ΨυχολογίαΠροσωπική ΑνάπτυξηΑγαπώ αυτό που είμαι + μετά αυτό που φαίνομαι!

Αγαπώ αυτό που είμαι + μετά αυτό που φαίνομαι!

Αρκετά συχνά ακούµε πόσο σηµαντική είναι η πρώτη εντύπωση. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως µπορούν να κερδίσουν τα πάντα µε την εµφάνισή τους. Ποιος όµως καθορίζει τι είναι όµορφο; Μήπως ένα άτοµο είναι όµορφο, όταν αισθάνεται έτσι; Αγαπώ αυτό που είμαι + μετά αυτό που φαίνομαι!

♦ της Όλγας Κακουλίδη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στην εποχή που διανύουμε, οι άνθρωποι αξιολογούνται όλο και συχνότερα βάσει της εμφάνισής τους, παρά της προσωπικής τους αξίας και των δυνατοτήτων τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν μια συγκεκριμένη έννοια του όμορφου. Ταυτόχρονα, η κοινωνία έχει συνδέσει την ομορφιά με την επιτυχία και την καταξίωση σε πολλούς τομείς της ζωής μας (π.χ. επάγγελμα, προσωπική ζωή κ.ά.). Όλα αυτά δημιουργούν μια ανάγκη ταύτισης με αυτά τα πρότυπα για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής.

Όμως αν σκεφτούμε λίγο έξω από αυτές τις κοινωνικές πιέσεις και τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν επιβληθεί, θα δούμε ότι η εικόνα μας είναι κάτι που εύκολα αλλοιώνεται και φθείρεται και οι άνθρωποι που μας αγαπούν δεν είναι κοντά μας για την εμφάνισή μας. Ίσως, αν κάποιος αναλύσει τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του, να καταφέρει να ορίσει τι είναι ομορφιά για εκείνον και έτσι να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του. Είναι βοηθητικό για τον καθένα μας, όχι απλώς να εξαλείφουμε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και να τονίζουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά.

Θετική εικόνα σώµατος και ΜΜΕ

Έρευνα που έγινε σε γυναίκες που φοιτούσαν σε κολέγιο, από τον Williams και τους συνεργάτες του, αποκάλυψε τρεις διακριτές ομάδες: τις γυναίκες με θετική εικόνα σώματος (51%), τις γυναίκες με δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος (23%), και τις γυναίκες με αρνητική εικόνα σώματος (24%).

Έχει ενδιαφέρον ότι η ομάδα των γυναικών με θετική εικόνα σώματος φάνηκε να έχει λιγότερη επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ επίσης είχαν λιγότερες επιζήμιες διατροφικές συμπεριφορές, μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, αισθάνονταν περισσότερο την κοινωνική υποστήριξη του περιβάλλοντός τους και είχαν πιο συστηματική σωματική δραστηριότητα.
earn-to-love-your-body

Πολλές φορές, η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας διαμορφώνεται από τα μηνύματα που παίρνουμε και από τους γύρω μας. Για να αποκτήσει κάποιος θετική εικόνα σώματος απαιτείται χρόνος και υπομονή, γιατί θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Όπως για παράδειγμα, μια έφηβη χρειάζεται χρόνο για να αντιληφθεί την ανάπτυξη του στήθους της και την αλλαγή της κατανομής του λίπους στους γοφούς και τους μηρούς της, ως αντανάκλαση του γυναικείου σώματος που αναπτύσσει.

Στο τέλος της έρευνας που αναφέραμε παραπάνω, οι συμμετέχοντες δήλωσαν τις προσωπικές τους σκέψεις και τις εμπειρίες που τους βοήθησαν να εκτιμήσουν αυτό που πραγματικά είναι και όχι μόνο αυτό που φαίνονται. Πολλοί ανέφεραν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του περιβάλλοντός τους (οικογένεια, σύντροφος, φίλοι κ.λπ.) και δήλωσαν ότι καλό θα είναι όταν βρισκόμαστε με φίλους ή την οικογένεια να μη μονοπωλούν το ενδιαφέρον συζητήσεις που αφορούν την εικόνα σώματος.

Κάποιοι συμπλήρωσαν ότι μετά την εμφάνιση κάποιας ασθένειας σε οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο, εκτίμησαν και σεβάστηκαν περισσότερο το σώμα τους. Αισθάνθηκαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εκτίμησης και αποδοχής του σώματος, ώστε να είναι υγιής. Και τελικά ένιωσαν ευγνωμοσύνη για τις λειτουργίες και την υγεία του σώματός τους.

Αν λέτε θετικά πράγµατα, θα σκέφτεστε θετικά!

Επίσης, ακόμα ένας τρόπος για να μειώσει κάποιος την αρνητική εικόνα που έχει για το σώμα του είναι να μη μιλάει συνέχεια για αυτό στο περιβάλλον του. Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει, για παράδειγμα, ότι είναι πολύ κοντός και το αναφέρει συνέχεια, τότε είναι λογικό οι άλλοι να κοιτούν αν όντως είναι πολύ κοντός. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα τόνισαν, ότι αν κάποιος αισθάνεται όμορφα, αυτό αντανακλά αυτόματα και σε θετική εικόνα για το σώμα του.

Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι: «Απλώς, όταν αισθάνεστε καλά µε τον εαυτό σας µπορείτε να αισθάνεστε ευτυχείς. Να βλέπετε τα πράγµατα πιο καθαρά. Αν λέτε µόνο θετικά πράγµατα, θα σκέφτεστε θετικά και θα νιώθετε θετικά».
«Αν είστε ευχαριστηµένοι µε το πώς αισθάνεστε µέσα σας, τότε απλά και φυσικά αυτό θα φανεί και στην εµφάνισή σας. Οι άλλοι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε αυτό θετικά».

Πηγή: NaturaNrg #37

Sas-endiaferei_arrow

Γιατί δεν κρατάει η ευχαρίστηση;

Αναγνωρίζοντας τη θηλυκή μας πλευρά

Το πέρασμα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης