GreenΑγνή Βλαβιανού Αρβανίτη: Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το κλειδί

Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη: Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το κλειδί

Χρειάζονται περισσότερα από 30 λεπτά για να διαβάσεις το βιογραφικό της καθηγήτριας Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη. Πολυδιαβασμένη και πολυβραβευμένη η ψυχή της Βιοπολιτικής αναγνώρισε νωρίς πόσο σημαντική είναι η ζωή γι’ αυτό και δεν θέλει να χάνει ούτε λεπτό της.

«Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organization – B.I.O.) ιδρύθηκε το 1985 από ανάγκη να προβάλουμε τον βίο, το πολυτιμότερο αγαθό που κατέχουμε, και να τονίσουμε ότι οι απειλές τους περιβάλλοντος διακινδυνεύουν τη συνέχιση αυτού του αγαθού, γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά», λέει η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνής Οργάνωσης Βιοπολιτικής, κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη. «Ως βιολόγος είχα την τύχη να γνωρίσω την εκθαμβωτική συμμετρία και ομορφιά του βίου, από τον μικρότερο μονοκύτταρο οργανισμό μέχρι το πιο σύνθετο βιολογικό σύστημα. Η Βιοπολιτική αγωνίζεται για την οικοδόμηση μιας νέας δομής για την κοινωνία, όπου η προστασία του περιβάλλοντος θα βρίσκεται στον πυρήνα κάθε σκέψης και δράσης». Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Για τον σκοπό αυτό, η Β.Ι.Ο. ίδρυσε το 1990 το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο-Περιβάλλον, μια πρωτοβουλία που προωθεί τη δια βίου περιβαλλοντική εκπαίδευση για κάθε πολίτη της Γης. Οι δράσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το Βιο-Περιβάλλον εστιάζουν στη συνεργασία ειδικών από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κλάδο για την ανάπτυξη και προώθηση της προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος σε κάθε ειδικότητα. Το εκπαιδευτικό υλικό και οι πολύτιμες πηγές πληροφοριών που έχουν προκύψει από την πολυετή δράση του βρίσκονται σήμερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Χιλιάδες συμμετέχοντες από 119 χώρες είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) που προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Η οικονομική κρίση

Η πρόεδρος της Βιοπολιτικής πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι ότι η ολοένα αυξανόμενη οικονομική κρίση πάει χέρι χέρι με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, αποδεικνύοντας ότι η ακόρεστη ανθρώπινη πλεονεξία δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το περιβάλλον αλλά και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας. «Η κοινωνία μοιάζει με ανεστραμμένη πυραμίδα και κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της κρίσης αξιών που επικρατεί», μας λέει. «Στον βωμό του αλόγιστου οικονομικού κέρδους θυσιάστηκαν το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι ηθικές αξίες. Εάν δεν καταβάλουμε μια συντονισμένη και άμεση προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση αξιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του πλανήτη απειλείται.

Η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση, αλλά και ως πρόσκληση για περιβαλλοντική ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα είναι να εστιάσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην προστασία του βίου, επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια από βιολογικούς μηχανισμούς, στην πράσινη εργασία, σε πρότυπα «βιο-πόλεων» για βιώσιμες πόλεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων, και σε άλλες πρωτοβουλίες ανάδειξης του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Όπως έχει επανειλημμένως προτείνει η Βιοπολιτική, ο «Πράσινος Μισθός» μπορεί να αποτελέσει λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης.

Ελλάδα και τουρισμός

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε και το καινούργιο της βιβλίο «Βιοποικιλότητα-Τουρισμός-Ανάπτυξη». «Ο ‘βιο-τουρισμός’ είναι ο τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό», εξηγεί η κυρία Αρβανίτη. «Στην τόσο ζοφερή περίοδο που διανύουμε, προσφέρει μια προοπτική εξόδου από την κρίση. Επιμηκύνει την τουριστική περίοδο αναδεικνύοντας ευκαιρίες για δωδεκάμηνο τουρισμό. Δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις καθαρές μορφές ενέργειας, συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, προτείνει και εφαρμόζει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πολιτικές εξειδίκευσης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος στις διεθνείς αγορές, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Δίνει επίσης την ευκαιρία να αξιοποιηθεί κάθε πετραδάκι του Ελλαδικού χώρου, ανάλογα με την πολιτιστική και ιστορική του προσφορά, σε δωδεκάμηνη βάση».

Τον Ιούνιο του 2012, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να αξιολογήσουν την πορεία της αειφόρου ανάπτυξης 20 χρόνια μετά. «Καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση κάθε κοινωνικού τομέα», επισημαίνει η κυρία Αρβανίτη. «Το πιο επείγον είναι ο χρόνος – όλοι οι ηγέτες πρέπει να αφυπνιστούν. Η συμμετοχή κάθε πολίτη στον πλανήτη σε ένα ‘Παγκόσμιο Δημοψήφισμα’ για τη διάσωση του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιστροφή των καταστρεπτικών τάσεων». Αυτό είναι το όραμα και η πρόκληση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

info

Η Καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη ολοκλήρωσε τις επιστημονικές σπουδές της στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, δίδαξε σε πανεπιστήμια και ακαδημίες για περισσότερο από 20 χρόνια και ίδρυσε το 1985 τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organization – B.I.O.) με στόχο την παγκόσμια συνεργασία και εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Β.Ι.Ο. (www.biopolitics.gr) γνώρισε σύντομα αναγνώριση από ηγετικές προσωπικότητες σε 150 χώρες και είναι σήμερα Μέλος του Συμβουλευτικού Επιτελείου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια έχει βραβευθεί για το έργο της κι έχει προταθεί δέκα φορές για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή εγγραφή στη νέα σειρά μαθημάτων Βιοπολιτικής:
www.biopolitics.gr, bios@otenet.gr

Πηγή Natura Nrg τεύχος 21

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης