Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου Χημικός / Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α
Στόχος της Αγιουρβέδα είναι η υγιεινή διαβίωση και µακροζωία σε συνδυασµό µε την πνευµατική εξέλιξη και επιτυχία. Μας δίνει στοιχεία για τους νόµους και τις αρχές που διέπουν το Σύµπαν και τη Δηµιουργία, για τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτό και τη σχέση του µε τα υπόλοιπα όντα. Απευθύνεται λοιπόν σε Ανθρώπους, Ζώα και Φυτά. Άλλωστε, η επιθυµία της διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης, της υγείας και της µακροζωίας είναι ένα από τα βασικά ένστικτα όλων των πλασµάτων.
Η φιλοσοφία της Αγιουρβέδα
Η Αγιουρβέδα αποτελεί ένα από τα μεγάλα δώρα των σοφών της αρχαίας Ινδίας στο ανθρώπινο γένος. Το πανάρχαιο αυτό ινδικό σύστημα ιατρικής, ηλικίας πάνω από 6000 έτη, αποτελεί ένα από τα βασικότερα παραδοσιακά επιστημονικά ιατρικά συστήματα του κόσμου, με πανάρχαιες αναφορές κλινικής εμπειρίας. Εντούτοις, είναι κάτι περισσότερο από απλά και μόνο ένα σύστημα ιατρικής, έτσι όπως αυτό νοείται υπό τη συμβατική έννοια της θεραπείας των ασθενειών. Είναι ένας τρόπος ζωής, ο οποίος μας ορίζει πώς να διατηρούμε και να προστατεύουμε την υγεία μας. Αφενός μας δείχνει πώς μπορούμε να θεραπεύουμε τις ασθένειες και αφετέρου πώς να πετυχαίνουμε τη μακροζωία.
Όπως ίσως είναι γνωστό στους περισσότερους, ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από τις λέξεις «Ayu» που σημαίνει όλες τις πλευρές της ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, υγεία, ζωή και «Veda» που σημαίνει γνώση ή μάθηση, επιστήμη. Έτσι συχνά μεταφράζεται ως η «επιστήμη της ζωής». Συνεπώς, ως Αγιουρβέδα δηλώνεται η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη ζωή στο σύνολό της. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και περιγράφει τη διατροφή, την ιατρική και τη συμπεριφορά που είναι ευεργετικοί ή επιβλαβείς παράγοντες για τη ζωή. Η Αγιουρβέδα δίνει στοιχεία, για τους νόμους και τις αρχές που διέπουν το Σύμπαν και τη Δημιουργία, για τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτό και τη σχέση του με τα υπόλοιπα όντα. Απευθύνεται λοιπόν σε Ανθρώπους, Ζώα και Φυτά.
Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τα όντα ως μια «ολότητα», η οποία «ολότητα» είναι συνδυασμός σώματος, νου και ψυχής. Υπό την έννοια αυτή πρόκειται για ένα πραγματικά ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει τον άνθρωπο «σαν όλο και μέρος ενός όλου». Το γεγονός δε ότι βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο της «νοητικής βαθμίδας» του προσδίδει ευθύνες μάλλον παρά δικαιώματα.
Τα ζώα στην επιστήμη της Αγιουρβέδα
Τα ζώα λοιπόν στην επιστήμη της Αγιουρβέδα εξετάζονται με περισσή προσοχή και υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες τεχνικές πρόληψης και θεραπείας ασθενειών γι’ αυτά. Εξετάζει δε και τις ασθένειες από μία ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο), τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα.
Πιο συγκεκριμένα για τα ζώα και όσον αφορά το σωματικό, συναισθηματικό, ενεργειακό επίπεδο ισχύουν, τηρουμένων των αναλογιών, περίπου τα ίδια με τον άνθρωπο.
Όσον αφορά τα ανώτερα επίπεδα της ύπαρξης, διανοητικό, πνευματικό υπεισέρχεται ο παράγοντας της σχέσης του ζώου με τον ιδιοκτήτη του και η ανάλογη κατάσταση του ιδιοκτήτη (σωματική, νοητική, συναισθηματική, πνευματική). Πολλές φορές μάλιστα τα ζώα ανταποκρίνονται πολύ πιο εύκολα σε ολιστικές θεραπείες, από τη στιγμή βέβαια που ο ιδιοκτήτης τους παρέχει την ανάλογη «θετικότητα».
Αγάπη, φροντίδα, κατάλληλα Rasayanas (αγιουρβεδικά βότανα) είναι μια πολύ καλή και ασφαλής συνταγή για την επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας των καλών μας φίλων, που ολοένα και περισσότερο γίνονται για πολλούς από εμάς «μέλη της οικογένειάς μας».
Αυτός που θεωρεί την καλοσύνη προς την ανθρωπότητα ως την υπέρτατη θρησκεία και συµπεριφέρεται ανάλογα στους ασθενείς του, πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσµα των σκοπών της ζωής και λαµβάνει τη µεγαλύτερη ευτυχία. Sushruta