«Ο άνθρωπος που μελετά μόνο ένα κλάδο της γνώσης δεν μπορεί να φτάσει στην αλήθεια. Πρέπει να προσπαθεί να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες σχετικές επιστήμες.»
Sushruta
Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.
Η επιστήμη της Αγιουρβέδα κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλον τον κόσμο ως ένα παραδοσιακό σύστημα φυσικής θεραπείας του σώματος – νου. Η Γιόγκα επίσης, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως ένα φυσικό σύστημα υγείας που τονίζει ότι οι στάσεις Γιόγκα βελτιώνουν τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματος και ανακουφίζουν το στρες. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα διαλογισμού που στόχο έχει την Αυτό-πραγμάτωση. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν κατανοούν το πόσο στενά συνδέονται η Γιόγκα και η Αγιουρβέδα μεταξύ τους και πόσο χρήσιμα αποτελέσματα δίνει η συνεργασία τους.
Η Γιόγκα ως η πνευματική διάσταση της Αγιουρβέδα
Η Γιόγκα (και ιδιαίτερα τα μονοπάτια του διαλογισμού της) αποτελεί την πνευματική διάσταση της Αγιουρβέδα, ενώ η Αγιουρβεδική δίαιτα, τα βότανα και οι υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής αποτελούν την πρακτική πλευρά της γιογκικής πνευματικότητας. Οι ασκήσεις γιόγκα βελτιώνουν την υγεία και σε συνδυασμό με τις Αγιουρβεδικές υγιεινές αγωγές, συστήνονται για διάφορες ιδιοσυγκρασίες. Η Γιόγκα ως θεραπεία της αντιμετώπισης των ασθενειών, είτε πρόκειται για φυσικές είτε για νοητικές ασθένειες, αποτελεί μέρος της Αγιουρβέδα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε συσχετισμό με την Αγιουρβεδική διάγνωση και συστάσεις.
Για όσους θέλουν να ωφεληθούν από τη Γιόγκα και την Αγιουρβέδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα για την ίαση προβλημάτων, πρέπει να συνδυάσουν και τις δύο αυτές στην καθημερινή τους ζωή. Η Γιόγκα και η Αγιουρβέδα ξεκίνησαν μαζί ως τμήμα του μεγαλύτερου συστήματος της Βεδικής επιστήμης, η οποία μεταβιβάστηκε σε εμάς από τους αρχαίους σοφούς, τους rishis των Ιμαλαΐων. Και οι δύο αναπτύχθηκαν από την ίδια φιλοσοφία, κουλτούρα και χώρα. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο από την ίδια ολιστική γωνία. Και οι δύο είναι ειδικοί αρχαίοι Βεδικοί γνωστικοί κλάδοι, που συνδέονται με τις σχετικές Βεδικές τέχνες και επιστήμες, όπως τη μουσική, το χορό, την αρχιτεκτονική κ.ά. Εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν η μία μέσα στην άλλη σε ενιαίο σύνολο.
Αγιουρβέδα = επιστήμη της Ζωής
Η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της ζωής, που μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το πλήρες ανθρώπινο δυναμικό μας. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, αισθήσεις, νου και πνεύμα. Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι η ζωή είναι τόσο ψυχοπνευματικό όσο και φυσικό φαινόμενο. Σκοπός της είναι να δώσει τέλος στον πόνο, έτσι ώστε το κάθε άτομο να μπορεί να πραγματοποιήσει τους τέσσερις στόχους της ζωής: Επιβίωση, πλούτο, ευχαρίστηση και απελευθέρωση (Dharma, Artha, Kama και Moksha). Για την επίτευξη της απελευθέρωσης, η Αγιουρβέδα εισέρχεται στο πεδίο της Γιόγκα και της πνευματικότητας.
