Αρχική Fitness 8 Gadgets για να γυμναστείτε αποτελεσματικά

8 Gadgets για να γυμναστείτε αποτελεσματικά

8 Gadgets για να γυμναστείτε αποτελεσματικά
pedometer

Η εισβολή της τεχνολογίας στον χώρο του fitness είναι εμφανής στον επαγγελματικό αλλά και στον ερασιτεχνικό, μαζικό αθλητισμό! Αρκετά gadgets κυκλοφορούν στην αγορά με σκοπό την παρακίνηση αλλά και τη βελτίωση της απόδοσής σας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν οκτώ συσκευές που θα σας αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε την άσκηση!

του Δημήτρη Κρινάκη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Μετρήσεις καρδιακής συχνότητας

Σας προσφέρουν τις απαραίτητες οδηγίες για τη βελτίωση της απόδοσής σας και κυρίως για την προστασία της υγείας σας. Κυκλοφορούν είτε σε μορφή ζωνών που φοριούνται εσωτερικά στο ύψος του στήθους και συνδέονται με ειδικά ρολόγια, είτε σε μορφή ξεχωριστών ρολογιών που έχουν ενσωματωμένες όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Δίνουν την δυνατότητα να θέσετε ένα ελάχιστο, ένα μέγιστο και ένα επιθυμητό όριο καρδιακών παλμών, και να προγραμματίσετε έτσι την προπόνησή σας ανάλογα με τον εξειδικευμένο στόχο που έχετε κάθε φορά (αντοχή, ταχύτητα, δύναμη, κ.λπ.)

Βηματομετρητές

Είναι απλές και ανέξοδες συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και την παροχή κινήτρων σωματικής δραστηριότητας. Σας βοηθούν να θέτετε στόχους και σας δίνουν κίνητρα να τους επιτύχετε, όταν υπολείπεστε από το συνολικό αριθμό των καθημερινών σας βημάτων. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει είναι πως 5000 βήματα την ημέρα αφορούν μία καθιστική ζωή, 5000-7499 μία λιγότερο καθιστική, 7500-9999 σχετικά ενεργή, πάνω από 10.000 ενεργή και πάνω από 12.500 ιδιαίτερα ενεργή! Ανακαλύψτε λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκετε και προσπαθήστε να βελτιωθείτε!

Μετρητές θερμίδων

Η συνολική ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε και σπαταλάτε καθημερινά έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση αλλά και στην υγεία σας. Εξοπλιστείτε με τέτοια μηχανήματα και μετρήστε πόσες θερμίδες καίτε κάνοντας διάδρομο, τζόκινγκ, ανεβαίνοντας σκαλιά, κάνοντας δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο, πειραματιστείτε, βάλτε στόχους καθημερινούς, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Απαραίτητο είναι να προγραμματίσετε τα συγκεκριμένα μηχανήματα σωστά, βάζοντας ηλικία, βάρος, φύλο, ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα.

«Διαστημικά» παπούτσια

Παπούτσια με ενσωματωμένα τσιπάκια, με βηματομετρητές και θερμιδομετρητές, με ειδικό πάτο για να γυμνάζεται το πίσω μέρος των ποδιών, είναι μόνο μερικά από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα. Προσφέρουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και τα ειδικά του προγράμματα, καταστρώνοντας το εξειδικευμένο προσωπικό σας πρόγραμμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως το παπούτσι από μόνο του δεν σας κάνει πρωταθλητές, εάν δεν προσπαθήσετε αρκετά εσείς οι ίδιοι, και πως είναι καλό να είστε επιφυλακτικοί σε νέες μόδες και τάσεις που σας υπόσχονται τρομερά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο!

Fitness κινητά

Η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης δεν περιορίζεται πλέον στο άκουσμα απλώς της μουσικής, αλλά και σε πλείστες άλλες εφαρμογές που υπάρχουν στα περισσότερα κινητά τελευταίας τεχνολογίας. Καταγραφή και παρακολούθηση του σωματικού σας βάρους, σωματομετρήσεις, μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, παρακολούθηση ασκήσεων, θερμιδομετρητής, προεγκατεστημένες προπονήσεις φυσικής κατάστασης, απώλειας λίπους, δύναμης και αντοχής, είναι μερικά από τα εργαλεία των σημερινών κινητών, που προσφέρουν τεχνογνωσία και κίνητρα! Αυτό που μένει να κάνετε είναι να τα εκμεταλλευτείτε σωστά!

Λιπομετρητές

Η παρακολούθηση του σωματικού σας λίπους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη λιπομετρητών, όπως ζυγαριές, ηλεκτρόδια, δερματοπτυχόμετρα, με αξιόπιστα ή μη αποτελέσματα. Η ακρίβειά τους είναι αρκετά αμφίβολη, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. σε αρσιβαρίστες, παιδιά, επαγγελματίες αθλητές, γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, ηλικιωμένους. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε είναι να κάνετε τη μέτρηση πάντα με την ίδια μέθοδο και να βλέπετε τη διαφορά ή όχι στο σωματικό σας λίπος, σε σχέση με τις αρχικές σας μετρήσεις!

Αυτοκόλλητα επιθέματα

Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείται πάνω στο δέρμα και μπορεί να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον επτά ημέρες. Μπορεί να καταγράψει μέχρι και 500 δεδομένα ανά λεπτό, όπως κατανάλωση θερμίδων, επίπεδο δραστηριότητας, αριθμό βημάτων, ακόμη και πληροφορίες για την ποιότητα του ύπνου μας. Μοιάζει με έναν απλό επίδεσμο και δεν προκαλεί καθόλου ερεθισμούς.

Περιβραχιόνια

Είναι μία μικρή συσκευή που μπορεί να φορεθεί στο μπράτσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου σας! Με τέσσερις αισθητήρες καταγράφει την κίνησή σας, την ταχύτητα με την οποία αποβάλλεται η θερμότητα από το σώμα σας, την αντίδραση του δέρματος σε διάφορους ερεθισμούς και τη θερμοκρασία του σώματός σας. Με τη βοήθεια αυτών των μετρήσεων σάς δίνει πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες που καίτε, την ποιότητα του ύπνου σας, τη μέτρηση της έντασης της προπόνησής σας.

Πηγή: NaturaNrg

Προηγούμενο άρθροΕνέργεια με 100 θερμίδες
Επόμενο άρθροMαθήματα αναπνοής