ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΑγιουρβέδα και Ομοιοπαθητική. Δύο ολιστικά συστήματα υγείας με κοινές αρχές…

Αγιουρβέδα και Ομοιοπαθητική. Δύο ολιστικά συστήματα υγείας με κοινές αρχές…

Η Αγιουρβέδα αποτελεί ένα από τα μεγάλα δώρα των σοφών της αρχαίας Ινδίας στο ανθρώπινο γένος. Είναι ένα από τα πιο παλαιά επιστημονικά ιατρικά συστήματα με πανάρχαιες αναφορές κλινικής εμπειρίας.  Εντούτοις, είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα ιατρικής, έτσι όπως αυτό νοείται υπό τη συμβατική έννοια της θεραπείας των ασθενειών.  Είναι τρόπος ζωής, ο οποίος μας διδάσκει πώς να διατηρούμε και να προστατεύουμε την υγεία μας.  Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια «ολότητα», η οποία είναι συνδυασμός σώματος, νου και ψυχής.  Υπό την έννοια αυτή πρόκειται για ένα πραγματικά ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής. ‘Eχει δε πολλά κοινά σημεία με την αρχαία Ελληνική Ιπποκράτειο Ιατρική.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός / Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.*
*(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare.

Η λέξη “Ayu” σημαίνει όλες τις πλευρές της ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, υγεία, ζωή.  Η λέξη “Veda” σημαίνει γνώση, μάθηση, επιστήμη. Έτσι συχνά μεταφράζεται σαν η «επιστήμη της ζωής». Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και περιγράφει τη διατροφή, την ιατρική και τη συμπεριφορά που είναι ευεργετική ή επιβλαβής για τη ζωή. Η επιθυμία της διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης και της μακροζωίας είναι ένα από τα βασικά ένστικτα όλων των πλασμάτων. Από την άποψη αυτή, η Αγιουρβέδα θεωρείται πως θέτει τις βάσεις για όλα τα άλλα συστήματα ιατρικής.  Γι’ αυτό και μπορεί να είναι συμβατή τόσο με τη Δυτική Ιατρική όσο και με τα άλλα ολιστικά συστήματα Υγείας, όπως και η Ομοιοπαθητική.
Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα ολιστικής θεραπευτικής. Βασίζεται πάνω σε αναλλοίωτους νόμους και αρχές. Πατέρας της θεωρείται ο Ιπποκράτης, αν και δεν είναι ο πρώτος που εφάρμοσε τους ομοιοπαθητικούς νόμους στη θεραπευτική. Η Κλασική Ομοιοπαθητική έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα και από την Ελλάδα δοξάστηκε σ’ όλη την οικουμένη στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα και η Ινδία είναι δυο χώρες με πολλά κοινά και με πλούσια παράδοση. Η Ινδία τη στιγμή αυτή είναι η χώρα με τα περισσότερα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία στον κόσμο και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που στη χώρα που γεννήθηκε η Αγιουρβέδα ανθίζει η Ομοιοπαθητική.

