Αρχική Ομορφιά Ακαταµάχητο ντεκολτέ

Ακαταµάχητο ντεκολτέ

Ακαταµάχητο ντεκολτέ
neckline, woman

Για να δείτε την ηλικία ενός δέντρου, πρέπει να το κόψετε, αλλά δεν θα χρειαζόταν να κάνετε το ίδιο εάν είχε λαιµό!» γράφει η Nora Ephron στο “I feel bad about my neck: αnd other thoughts on being a woman”. 

Της Άννας Μαρίας Παπίρη

Πράγµατι, ο λαιµός εµφανίζει σηµάδια γήρανσης νωρίτερα από το πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζεται από ένα στρώµα υποδόριου λίπους, εµπλουτισµένου µε αιµοφόρα αγγεία και σµηγµατογόνους αδένες. Επίσης, φαίνεται να αναρρώνει µε βραδύτερους ρυθµούς από τις φθορές, ενώ εµφανίζει ευκολότερα ουλές.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότερες παραµελούµε το λαιµό µας στη διάρκεια της καθημερινής περιποίησης. Ενώ αγοράζουμε πανάκριβες αντιγηραντικές κρέµες για το πρόσωπό µας, από συνήθεια τις απλώνουμε µόνο μέχρι το πιγούνι. Σας έχουμε, όμως, και καλά νέα: μπορείτε να αποκτήσετε ένα ακαταμάχητο ντεκολτέ, αντιμετωπίζοντας κάθε τοπικό πρόβλημα, µε τις κατάλληλες θεραπείες στο σπίτι ή στο ιατρείο.

Το πρόβλημα: Ξηρή επιδερμίδα με ρυτίδες

Πού οφείλεται: Αν και το δέρµα φυσιολογικά λεπταίνει καθώς γερνάει, οι ρυτίδες οφείλονται κατά 95% στον ήλιο. Με τη φωτογήρανση, το χόριο -εκεί όπου βρίσκονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη- γίνεται πραγματικά σκληρό και η σφριγηλότητά του µειώνεται. Έτσι, η επιδερμίδα χάνει τη βάση στήριξής της. Επίσης, αρχίζει να µην ενυδατώνεται αποτελεσματικά, γεγονός που κάνει τις ρυτίδες πιο έντονες.

Τα συστατικά της επιτυχίας: Ευτυχώς, οι ρυτίδες ανταποκρίνονται καλύτερα από πολλά άλλα προβλήματα του λαιµού στις τοπικές θεραπείες, γιατί δεν αφορούν τους µυς και το λιπώδη ιστό. Πέρα από την εφαρμογή αντηλιακών, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η χρήση αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν το κολλαγόνο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Μια καλή λύση είναι το αντιοξειδωτικό ιδεβενόνη, που προστατεύει αποτελεσµατικά από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Το πράσινο τσάι επίσης προτείνεται από τους ειδικούς για τις εξαιρετικά µαλακτικές και ανανεωτικές ιδιότητές του.

Ωστόσο, το λεπτό, ξηρό δέρµα χρειάζεται πάνω απ’ όλα ενυδάτωση. Λιπίδια όπως η γλυκερίνη δημιουργούν ένα φραγμό, αυξάνοντας το µέσο πάχος και την ελαστικότητα του δέρματος, και σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα, που διατηρεί την υγρασία του.
Δοκιμάστε, ακόμα, φυσικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, τα οποία «διεισδύουν» καλύτερα από τα συνθετικά -όπως είναι η βαζελίνη ή το υαλουρονικό οξύ, ιδανικό για να προσθέσει υγρασία χωρίς λιπαρότητα. Εάν η ευαίσθητη επιδερμίδα του λαιµού σας είναι εξαιρετικά ξηρή, χρησιμοποιήστε άφοβα µια λιπαρή λοσιόν ή κρέμα σώματος.

Το πρόβλημα: Οριζόντιες ρυτίδες

Πού οφείλεται:

Δυστυχώς, καθώς το δέρµα γερνάει και χαλαρώνει, αυτά τα «δαχτυλίδια» βαθαίνουν από τις επαναλαµβανόµενες κινήσεις, που προκαλούν πτυχώσεις στο δέρµα. Επειδή το δέρµα είναι λεπτό, το τρίγωνο των σπονδύλων, των µυών και του υποδόριου λίπους στο λαιµό επηρεάζει τον τρόπο µε τον οποίο σχηµατίζονται αυτές οι γραµµές και δυσκολεύει τη µείωσή τους. Ένας ακόµα παράγοντας που ευθύνεται για τη δηµιουργία τους είναι η κληρονοµικότητα, αλλά και η συσσωρευτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία εκφυλίζει τις ίνες του κολλαγόνου που είναι υπεύθυνες για να κρατούν το δέρµα νεανικό και σφριγηλό.

Τα συστατικά της επιτυχίας: 

Δουλεύοντας από µέσα προς τα έξω, το πρώτο βήµα είναι η µείωση του αριθµού και του πάχους των ρυτίδων, ενισχύοντας το κολλαγόνο και την υγρασία, που διατηρούν το δέρµα λείο και σφριγηλό. Θέλουµε να επαναδοµήσουµε την επιδερµίδα και τα βαθύτερα στρώµατα του δέρµατος µέσα από ένα συνδυασµό δραστικών συστατικών που δουλεύουν ταυτόχρονα. Συµπληρωµατικά µε τα δοκιµασµένα ρετινοειδή, χρησιµοποιούνται συστατικά όπως τα πενταπεπτίδια Matrixyl και Palmitoyl, πρόδροµες ουσίες του κολλαγόνου, που βοηθούν στην παραγωγή του στο δέρµα. Η συγκέντρωσή τους στο προϊόν πρέπει να είναι 3-4%, για να είναι πράγµατι αποτελεσµατικές στη µείωση του πάχους της έντασης και της πυκνότητας των ρυτίδων.