Γιόγκα = επιστήμη της απελευθέρωσης
Η Γιόγκα είναι η επιστήμη της απελευθέρωσης, η οποία έρχεται μέσα από τη σύνδεση του ατομικού εαυτού με τον παγκόσμιο Εαυτό. Η Γιόγκα επεκτείνει τη στενή, περιορισμένη, εγωιστική προσωπικότητα, στην παντού διάχυτη, αιώνια και μακάρια κατάσταση της Αγνής Συνείδησης. Αν και σκοπός της Γιόγκα είναι η επίτευξη της απελευθέρωσης, ωστόσο δεν παραβλέπει τη σημασία της υγείας στη διαδικασία. Χωρίς τη σωστή φυσική και νοητική υγεία, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αποτελεσματικά την πνευματική ζωή ή την ουσιαστική ζωή. Για να μπορέσει να κινηθεί στο πεδίο της υγείας, η Γιόγκα εισέρχεται στο χώρο της Αγιουρβέδα.
Η καθαρότητα του σώματος, του νου και του λόγου είναι ουσιαστικής σημασίας, τόσο για τη φυσική υγεία όσο και για την πνευματική απελευθέρωση.
Σχετικά με τη σωστή χρήση του σώματος, του νου και του λόγου υπάρχουν τρία σημαντικά Σανσκριτικά κείμενα, που αποδίδονται όλα στον γνωστό Γιόγκι, Patanjali, ο οποίος όχι μόνο ήταν ο κύριος δάσκαλος του συστήματος Γιόγκα, αλλά επίσης γιατρός και γραμματικός.
Yoga Sutras του Patanjali – Το κλασικό έργο σχετικά με την επιστήμη της Γιόγκα για την κάθαρση του νου και την Αυτό-πραγμάτωση.
Mahabhashya του Patanjali – Για την κάθαρση του λόγου, ένα σημαντικό έργο γραμμένο στη Σανσκριτική γλώσσα και γραμματική, τα κύρια ερμηνευτικά σχόλια σχετικά με τη γραμματική του Panini.
Charaka Samhita του Charaka – Για την κάθαρση του φυσικού σώματος, το κύριο κείμενο της Αγιουρβέδα, με ερμηνευτικά σχόλια του Patanjali.
Κοινός στόχος η απελευθέρωση
Η Γιογκική επιστήμη εξηγεί ότι για να μπορέσει να επιτύχει ο άνθρωπος την απελευθέρωση πρέπει να εισέλθει βαθιά στο φυσικό του σώμα, και περνώντας μέσα από τα λεπτότερα σώματα να φτάσει στον εσωτερικό Ανώτερο Εαυτό του ή -αλλιώς- Καθαρή Συνείδηση.
Ο άνθρωπος περνά από το φυσικό «περίβλημα» (Annamaya Kosha), το οποίο είναι κατασκευασμένο από ογκώδη στοιχεία, στο Πρανικό ή ενεργειακό «περίβλημα» (Pranayama Kosha), το οποίο αποτελείται από ζωτική ενέργεια και τις εκδηλώσεις της (τα πέντε pranas). Κατόπιν, ο άνθρωπος περνά στο νοητικό «περίβλημα» (Manomaya Kosha) και το πεδίο των αισθητήριων εντυπώσεων. Από εκεί, προχωρά στο «περίβλημα» της σοφίας (Vijnanamaya Kosha), όπου κατανοεί την Αλήθεια. Τέλος, εισέρχεται στο «περίβλημα» της ευδαιμονίας (Anandamaya Kosha), το οποίο είναι κάτοχος της πιο βαθιάς χαράς και αγάπης. Από εκεί, μπορεί να υπερβεί όλα αυτά τα «περιβλήματα» και τελικά να επιτύχει την απελευθέρωση ή την κατάσταση της Αγνής Συνείδησης (Purusha).
Η Αγιουρβέδα μάς βοηθά να διατηρούμε σε αρμονία το φυσικό, το ζωτικό και το νοητικό μας «περίβλημα». Η Γιόγκα ασχολείται με βαθύτερα «περιβλήματα», και επιπλέον μάς οδηγεί στην Purusha, την Αγνή Συνείδηση, τον Ανώτερο Εαυτό. Και μην ξεχνάμε:… Άνθρωπος ετυμολογικά σημαίνει Άνω Θρώσκω…
Πηγή: NaturaNrg #15