ΕυεξίαBody and mindΑγιουρβεδικές προτάσεις για ένα δυνατό ανοσοποιητικό

Αγιουρβεδικές προτάσεις για ένα δυνατό ανοσοποιητικό

Η Αγιουρβέδα διεθνώς αποκαλείται ιατρική Νου – Σώματος θεωρώντας ως βασική της αρχή πως  ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και ότι η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την προέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα.

Tης Σοφίας Παπαδοπούλου / Χημικός / Πρόεδρος Ayurveda Hellas A.E. & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

Στις βασικές προτάσεις του αγιουρβεδικού συστήματος πέραν των «ηθικών αγωγών” που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με το νου, υπάρχει πληθώρα τεχνικών σε επίπεδο “καθημερινών αγωγών» και «εποχιακών αγωγών”.

Μια καθημερινή αγωγή είναι το neti*, ενώ βασικές «εποχιακές αγωγές” είναι η purvakarma και η panchakarma που αποτελούνται από ένα σύνολο τεχνικών που έχουν κατά βάση να κάνουν με την απομάκρυνση των ΑΜΑ (υλικές και συναισθηματικές τοξίνες). Συστήνεται δηλαδή να γίνεται μια βαθιά αποτοξίνωση στα δυο ηλιοστάσια (φθινόπωρο – άνοιξη) ή σε αλλαγές εποχών. Επίσης, υπάρχουν και  μεμονωμένες αγιουρβεδικές τεχνικές, όπως nasyam, karnapuran, swedana**, ειδικά αγιουρβεδικά μασάζ και άλλα που μπορούν να γίνονται και σε μηνιαία βάση.

*Ένα neti pot (σκεύος για καθαρισμό της μύτης) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισπνεύσει κάποιος νερό με αλάτι και για να θεραπεύσει τους φλεγμονώδεις ιστούς. Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα άλατος, η ρινική πλύση καθαρίζει τις κοιλότητες. Η ρινική πλύση χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια και μπορεί να ανακουφίσει τα χρόνια προβλήματα ρινικών κόλπων καθώς και την οξεία αλλεργία.

H επιστήμη της αγιουρβέδα έχει στο οπλοστάσιό της πολλά ειδικά αγιουρβεδικά βότανα και συνταγές με τεκμηρίωση πάνω από 3000 χρόνια.

Σ’ αυτό το άρθρο θα ήθελα πιο συγκεκριμένα να αναφερθώ σε ένα πολύ ιδιαίτερο αγιουρβεδικό βότανο το Amalaki (amla). Πρόκειται για ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο περιέχει 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, ανόργανα στοιχεία και αμινοξέα, ενώ το κυρίαρχο δραστικό συστατικό του είναι μια ομάδα τανίνων (προέρχονται από το γαλλικό και ελλαγικό οξύ), τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος από εκχυλίσιμα φυτικά συστατικά. Όλα τα παραπάνω συνεργάζονται και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανανεώνουν και αναζωογονούν το δέρμα και τα μαλλιά και καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση και την υπεροξύτητα.

amla10 λόγοι για να χρησιμοποιήσεις το Amalaki (amla)

Υπάρχουν 10 βασικοί λόγοι σύμφωνα με πολλές δημοσιευμένες κλινικές μελέτες, να το χρησιμοποιήσει κανείς.

➊ Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνη C.

➋ Eνισχύει την ανοσία.

➌ Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό (τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που είναι πολύ επιβλαβείς παράγοντες για τα κύτταρα και δυνητικά οδηγούν σε πολλές ασθένειες)

➍ Mειώνει τις φλεγμονές

Ακόμη…

➎ Eίναι καλό για την πέψη και βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων. Επίσης, μειώνει την οξύτητα και μάλιστα με πιο αργούς και ήπιους ρυθμούς από ό,τι άλλα βότανα, ειδικά για την πέψη, όπως π.χ. το ginger πολύ ισχυρότερο και θερμότερο από το Amla C (όχι όμως πολύ κατάλληλο για πιο ευαίσθητα άτομα και ιδιοσυγκρασίες).

➏  Eνισχύει το συκώτι και συντελεί στην απομάκρυνση των τοξινών.

➐ Βοηθάει στο ουροποιητικό και την απομάκρυνση των τοξινών μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

➑ Βοηθάει στο δέρμα, εφόσον βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος και την πέψη, παράγοντες με τους οποίους σχετίζονται οι δερματικές παθήσεις.

➒ Συντελεί στα υγιή μαλλιά, γιατί βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τα τρόφιμα βασικό παράγοντα για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. Γενικά βοηθάει να διατηρήσουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών και στην ελαχιστοποίηση της απώλειάς τους.

➓ Ανακουφίζει από τις εμμηνορροϊκές κράμπες, ειδικά αν ληφθεί 1 με 2 εβδομάδες πριν την έμμηνο ρήση.

Tο Amalaki (amla) είναι ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο περιέχει 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, ανόργανα στοιχεία και αμινοξέα

Καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν

Kλείνοντας την ενότητα για το ανοσοποιητικό, θα ήθελα να τονίσω ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από κάθε θεραπεία. Oι παλιοί αγιουρβεδικοί γιατροί κατά βάση δέχονταν υγιείς για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν υγιείς σεβόμενοι την Αληθινή τους Φύση. Φυσικά, εάν «κατάφερναν να αρρωστήσουν», τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα μη διαταράσσοντας τη Ζωτική τους Δύναμη.

Γενικά ένα μεγάλο κομμάτι του αγιουρβεδικού συστήματος αναλίσκεται στην προληπτική ιατρική, για αυτό άλλωστε δίνονται πολλές συστάσεις και τρόποι πώς να ζούμε ζωές με υγεία, ευτυχία, μακροζωία. Εξού και η ετοιμολογία  Αγιούρ=ζωή, υγεία και βέδα=επιστήμη, γνώση. Γι’ αυτό συχνά μεταφράζεται ως «η επιστήμη της ζωής».

**Oλες αυτές οι τεχνικές διδάσκονται αλλά και εφαρμόζονται στα: πρότυπα κέντρα διδασκαλίας & εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών αναζωογόνησης, αποτοξίνωσης Ayurcare της Ayurveda Hellas A.E.

***Όλες αυτές τις συνταγές και τα βότανα τις τεκμηρίωσε κλινικά σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστήμες και τα δυτικά στάνταρτς η Himalaya η οποία καταφέρνει να «παντρέψει» με επιτυχία την παράδοση της Ανατολής με την τεχνολογία της Δύσης.

Πηγή: NaturaNrg #59

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code