαρκεί μόνο 1 χρόνο αλλά μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ο πάγος είναι ένας εχθρός των πλαστικών εξαρτημάτων. Επομένως, προσέχουμε για να έχουμε!

6. Δεν ποτίζονται όλα τα φυτά μαζί

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι τοματιές δεν ποτίζονται το ίδιο με τις αγγουριές. Η αγγουριά θέλει κάθε ημέρα νερό, ενώ η τοματιά μπορεί μέχρι και ανά 3 ημέρες! Αυτό που σας προτείνω είναι να βάλετε τα φυτά σας ανά είδος. Επομένως, με μικρά βανάκια επάνω στο λάστιχο θα μπορείτε να ορίζετε ποια ποτίζονται και πότε. Έτσι γλιτώνετε από πολλές διαφορετικές γραμμές που ξεκινούν από τη βρύση σας.

Πιστεύω οι συμβουλές μας να σας φάνηκαν χρήσιμες! Περιμένουμε τα σχόλιά σας και φυσικά τις ερωτήσεις σας!

 

Πηγή: NaturaΝrg #39

Sas-endiaferei_arrow

Το ημερολόγιο του καλού κηπουρού!

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Βιολογική ευωδιαστή τομάτα… στη γλάστρα

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

8 λάθη που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές!

Φράουλες… στη γλάστρα

Προηγούμενο άρθροΓια σπίτι καθαρό και οικολογικό
Επόμενο άρθροΓιώργος Αμυράς – Το αουτσάιντερ