4+ 1 ζωτικά στοιχεία

Ο Ιπποκράτης ακολουθώντας τον Εμπεδοκλή συσχέτισε τα 4 στοιχεία με τα υγρά του σώματος: χολή, μαύρη χολή, φλέγμα και αίμα. Η χολή σχετίζεται με τη γη, η μαύρη χολή με τον αέρα. Το φλέγμα με το νερό και το αίμα με τη φωτιά. Η φυσική και η ψυχική υγεία εξαρτάται από την ισορροπία αυτών των 4 ζωτικών στοιχείων. Υπάρχει και ένα πέμπτο στοιχείο, ο αιθέρας, που είναι το ενδιάμεσο στοιχείο μεταξύ του πνεύματος και της ύλης. Αργότερα στη δοξασία των χυμών προστέθηκαν οι ιδιοσυγκρασίες, έτσι η μαύρη χολή σχετίζεται με τη μελαγχολική ιδιοσυγκρασία. Η χολή συσχετίζεται με τη χολερική ιδιοσυγκρασία. Το φλέγμα συσχετίζεται με τη φλεγματική ιδιοσυγκρασία. Όλες οι ασθένειες μπορούν να ερμηνευτούν βάσει του χάρτη των στοιχείων.
Οι 4 ψυχολογικές λειτουργίες όπως τις περιγράφει ο Κάρλ Γιούνγκ σαν διαίσθηση, νόηση, αίσθηση και συναίσθημα αντιστοιχούν στη φωτιά, αέρα, γη και νερό. Από την άλλη, η Αγιουρβέδα εμπεριέχει 3 βασικές ποιότητες (που ονομάζονται γκούνες στη σανσκριτική). Η Σάτβα η αρχή του φωτός, νοημοσύνης και αρμονίας, η Ράντζα, η αρχή της ενέργειας, συναισθημάτων και το Τάμας, η αρχή του σκότους, νωθρότητας και αντίστασης. Τα άτομα στα οποία κυριαρχεί το Σάττβα δίνουν αξία στην αλήθεια, ταπεινότητα και το κοινό καλό. Τα άτομα που κυριαρχεί το Ράτζα  δίνουν έμφαση στη δύναμη, το «φαίνεσθαι», την εξουσία, ενώ τα  άτομα όπου κυριαρχεί το Τάμας μένουν εγκλωβισμένα στο φόβο, την άγνοια, την αυτοκαταστροφή. Από τις 3 βασικές ποιότητες γεννιούνται τα 5 στοιχεία (φωτιά, αέρας, γη, νερό και αιθέρας). Και από τα 5 στοιχεία γεννιούνται οι 3 ντόσας στην αγιουρβέδα Το Βάτα (Αέρας και Αιθέρας), το Πίττα (Φωτιά) και το Κάφα (Νερό και Γη).

Πώς συνδέονται;

Είναι προφανής η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της Ομοιοπαθητικής και της Αγιουρβέδα, αλλά  και των δύο μαζί με την Ιπποκράτειο Ιατρική.
Και τα 2 συστήματα αναγνωρίζουν τα στοιχεία.
Προσπαθούν να τα εξισορροπήσουν.
Σκοπός και των δύο συστημάτων είναι η ελευθερία από την ασθένεια και η εκπλήρωση του σκοπού της ζωής του κάθε ανθρώπου.
Η Ομοιοπαθητική και η Αγιουρβέδα μπορούν να συνεργαστούν με έναν άψογο τρόπο, καθώς στηρίζονται στις ίδιες αρχές και ιδέες για τον άνθρωπο και το σύμπαν:
1. Θεραπεία ασθενειών
2. Πρόληψη ασθενειών
3. Βελτίωση της ζωής – Ζωτικής δύναμης
4. Ανάπτυξη Συνειδητότητας
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε ελληνικό επίπεδο ο συνδυασμός Αγιουρβέδα & Ομοιοπαθητικής βρίσκει ολοένα και πιο πρόσφορο έδαφος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η Αλήθεια είναι μία και μπορεί κανείς να τη συναντήσει από πολλούς δρόμους.
Ένας συνδυασμός της γνώσης της Αγιουρβέδα και των πανίσχυρων ομοιοπαθητικών φαρμάκων οδηγεί τη ζωή μας σε πληρότητα και ευεξία, μια ζωή που μας βοηθά να εκπληρώσουμε τον απώτερο σκοπό της ύπαρξής μας, που είναι η πνευματική μας εξέλιξη ή πιο απλά … μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Πηγή: NaturaNrg #35

Sas-endiaferei_arrow

Πρακτικές “αγιουρβεδικές σκέψεις” για το ανοσοποιητικό

Αποκτήστε Φυσική Ανοσία

Η τέχνη του ΟΧΙ… Γιατί, υπάρχουν κάποια ΟΧΙ που χρωστάμε στον εαυτό μας!

Τα σαράντα καράτια της νιότης και της σοφίας

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης