Το κρύο, της εποχής μπορεί να επιδεινώσει πολλά προβλήματα υγείας. Μάθετε πώς θα προστατευτείτε όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν!
της Μαρίας Γκέκα
Πώς θα αντιμετωπίσετε τη γρίπη, το ξηρό ερεθισμένο δέρμα, τους πόνους στις αρθρώσεις, τον έρπητα, το άσθμα, καρδιολογικά προβλήματα, την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, γνωστή και ως SAD. Πώς το κρύο απειλεί τον οργανισμό και ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες;
→Γρίπη και κρυολόγημα
Από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο είναι η εποχή της γρίπης, για εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο, σε αντίθεση με το νότιο ημισφαίριο που διαρκεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο.
Παρότι αποδίδουμε τη διάδοση της γρίπης στους παράγοντες του τρόπου ζωής, (συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους), καθώς και στην έλλειψη της βιταμίνης D, είναι πολύ πιθανό η γρίπη να σας «συναντήσει» στο δρόμο προς και από το μετρό, παρά τη στιγμή που είστε μέσα σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο ιός μεταδίδεται αερόβια, και είναι πιο σταθερός όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός !
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσετε την επαφή σας με το ύπαιθρο. Σε καμία περίπτωση! Φροντίστε να έχετε μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ασκήστε τακτικά!
→Ξηρό αφυδατωμένο δέρμα
Το κρύο, πράγματι, ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών, ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, αλλά και στους οδηγούς δικύκλων.
Το ίδιο συμβαίνει και στα χέρια όσων τα πλένουν συχνά και με κρύο νερό με αποτέλεσμα να σκάνε, να ανοίγουν και να έχουν τραχιά όψη.
Σ’ αυτό συμβάλλει και η συχνή χρήση αντισηπτικών στα χέρια για την πρόληψη των λοιμώξεων.
Προσοχή, όμως, και στο ζεστό νερό αλλά και στο καυτό μπάνιο, γιατί αφαιρεί όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας.
Όταν πλένετε τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, ενυδατικό σαπούνι πριν τα στεγνώσετε καλά. Μετά από κάθε πλύσιμο, εφαρμόστε μια καλή λοσιόν χεριών για να κλειδώσετε την υγρασία. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, υποθυρεοειδισμό ή αναιμία, καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα, θα πρέπει να ενυδατώνουν πολύ σχολαστικά το δέρμα τους.
→Πόνοι στις αρθρώσεις
Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους αρθρώσεις. Ευεργετική δράση στις αρθρώσεις έχει το μουρουνέλαιο, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι,) και βιταμίνη C (που αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά) βοηθά, γιατί έχει την ιδιότητα να ισορροπεί το νευρικό σύστημα.
Επίσης φροντίστε να ντύνεστε καλά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια σας, καθώς η θερμότητα του σώματος χάνεται κυρίως από τα άκρα.
→Έρπης
Έτσι το χειμώνα με το έντονο κρύο, τα κρυολογήματα και το άγχος, ο ιός του απλού έρπητα βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθεί.
Όπως με κάθε ιογενής λοίμωξη, τα υγρά, η ανάπαυση και η επαρκής διατροφή, σε συνδυασμό με τη συχνή εφαρμογή κατάλληλης αλοιφής ή οινοπνεύματος με βαμβάκι στο εξάνθημα βοηθά πολύ.
Διαβάστε περισσότερα για τον έρπη, εδώ.
→Βρογχικό Άσθμα
Ο ψυχρός, υγρός αέρας μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, γι ‘αυτό ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή αν έχετε ιστορικό με άσθμα. Πράγματι, ο κρύος αέρας και η υγρασία λειτουργούν επιβαρυντικά, καθώς προκαλούν συστολή των αεραγωγών και αυξάνουν τις πιθανότητες για έξαρση των συμπτωμάτων, όπως βήχας, δύσπνοια και αναπνευστικός συριγμός.
→Καρδιακές προσβολές
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες αναγκάζουν το σώμα να εργάζεται εντατικά ώστε να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνέπεια της προσπάθειας αυτής είναι η συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα η καρδιά αναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει το αίμα. Όσο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, ιδίως αν στην εξίσωση μπαίνει και κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας. Το βασικότερο μέτρο προστασίας που μπορείτε να λάβετε στην περίπτωση αυτή είναι τα ζεστά ρούχα. Προστατεύστε κυρίως τα άκρα και το κεφάλι, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας και να μην καταπονείται η καρδιά.
→Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)
Καθώς το χειμώνα οι μέρες μικραίνουν, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν κακόκεφα και χωρίς ενέργεια. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder- SAD) βέβαια, είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθει κανείς απλά «κακόκεφος».
Αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία, πιστεύεται ότι έχει σχέση με τη μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνουμε το χειμώνα. Αυτό μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό μας ρολόι και να οδηγήσει σε πτώση της σεροτονίνης και της μελατονίνης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με θεραπεία φωτός.
Χειμώνας είναι θα περάσει! Να τρώτε καλά, να ενυδατώνετε το σώμα σας, να ντύνεστε ζεστά και να βγαίνετε έξω για περπάτημα. Επίσης, το σημαντικότερο: να εκμεταλλεύεστε τις λιακάδες του χειμώνα. Καμία λάμπα και κανένα τεχνητό φως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ήλιο, γιατί μόνο η δική του ενέργεια είναι ηλεκτρομαγνητική και συντονίζεται με τις ανθρώπινες συχνότητες.
Γιατί ο ήλιος είναι φως, είναι θερμότητα, μα πάνω από όλα είναι ενέργεια.
Πηγή: Naturanrg#99o