Στο σπίτι: Για κάλυψη:

Όπως και µε τις ρυτίδες του προσώπου, η εφαρµογή ενός φον ντε τεν βοηθά σηµαντικά την εικόνα σας. Χρησιµοποιήστε το µετά την ενυδατική κρέµα. Για επανόρθωση: Χρησιμοποιήστε µια κρέµα ηµέρας που περιέχει σιλικόνη, όπως διµεθικόνη, κυκλοµεθικόνη ή οτιδήποτε καταλήγει σε «-κόνη». Αυτά τα συστατικά γεµίζουν τα διαστήµατα ανάµεσα στα κύτταρα και κάνουν το δέρµα να φαίνεται πιο λείο και µεταξένιο. Επίσης, σηµαντική βοήθεια προσφέρουν οι κρέµες, στη σύνθεση των οποίων περιέχεται ρετινόλη και πεπτίδια, επειδή αναδοµούν το κολλαγόνο και κάνουν την επιδερµίδα απαλή και λεία.

Στο δερµατολόγο: 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο υλικό cross-linked υαλουρονικού οξέος, το Restylane Vital White, το οποίο είναι ειδικό για τη διόρθωση των λεπτών ρυτίδων στην περιοχή του λαιµού αλλά και του µπούστου. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρµατος, µειώνει τις ρυτίδες, βελτιώνει τη σφριγηλότητα και την υφή της επιδερµίδας και ενυδατώνει. Πρόκειται για ενέσιµη θεραπεία, ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ώριμες, φωτογηρασµένες και αφυδατωµένες επιδερµίδες, που προσφέρει αποτέλεσµα µακράς διαρκείας.

Το πρόβλημα: Χαλαρό δέρμα (προγούλι)

Πού οφείλεται:

Καθώς το κολλαγόνο και η ελαστίνη µειώνονται µε την ηλικία, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την κατάσταση, περιορίζοντας την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. Όµως, το πραγµατικό πρόβληµα εντοπίζεται στα βαθύτερα στρώµατα του δέρµατος. Οι µύες χαλαρώνουν και το λίπος µετακινείται, προκαλώντας χαλάρωση κάτω από το πιγούνι.

Σας ενδιαφέρει επίσης ⇒ 8 Μυστικά για όμορφο στήθος

Τα συστατικά της επιτυχίας: 

Καμιά τοπική κρέµα δεν περιέχει το «µαγικό συστατικό» που θα εξαφανίσει το προγούλι. Μπορείτε, παρ’ όλα αυτά, να προλάβετε σε πρώτη φάση τη δηµιουργία του, χρησιµοποιώντας ρετινοειδή, τα οποία, συµβάλλοντας στη δηµιουργία νέου κολλαγόνου, συσφίγγουν το δέρµα και το βοηθούν να συγκρατεί το λίπος και τους µυς που τείνουν να χαλαρώσουν. Καθώς το δέρµα του λαιµού είναι πιο ευάλωτο σε ερεθισµούς, προτιµήστε φόρµουλες που περιέχουν µαλακτικούς, ενυδατικούς παράγοντες.

Στο δερµατολόγο: Thermage.

Συνιστάται ειδικά σε όσους αναζητούν µια µη επεµβατική λύση σε µία µόνο συνεδρία. Βασίζεται στη µονοπολική ραδιοσυχνότητα και, µέσω µιας ειδικής συσκευής, θερµαίνει οµοιόµορφα µεγάλη ποσότητα κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώµατα του δέρµατος και στους υποδόριους ιστούς. Αυτή η θερµική δράση συσφίγγει άµεσα τις βαθύτερες δοµές του δέρµατος. Έτσι, παράγεται σιγά σιγά νέο, αναδοµηµένο κολλαγόνο, συσφίγγοντας επιπλέον την επιδερµίδα και εξασφαλίζοντας υγιέστερο, λείο και νεανικό δέρµα. Η συνεδρία διαρκεί περίπου µία µε µιάµιση ώρα και δεν εµφανίζει παρενέργειες. Το αποτέλεσµα διαρκεί 2-3 χρόνια, ανάλογα µε τη φυσική διαδικασία γήρανσης του καθενός.

Μπότοξ:

Κάνει πραγµατικά θαύµατα στις ενοχλητικές κάθετες γραµµές που ξεκινούν από το πιγούνι και καταλήγουν στη βάση του λαιµού, που είναι ιδιαίτερα έντονες κατά την έκφραση. Επιτυγχάνεται µε µερικά «τσιµπηµατάκια» στην κάθε πλευρά και η βελτίωση είναι θεαµατική.
Περισσότερες συμβουλές ομορφιάς θα βρείτε στο βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη “Η Επανάσταση της Νεότητας” από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένας μοναδικός οδηγός αντιγήρανσης με ολιστικά πλάνα θεραπειών που θα σας χαρίσουν ομορφιά, υγεία και μακροζωία.

Πηγή: NaturaNrg #37

Προηγούμενο άρθροΨυχονευροανοσολογία (PNI): το κλειδί της Υγείας!
Επόμενο άρθροΕλιά: ανεκτίμητη γαστρονομική αξία