Green 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια το χειμώνα

 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια το χειμώνα

Εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, βλέπουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.  7 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια το χειμώνα

της Μαρίας Γκέκα

Ιδιαίτερα το χειμώνα, το οικονομικό κόστος για την ενέργεια που απαιτεί ο φωτισμός, η θέρμανση, το πλύσιμο και η μαγειρική ενός σπιτιού ξεπερνά πολλές φορές το 40% του προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού. Ωστόσο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι εφικτή αν πραγματοποιήσουμε κάποιες αλλαγές. Η εύρεση μικρών τρόπων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας θα ωφελήσει το πορτοφόλι μας και παράλληλα θα μας κρατήσει ζεστούς και άνετους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης σεζόν. 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια το χειμώνα

Επιλέξτε λαμπτήρες LED

Αυτή η συμβουλή είναι η πρώτη και καλύτερη για την εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι. Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και διαρκούν κατά μέσο όρο 25 φορές περισσότερο. Ακόμα κι αν ξοδέψετε περισσότερα χρήματα για έναν μόνο λαμπτήρα LED από μισή ντουζίνα λαμπτήρων πυρακτώσεως, οι LED, θα κοστίσουν πολύ λιγότερο μακροπρόθεσμα.

Χαμηλώστε το θερμοστάτη

Επιστρέφοντας στο σπίτι ένα κρύο απόγευμα ή βράδυ, πολύ πιθανόν να μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την τιμή του θερμοστάτη. Αυτή η αύξηση ανεβάζει πολύ το κόστος θέρμανσης.

Η μείωση της θερμοκρασίας του σπιτιού κατά μερικούς μόνο βαθμούς μπορεί να συμβάλει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα. Προτιμήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία σταθερή στο χώρο σας γύρω στους 18-19 βαθμούς C. Άλλωστε η υψηλή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους κάνει τον αέρα ακόμα πιο ξηρό και αφυδατώνει το δέρμα. Ακόμη, σκεφτείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία τη νύχτα. Το κρύο θα είναι λιγότερο αισθητό όταν είστε στο κρεβάτι.

Επενδύστε σε έναν έξυπνο θερμοστάτη

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση θέρμανσης επιλέγουν έναν έξυπνο θερμοστάτη ως μια καλή επένδυση. Με αυτό τον τρόπο θα ρυθμίσετε εύκολα τη θερμοκρασία στο σπίτι, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμη στην αγορά σήμερα, επομένως είναι εύκολο να βρείτε ένα για κάθε προϋπολογισμό. Αυτές οι συσκευές είναι εξαιρετικές για εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα. Ο θερμοστάτης μπορεί να μειώσει αυτόματα τη θερμοκρασία όταν ανιχνεύσει ότι κανείς δεν είναι σπίτι. Επίσης, μπορείτε να «πείτε» εξ’ αποστάσεως στο θερμοστάτη να αυξήσει τη θερμοκρασία όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

Αναβάθμιση της μόνωσης

Η μόνωση είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε εάν αναρωτιέστε πώς να διατηρήσετε περισσότερη θερμότητα στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πολλοί από εμάς τείνουμε να ξεχνάμε την ποιότητα της μόνωσης του σπιτιού μας, αφού δεν είναι ορατή. Ωστόσο, αυτή θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων. Είναι καλή ιδέα εκτός από πόρτες και παράθυρα, να ελέγξετε μερικά λιγότερο κοινά σημεία. Για παράδειγμα, οι μη μονωμένοι αεραγωγοί χάνουν έως και 20% αέρα μέσω διαρροών. Η προσθήκη μόνωσης στους αγωγούς θα τους βοηθήσει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση θέρμανσης και ψύξης.

Αλλάξτε το φίλτρο εξαερισμού φούρνου της κουζίνας

Το φίλτρο του φούρνου της κουζίνας είναι κρίσιμο για την υγεία και σημαντικό για την εξοικονόμηση ενέργειας του σπιτιού. Αν το αφήσετε εγκατεστημένο για πολύ καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα αέρα μέσα στο σπίτι. Αυτό θα επηρεάσει αφενός την υγεία σας ενώ θα καταπονήσει υπερβολικά το φούρνο σας. Τα βρώμικα και βουλωμένα φίλτρα δυσκολεύουν τη διέλευση του αέρα, αναγκάζοντας το φούρνο να χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ.

Στεγνώστε τα ρούχα σας φυσικά ή χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα

Ο φθηνότερος τρόπος για να στεγνώσετε τα ρούχα σας είναι με φυσικό τρόπο στο μπαλκόνι ή κρεμώντας τα όπου είναι δυνατόν μέσα στο σπίτι. Σε σύγκριση με τη χρήση στεγνωτηρίου, αυτό θα σας εξοικονομήσει περίπου 40 ευρώ την περίοδο του χειμώνα, σύμφωνα με το Energy Saving Trust. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να επιταχύνετε τη διαδικασία και να εξοικονομήσετε χρήματα σε σύγκριση με τη χρήση στεγνωτηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα τοποθετήσετε σε μια σχάρα στεγνώματος σε ένα χώρο ή μικρό δωμάτιο όπου μπορεί να λειτουργήσετε το μηχάνημα. Στη συνέχεια, να κλείσετε την πόρτα ώστε να του δώσετε τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του πιο αποδοτικά.

Χρησιμοποιήστε air fryer ή το φούρνο της κουζίνας με σύνεση

Οι φριτέζες αέρος είναι φθηνότερες στη χρήση από τους ηλεκτρικούς φούρνους. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να μαγειρέψουν τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα γεύματα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης Uswitch, ο χρόνος για να μαγειρέψετε κάτι στο φούρνο είναι ο διπλάσιος με σχέση με μια φριτέζα αέρος. Ποια μαγειρική συσκευή είναι φθηνότερη στη χρήση θα εξαρτηθεί από το τι μαγειρεύετε, τη βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης της συσκευής και το μέγεθός της. Λάβετε, επίσης, υπόψη σας ότι ανάλογα με τα συγκεκριμένα μοντέλα, οι φριτέζες ενδέχεται να μην μπορούν να χωρέσουν τόσο φαγητό όσο ένας φούρνος. Επομένως μπορεί να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε πολλές φορές για ένα γεύμα.

Διαβάστε ακόμα ⇒Πώς επιδρά το μικροβίωμα στην υγεία της καρδιάς;

Εναλλακτικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο της κουζίνας με έξυπνη στρατηγική. Μην ανοίγετε την πόρτα περισσότερο από όσο χρειάζεται όταν ζεσταίνεται και μαγειρεύεται ενεργά κάτι. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η συσκευή χρησιμοποιεί την ισχύ της όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, αφού τον απενεργοποιήσετε. Αυτό θα επιτρέψει στη θερμότητα να διοχετευτεί στο σπίτι σας, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του χώρου.

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code