ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΑγιουρβέδα: Ένας σύμμαχος στην αντιμετώπιση της «κρίσης»

Αγιουρβέδα: Ένας σύμμαχος στην αντιμετώπιση της «κρίσης»

Σε αυτό το άρθρο και με αυτό το θέμα θα ήθελα να δώσω μια πιο συγκεκριμένη διάσταση της επιστήμης της Αγιουρβέδα, θέλοντας να τονίσω πως δεν αποτελεί απλά και μόνο μια φιλοσοφική – φουτουριστική θεωρητική ιατρική, αλλά παράλληλα μια εφαρμοσμένη επιστήμη που δίνει πρακτικές, άμεσες λύσεις και προτάσεις στην καθημερινή μας ζωή με τις όποιες συνθήκες, κρίσης ή μη.

της Σοφίας Παπαδοπούλου Χημικός / Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.
Σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare

Ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και ότι η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα

Αυτό απορρέει και από την ετυμολογία της λέξης Αγιουρβέδα, θυμίζω από το Ayurs που σημαίνει Υγεία – Ζωή και το Veda που σημαίνει βαθιά γνώση – Επιστήμη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στη βιβλιογραφία, η αγιουρβεδική επιστήμη περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη:
Το λεγόμενο «εσωτερικό» της μέρος το οποίο βασικά έχει να κάνει με μια εν γένει «στάση ζωής», δίνοντάς μας πολλές πληροφορίες σχετικά με την Ύπαρξη σε όλες τις εκφράσεις, με τη Δημιουργία και το Σύμπαν.
Το δεύτερο μέρος, το λεγόμενο «εξωτερικό» της κομμάτι έχει να κάνει με μια άκρως οργανωμένη – εφαρμοσμένη ιατρική επιστήμη, βασισμένη σε πολύ πλούσια διατηρημένη στις μέρες μας βιβλιογραφία 5000 χρόνων με κλινικές εμπειρίες αιώνων, που μας δίνει συγκεκριμένες προτάσεις τεχνικές και μεθόδους από ειδικά μασάζ, αποτοξινώσεις έως αρωματοθεραπεία και βοτανοθεραπεία για να παραμείνουμε νέοι και υγιείς για πολλά χρόνια  Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που αντιπροσωπεύουμε παγκοσμίως τη μεγαλύτερη αναγνωρισμένη παραγωγό αγιουρβεδικών προϊόντων, τη Himalaya, που πολλοί από εσάς γνωρίζετε και έχετε προσωπική εμπειρία

Ενισχύοντας την πνευματικότητά μας

Η Αγιουρβέδα στο «εσωτερικό» της κομμάτι μάς δίνει πολλά στοιχεία της Ύπαρξης, βοηθώντας μας να ξαναθυμηθούμε την Αληθινή μας Φύση, ενισχύοντας την «πνευματικότητά» μας με την ευρεία έννοια και όχι με την έννοια της θρησκείας, που θεωρείται το «κλειδί» για την Τέλεια Υγεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διεθνούς φήμης αγιουρβεδικός γιατρός Dr Deepak Chopra.
Η πνευματικότητα είναι στην πράξη η σταδιακή απελευθέρωση, από μέρα σε μέρα, του νου από τις πολλές εξαρτήσεις του. Γεγονός πολύ σημαντικό εάν λάβει κανείς τη βασική κατευθυντήρια αρχή στην Αγιουρβέδα που λέει ότι: ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και ότι η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν την εξάρτηση από την ελευθερία, παρόλο που αρνούνται πεισματικά αυτό το γεγονός. Αν και η εξάρτηση μπορεί να είναι επώδυνη, είναι ταυτόχρονα βολική. Έτσι όταν αντιμετωπίζουμε κάτι ή κάποιον που δεν μας είναι ευχάριστος, αποφεύγουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε και απομακρυνόμαστε από το πραγματικό θέμα, επινοώντας αληθοφανείς εξηγήσεις και δοκιμάζοντας επιφανειακές λύσεις που ποτέ δεν λειτουργούν εν τέλει. Αυτός είναι ο λόγος που ο πόνος, η απογοήτευση και το αίσθημα του κενού δεν μας εγκαταλείπουν.
Όσο δε εδραιώνουμε μια τέτοια αρνητική στάση τόσο είμαστε κυριολεκτικά έρμαια των εξωγενών καταστάσεων. Υπάρχει μια παραδοσιακή ανατολίτικη ρήση που λέει: «Δεν μας γερνούν τα γεγονότα τα καυτά αλλά η αντίδρασή μας σε αυτά». Ο Βούδας είπε: «ο πόνος είναι αναπόφευκτος αλλά να υποφέρεις από αυτόν είναι προαιρετικό. Ο Νίτσε: «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Αυτές και πολλές άλλες ρήσεις προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα ότι ο πόνος θεωρείται ευκαιρία για γνώση, για εξέλιξη. Μας κάνει να στρέψουμε τα βλέμματα μέσα μας, συν τοις άλλοις μας βοηθά να συναντιόμαστε, να επικοινωνούμε με τους άλλους καλύτερα σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Θα έχετε άλλωστε παρατηρήσει ότι σε δύσκολες στιγμές τείνουμε να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, γινόμαστε πιο ώριμοι και σοφοί.

Τα πάντα μπορεί να γίνουν με το τίναγμα μίας σκέψης…

Πολλά πράγματα δεν είναι λάθος από μόνα τους, αλλά η χρήση τους είναι λανθασμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένα κακό στα χρήματα ή την επιστήμη, αλλά όταν υπάρχει απληστία, εγωισμός ή φόβος, τότε τα αγαθά χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά να προσέξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η απάρνηση των σκέψεων είναι πολύ πιο δύσκολη από την απάρνηση των αντικειμένων. Η απάρνηση της σκέψης είναι πολύ πιο αιθέρια, γιατί η σκέψη μας είναι σύμφυτη με την ύπαρξή μας. Γι’ αυτό και ο Dr Deepac Chopra αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα πάντα μπορεί να γίνουν με το τίναγμα μίας σκέψης»

Μάλιστα το αποδεικνύει επιστημονικά με την περιβόητη θεωρία του κβαντομηχανικού μας σώματος. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς σοφός για να τα επιτύχει όλα αυτά. Χρειάζεται μόνο να είναι αληθινός Άνθρωπος. Σε αυτό το σημείο η Αγιουρβέδα μπορεί να βοηθήσει, γιατί δίνει τη Γνώση του ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, σε τι πλαίσια κινούμαστε, με τι σκοπό, ώστε να καταλήγουμε σε συνειδητότερες επιλογές.

Ξέρετε το ταξίδι στην Ιθάκη;

Μας βοηθά να ορίζουμε τις ζωές μας καλύτερα αναπτύσσοντας μια ανώτερη ισορροπημένη συνειδητότητα, που όπως προαναφέραμε η επέκτασή της στο σώμα οδηγεί εντέλει στην απελευθέρωση από τις ασθένειες. Οδηγεί στην ενεργοποίηση αυτής της «κρυμμένης φυσιολογίας» κατά τον Chopra  που μπορεί να μας κάνει πιο ικανούς και εφευρετικούς ώστε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στις πιο κρίσιμες καταστάσεις, δικαιώνοντας το μεγαλείο της Ανθρώπινης Ύπαρξης.

Γιατί, μην ξεχνάμε πως, Άνθρωπος σημαίνει «Άνω Θρώσκω».

Πηγή: NaturaNrg #34

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης