ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΑγιουρβέδα κατά αμηνόρροιας

Αγιουρβέδα κατά αμηνόρροιας

Η απουσία περιόδων κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας, εάν η γυναίκα δεν είναι έγκυος ή δε θηλάζει. Η αγιουρβέδα, η πανάρχαια αυτή θεραπευτική μέθοδος, μπορεί να δώσει τη λύση σε ένα από τα πιο «ιδιαίτερα» προβλήματα που συχνά καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα… Αγιουρβέδα κατά αμηνόρροιας

♦ Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co

Η αμηνόρροια στις γυναίκες είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση. Μετά από την ηλικία των 12–14 ετών και έως τα 45–50 έτη, σχεδόν κάθε μήνα εκκρίνεται από τον κόλπο «αίμα», το οποίο σταματά μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για μια ορισμένη περίοδο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Με εξαίρεση αυτές τις φυσιολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες δεν εμφανίζεται εμμηνορρυσία, οποιαδήποτε άλλη κατάσταση ονομάζεται «αμηνόρροια».
Αιτίες συνήθως είναι οι αλλαγές στο περιβάλλον, το ψυχικό σοκ και ο φόβος εγκυμοσύνης, οι μολυσματικές ή λοιμώδεις ασθένειες, οι παθήσεις εξασθένισης, όπως χλώρωση στα νεαρά κορίτσια, η διαταραχή στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, ο μορφινισμός και ο αλκοολισμός, η εντατική άσκηση και έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της καταμήνιας περιόδου και η υπερβολικά μεγάλης διάρκειας γαλουχία, όταν δηλαδή ο θηλασμός συνεχίζει για περισσότερους από 4 μήνες. Επίσης, παράγοντες αμηνόρροιας ενδέχεται να είναι η εκ γενετής απουσία γεννητικών οργάνων, η ατρησία του τραχήλου της μήτρας, τα νεοπλάσματα στην κάτω γεννητική οδό, η ατρησία υμένα, το κολπικό διάφραγμα, η απουσία (λόγω εξαγωγής) ή η υποανάπτυξη μήτρας και ωοθηκών κ.ο.κ.

Παράλληλα με την απουσία της εμμηνορρυσίας, εμφανίζονται όλα ή μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος.
  • Βάρος στην περιοχή της λεκάνης.
  • Πόνος στη λεκάνη και στην πλάτη.
  • Ταχυπαλμία.
  • Έξαψη στο πρόσωπο.
  • Ίλιγγος που διαρκεί από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.

Η θεραπεία

Η θεραπεία της αμηνόρροιας είναι κυρίως υποστηρικτική και έχει να κάνει άμεσα με έναν υγιή τρόπο ζωής.  Η αμηνόρροια που οφείλεται σε πιθανή αλλαγή του περιβάλλοντος ή της εργασίας, καθώς και σε νευρικές διαταραχές, δεν απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.  Όταν οφείλεται σε παθητική συμφόρηση (υπεραιμία) λόγω «κρυολογήματος», τότε πρέπει να κάνετε θερμά μπάνια (ατμόλουτρα) και να ακολουθεί μια περίοδος ξεκούρασης.  Ευεργετική είναι επίσης η κατανάλωση ζεστού γάλακτος μαζί με λίγο saffron πριν τον ύπνο (τουλάχιστον για 2 εβδομάδες).
Σε περίπτωση αναιμίας και κακής διατροφής, θα πρέπει να βγαίνετε στον καθαρό αέρα, να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή και να ξεκουράζεστε.  Ασκήσεις σε ανοικτούς χώρους (όπως κολύμβηση, ιππασία κ.τ.λ.) μπορούν να βοηθήσουν. Ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού σας, μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να λαμβάνετε χάπια σιδήρου.
Η δυσκοιλιότητα η οποία συνοδεύει συνήθως την αναιμία μπορεί να θεραπευτεί, εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πίτουρο σε συνδυασμό με καθαρτικά έλαια και υποκλυσμό.  Η κατανάλωση σπόρων spolax ή καστορέλαιου σε μικρές ποσότητες πριν τον ύπνο είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο καθαρτικό. Πολύ χαρακτηριστικά αγιουρβεδικά βότανα για τη δυσκοιλιότητα είναι το Triphala (Terminalia Bellirica) και το Haritaki (Terminalia Chebula).

Η Αγιουρβέδα περιλαμβάνει πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας. Μερικές από τις πιο ασφαλείς και απλές είναι:

  • Τα μπουμπούκια των λουλουδιών του φυτού Calotropis procera τηγανισμένα σε έλαιο σιναπιού (μουστάρδας). Λαμβάνετε ένα μόνο τέτοιο τηγανισμένο ανθό καθημερινά για 7 ημέρες.
  • Η κατανάλωση 2 γραμμαρίων σκόνης από ραπανάκια και καρότα αντίστοιχα μαζί με 2 γραμμάρια σκόνης τριγωνέλλας (δηλαδή συνολικά 6 γραμμάρια σκόνη). Το μίγμα πρέπει να λαμβάνεται για μία σχεδόν εβδομάδα.
  • Η εισαγωγή ενός μίγματος από έλαιο σιναπιού (μουστάρδας) και χυμό λεμονιού στον κόλπο.
  • Επίσης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα για την ομαλή εμμηνορρυσία είναι το Shatavari (Asparagus Racemosus).

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η αμηνόρροια δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα από μια σειρά γενικών ή τοπικών διαταραχών –άρα, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένδειξη κάποιας διαταραχής, παρά ως ξεχωριστή ασθένεια. Για παράδειγμα, η αμηνόρροια στα νεαρά κορίτσια είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της αρχής της φυματίωσης. Ωστόσο, εάν η αμηνόρροια δε θεραπευτεί με τις παραπάνω θεραπείες, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

Πηγή: NaturaNrg #08

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης