Πολλές φορές στην ζωή μας έρχονται εκείνες οι δύσκολες στιγμές που χρειάζεται να αφεθούμε, να εμπιστευθούμε, να δεχτούμε τη φυσική ροή των πραγμάτων. Όμως, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, τόσο δύσκολο και ακατόρθωτο φαίνεται στην πράξη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι τελικά αυτό που μας ακινητοποιεί και μας δυσκολεύει να αφεθούμε; Από τι έχουμε ανάγκη να κρατηθούμε που μας είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μείνουμε μόνο να παρατηρούμε έστω και για μια φορά; – Αφεθείτε! –
Της Μαρίας Καυρολογάκη, θεραπεύτρια ananda energy healing, www.ananda.com.gr
Μία πολύ βοηθητική πρακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η εξής:
Καθίστε σε μία αναπαυτική θέση με ίσια την πλάτη. Κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε μερικές φορές με τον δικό σας ρυθμό. Καθώς αναπνέετε, αισθανθείτε το σώμα σας να ηρεμεί και να χαλαρώνει ο νους. Εισπνεύστε και εκπνεύστε χαλαρά από τη μύτη, διατηρώντας τα μάτια κλειστά, και αναρωτηθείτε: «σε τι με εξυπηρετεί να παραμένω σε αυτή την κατάσταση; Γιατί δεν μπορώ να το αφήσω; Γιατί δεν μπορώ να αφεθώ;» Συνεχίστε να αναπνέετε συνειδητά και επιτρέψτε στην απάντηση να βγει από μέσα σας, χωρίς να την κρίνετε.
Τι μου προσφέρει η ανάγκη να έχω τον έλεγχο; Αυτή η πρακτική είναι σημαντική για να αποκτήσετε μία πρώτη επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο και να δείτε τι είναι αυτό που σας κινεί τελικά. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί να νιώσετε την εσωτερική σας φωνή να σας απαντά. Στη συνέχεια είναι σημαντικό την πληροφορία που λάβατε να την αποδεχτείτε γιατί είναι η εσωτερική σας αλήθεια. Μόνο μέσα από την αποδοχή έρχεται η αλλαγή. Το πρώτο βήμα έγινε!
Τι είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να αφεθούμε;
Ανάγκη ελέγχου
Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα, γιατί αυτό τους δίνει μια αίσθηση ισχύος. Πιστεύουν ότι όταν τα πράγματα βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, δύσκολα θα συμβεί κάποια ανατροπή. Γίνονται συγκεντρωτικοί και ευνουχίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στον περίγυρό τους στην προσπάθειά τους να δράσουν αυτόνομα και να προσφέρουν. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία σίγουρα δεν αφήνετε τίποτα στην τύχη και αναστατώνεστε και μόνο στην ιδέα να αφεθείτε, να εμπιστευθείτε πρόσωπα και καταστάσεις. Το σώμα συνήθως είναι σφιγμένο και πάντα σε εγρήγορση, καθώς το να έχετε τον έλεγχο των πάντων απαιτεί πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας… της δικής σας ενέργειας!
Εμμονή στο θυμό
Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές επιλέγουμε προκειμένου να παραμείνουμε αγκιστρωμένοι στην αρνητικότητα και τη θυματοποίηση. Μας βγάζει από την ευθύνη μας αφού επιλέγουμε να καταλογίσουμε σε κάποιον άλλον τη δική μας άσχημη κατάσταση, το δικό μας πόνο. Επιλέγουμε υποσυνείδητα να μείνουμε στο θυμό και δημιουργούμε αυτές τις καταστάσεις που θα μας «επιβεβαιώσουν» ότι είχαμε δίκιο! Αυτή όμως είναι μία μονόπλευρη προσέγγιση σε όποια κατάσταση μας παρουσιάζεται, καθώς αρνούμαστε να δούμε ολόκληρη την εικόνα και να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.
Επομένως, σε αυτή την περίπτωση είναι καλό αντί να κρυβόμαστε πίσω από το θυμό μας να δώσουμε λίγο χώρο σε εμάς και στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και να την παρατηρήσουμε εστιασμένοι στην καρδιά, με κατανόηση και συμπόνοια. Μόνο όταν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και την άλλη πλευρά μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Τότε θα μπορέσουμε να αφεθούμε και να αφήσουμε τη σύνδεση που μας δένει και μας δηλητηριάζει.
Αγκιστρωμένοι σε πεποιθήσεις και στερεότυπες συμπεριφορές (μοτίβα)
Συχνά χανόμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα στερεότυπων αντιλήψεων και συμπεριφορών, βιωμάτων με αποτέλεσμα να χάνουμε κάπου εκεί τον εαυτό μας. Υιοθετούμε συμπεριφορές, απόψεις άλλων (οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικός περίγυρος κλπ) χωρίς να τις φιλτράρουμε και τις χρησιμοποιούμε με κάθε ευκαιρία ως δικές μας. Είναι σημαντικό να κάνουμε συνεχή ενδοσκόπηση και να παρατηρήσουμε τι είναι αυτό που εν τέλει μας δυσκολεύει και μας μπλοκάρει αντί να μας ωφελεί όπως πιστεύαμε.
Κάνοντας ένα βήμα πίσω έχουμε την δυνατότητα να δούμε ολόκληρη την εικόνα και να λάβουμε έτσι αποφάσεις βασισμένες στην σωστή διάκριση. Είναι καλό να μπορούμε να αφήσουμε πίσω ό,τι δεν μας εξυπηρετεί πια και να είμαστε ανοιχτοί σε συμπεριφορές που στοχεύουν στην υγιή επικοινωνία και συναναστροφή. Κάτι τέτοιο θα κάνει και εμάς πολύ χαρούμενους!
Φόβος για το καινούργιο
Ο φόβος σε πολλές περιπτώσεις μας μουδιάζει, μας παγώνει και μας ακινητοποιεί. Πολλά πράγματα θα κάναμε διαφορετικά εάν δεν μας σταματούσε αυτό το τόσο δυνατό συναίσθημα! Σίγουρα ο φόβος μάς προστατεύει και μάς κρατά μακριά από άσχημες καταστάσεις, όμως όταν πλέον δεν είμαστε λειτουργικοί καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Για να αφεθώ χρειάζεται να αισθανθώ εμπιστοσύνη, να έχω ξεπεράσει το στάδιο του φόβου, να μην υπάρχει αυτή η σκέψη μέσα μου. Διαφορετικά υποφέρω.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να αφεθούν αλλά φοβούνται … Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να πηγαίνετε βήμα βήμα: αρχίστε να αφήνεστε λίγο και έπειτα παρατηρήστε… έπειτα άλλο λίγο και παρατηρήστε πάλι… πώς νιώθετε, τι αλλάζει σε εσάς ή στους άλλους. Είναι όμως σημαντικό να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα! Μεγάλος σύμμαχος εδώ μπορεί να είναι η αναπνοή σας! Συνηθίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε βαθιά και αργά και σε κάθε αναπνοή αισθανθείτε ότι πατάτε γερά στα πόδια σας και ότι είστε ασφαλείς.
Πηγή: Natura Nrg #88