Αλάτι... αλλά - τι;

Αλάτι… αλλά – τι;

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Το αλάτι αποτελεί ίσως ένα από τα πρώτα συντηρητικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τη συντήρηση των τροφίμων.

Της Μαρίας Γκέκα

Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον βασική πηγή πρόσληψης αλατιού. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το αλάτι, τα περισσότερα αρνητικά, που έχουν σχέση με τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας (υπέρταση, νεφροπάθεια, κ.ά.) αλλά είναι γνωστό επίσης πως το αλάτι είναι απολύτως απαραίτητο για την καλή υγεία του οργανισμού μας, αφού ρυθμίζει βασικές λειτουργίες των οργάνων, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι… Κατά συνέπεια το ερώτημα που πρέπει να τίθεται είναι το εξής: Αλάτι ναι …αλλά τι;

Ζωή χωρίς αλάτι γίνεται;

Στην εποχή μας, η ανάγκη να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού, κυρίως στις κοινωνίες όπου το αλάτι προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα (Denton 1984). Αυτό οδήγησε σταδιακά στην παράβλεψη του ότι η καθημερινή λήψη κάποιας ποσότητας άλατος είναι απολύτως απαραίτητη και ότι ο άνθρωπος χρειάζεται χλωριούχο νάτριο για να επιβιώσει. Οι χημικές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος απαιτούν τη σταθερή διατήρηση της συγκέντρωσης του άλατος στο αίμα.

Εάν το σώμα δε λάβει αρκετό αλάτι ένας ορμονικός μηχανισμός αντισταθμίζει αυτή την έλλειψη μειώνοντας την απέκκριση του άλατος από τα ούρα και τον ιδρώτα. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να μηδενίσει την εκκρινόμενη ποσότητα. Σε μια δίαιτα πλήρως απαλλαγμένη από αλάτι, ο οργανισμός χάνει σταδιακά μικρές ποσότητες άλατος μέσω των νεφρών και των αδένων. Στη συνέχεια προσπαθεί να ρυθμίσει αυτή την αποβολή επιταχύνοντας την έκκριση του νερού, έτσι ώστε η περιεκτικότητα του αίματος σε αλάτι να διατηρείται σε κρίσιμο επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακή αφυδάτωση του σώματος και τελικά θάνατος. (Roy Maxman).

Ιδιότητες του γνήσιου αλατιού

Το αλάτι λοιπόν είναι σημαντικό, γιατί:
– Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την πίεση του αίματος – μαζί με το νερό.
– Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς.
– Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.
– Είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
– Απομακρύνει τη συμφόρηση στα ιγμόρεια άντρα και έχει σημαντική αποχρεμπτική δράση, ειδικά στο άσθμα και την κυστική ίνωση.
– Είναι φυσικό, ισχυρό αντιισταμινικό. Προλαμβάνει τις κράμπες.

Ακόμη…

– Εξομαλύνει τον ύπνο και είναι φυσικό υπναγωγό.
– Προλαμβάνει την ουρική αρθρίτιδα.
– Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
– Συμβάλλει στην πρόληψη των κιρσών και της φλεβίτιδας στα πόδια και τους μηρούς.
– Δυναμώνει τα οστά. Το 20% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την οστεοπόρωση.
– Αποτρέπει την υπέρμετρη παραγωγή σάλιου. Η νυχτερινή σιελόρροια μπορεί να δηλώνει ανεπάρκεια αλατιού.
– Αποσπά την υπέρμετρη οξύτητα από τα κύτταρα, ειδικά από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
– Εφοδιάζει τον οργανισμό με πάνω από 80 απαραίτητα μέταλλα. Το ραφιναρισμένο αλάτι περιέχει μόνο δύο ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, το ραφιναρισμένο αλάτι περιέχει επικίνδυνα χημικά πρόσθετα, όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προσοχή!

Το μοναδικό αλάτι που μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό και το ορυκτό αλάτι. Το πρώτο είναι το κλασικό, εντελώς ακατέργαστο αλάτι, που πωλείται χωρίς πραγματικό λόγο ιδιαίτερα ακριβά, ίσως επειδή θεωρείται gourmet και περισσότερο εναλλακτικό, γεγονός όμως που δεν δικαιολογεί την κερδοσκοπία. Και το δεύτερο είναι το ορυκτό αλάτι, από θάλασσες που έχουν κλειστεί μέσα στη γη πριν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος, γιατί το ορυκτό αλάτι είναι προτιμότερο από το τωρινό θαλασσινό (μια και δεν υπάρχουν πλέον αγνές και αμόλυντες θάλασσες στον κόσμο μας).  Ένα από τα υψηλότερης ποιότητας και πιο αγνά αλάτια θεωρείται το αλάτι Ιμαλαΐων, το οποίο και συνιστάται από την Αγιουρβεδική Ιατρική ως εκείνο με τις καλύτερες βιοχημικές και βιοενεργητικές ιδιότητες. Και φυσικά για να κρατήσει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, πρέπει να δουλεύεται δια χειρός και μόνο με παραδοσιακούς μηχανικούς τρόπους, να πλένεται σε άλμη και να στεγνώνεται στον ήλιο.

Γιατί υπερέχει το ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων;

 • Εξάγεται και πλένεται με τα χέρια, στεγνώνει φυσικά στον ήλιο.
 • Δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα και στάδια επεξεργασίας, αφού είναι αμόλυντο.  Ούτε χρειάζεται το στάδιο του βρασμού που εφαρμόζεται στα “αγνά” θαλασσινά αλάτια.
 • Δεν περιέχει καμιά πρόσθετη ουσία οποιουδήποτε είδους και δεν περιέχει αντισσυσωματικά, όπως το κοινό θαλασσινό αλάτι.
 • Το κρυσταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας συσσωρευτής ηλιακής ενέργειας και ιονισμένων μετάλλων έτοιμων να απελευθερωθούν με την προσθήκη νερού και να δράσουν ευεργετικά στον οργανισμό μας.
  • · Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα παγκοσμίως σε ευεργετικά στοιχεία (περιέχει 84 ιχνοστοιχεία).
  • Νοστιμίζει τα φαγητά χωρίς να επιβαρύνει αρνητικά την υγεία
  • · Δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, καθώς δεν κάνει κατακράτηση υγρών, όπως το κοινό θαλασσινό αλάτι.  Αλκαλοποιεί το ph του  οργανισμού ομαλοποιώντας έτσι την πέψη και τη χώνευση.
  • · Δεν επηρεάζει τον θυρεοειδή, ενώ σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Γνωρίζετε ότι:

Οι ανάγκες του οργανισμού για αλάτι σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες για πρόσληψη νερού και όταν δεν υπάρχει ισορροπία, εμφανίζονται συχνά μυϊκές κράμπες, πολύ συχνό φαινόμενο μετά από έντονη σωματική άσκηση ή σε πολύ ξηρά και θερμά κλίματα.
Επίσης, η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι περιορισμένη στα μωρά αλλά και σε ενήλικες με νεφρική ανεπάρκεια όπου τα νεφρά δεν έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν το πλεόνασμα αλατιού.

Πηγή: NaturaNrg #51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *