ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΑδυνάτισμα και συμπληρώματα διατροφής

Αδυνάτισμα και συμπληρώματα διατροφής

Αναμφισβήτητα τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως ακριβώς και τα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν υποτιμήσει κατά καιρούς τη δράση τους. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι στο παρελθόν η αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και η κακή πληροφόρηση σχετικά με αυτά είχαν ως αποτέλεσμα από τη μια μεριά να καταστήσουν αναξιόπιστη τη λειτουργικότητά τους και από την άλλη –σε ορισμένες περιπτώσεις– να βλάψουν τη δημόσια υγεία.

Tα συμπληρώματα διατροφής διαφοροποιούνται με βάση τη δράση τους

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα συμπληρώματα διατροφής διαφοροποιούνται με βάση τον τρόπο δράσης τους. Στη δημοφιλέστερη κατηγορία, στην οποία όμως καταγράφηκε και μεγάλη κατάχρηση, ανήκουν οι λεγόμενες θερμογόνες ουσίες, με πρώτη και καλύτερη την εφεδρίνη. Η  διεγερτική δράση αυτών των ουσιών  προκαλεί διαταραχές στο νευρικό σύστημα, όπως ανησυχία, άγχος και αϋπνία. Για το λόγο αυτό, η χρήση της ίδιας της εφεδρίνης έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό στα συμπληρώματα διατροφής.   Πλέον, τα θερμογόνα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν πιο ήπιες εκδόσεις της εφεδρίνης, όπως καφεΐνη, τεΐνη και γκουαρανά. Πρόκειται για φυτικά εκχυλίσματα ασφαλή,  αφού δεν έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.
Μία άλλη ομάδα συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται  για τη βελτίωση της σιλουέτας, είναι οι φυτικές ίνες. Πρόκειται για ουσίες  χωρίς  θερμιδική αξία, αφού δεν απορροφώνται από τον οργανισμό. Αποτελούνται κατά βάση από φυτικούς πολυσακχαρίτες, διαλυτούς, όπως για παράδειγμα οι β-γλυκάνες, ή αδιάλυτους, όπως η  κυτταρίνη. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την όρεξη, μιας και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Αποτελούν μία κατηγορία ασφαλών συμπληρωμάτων διατροφής, με μοναδικές πιθανές παρενέργειες το κοιλιακό φούσκωμα και το μετεωρισμό.
Σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες, υπάρχουν και  οι αναστολείς της παγκρεατικής λιπάσης, δηλαδή του ενζύμου που ευθύνεται για την πέψη των λιπιδίων, που δρουν περιορίζοντας την απορρόφηση του λίπους από το έντερο. Ο πιο γνωστός αναστολέας αυτού του τύπου είναι ένα ειδικό φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, η χημική ουσία ορλιστάτη, όμως και στη φύση υπάρχουν ουσίες με παρόμοια δράση, όπως οι κατεχίνες του τσαγιού, ειδικά του πράσινου, ή της κασσίας (Cassia nomame), ενός φυτού κινέζικης προέλευσης.
Τέλος, σε επίπεδο αδυνατίσματος, μπορεί να αποδειχτούν ωφέλιμα τα συμπληρώματα διατροφής που αυξάνουν τη μεταβολική χρήση των λιπών. Ουσιαστικά, ενθαρρύνουν τον οργανισμό να καταναλώνει ως πηγή ενέργειας κυρίως τα λίπη, αντί τους υδατάνθρακες, συμβάλλοντας στην απώλεια  κιλών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν πολλές πολυφαινόλες, που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχουν κίνδυνοι που να σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης