mpanana-alevri

Αλεύρι από μπανάνα, νέο super food κατά της χοληστερόλης και του διαβήτη

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Super foods, Vegan, Δίαιτα & Αδυνάτισμα, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Είναι φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες, οι οποίες αποφλοιώνονται, κόβονται και αφυδατώνονται και στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται αλεύρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα.

Εξαιρετικά θρεπτικό

Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2012 που υπογράμμισε την πραγματική δυνατότητα χρήσης αυτού του υποπροϊόντος της βιομηχανίας για τη δημιουργία ενός νέου τροφίμου εντελώς απαλλαγμένου από γλουτένη και με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες ακόμα και για τους μη πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Διαβάστε επίσης, το άλλο αλεύρι, χωρίς γλουτένη

Στην πραγματικότητα, από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το αλεύρι μπανάνας έχει κατά κύριο λόγο πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά  ενώ διαθέτει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, ινών και άμυλα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό το τρόφιμο δεν περιέχει γλουτένη και έχει μειωμένη πρόσληψη λίπους, έτσι ώστε το αλεύρι να μην είναι ποτέ κολλώδες κατά τη χρήση.

Βασικά πλεονεκτήματα

  1. Μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Δεδομένου ότι αποτελεί πηγή ανθεκτικού αμύλου, το αλεύρι μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Πράγματι, το ανθεκτικό άμυλο αναφέρεται στο άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη, το οποίο επομένως δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, αλλά φθάνει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως ζυμώσιμη ίνα τροφίμων.

  1. Μπορεί να βελτιώσει τις αρνητικές επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι τόσο ασθένεια όσο ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο του αίματος, παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ καθένας από αυτούς τους παράγοντες είναι επικίνδυνος, η συνδυαστική όξυνση τους επιδεινώνει την κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη περίπου πέντε φορές. Και όχι μόνο: αυτά τα προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του αλεύρου μπανάνας είναι χαμηλός, αυτό το τρόφιμο θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει το συνολικό βάρος και την υγεία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

  1. Διατηρεί υγιές κόλον και αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα υγιές κόλον απαιτεί ένα υγιές έντερο, γι ‘αυτό και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι τόσο δημοφιλή σήμερα. Τι έχει να κάνει αυτό με το πράσινο αλεύρι μπανάνας και το ανθεκτικό άμυλο; Όταν τα βακτήρια τρώνε ανθεκτικό άμυλο, παράγεται ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό. Το βουτυρικό είναι χρήσιμο για τα κύτταρα που καλύπτουν το παχύ έντερο επειδή τα διατηρεί υγιή, βοηθώντας επίσης στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

  1. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα τρόφιμα που θεωρούνται πηγή ανθεκτικού αμύλου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το πράσινο αλεύρι μπανάνας είναι ένα τρόφιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης.

  1. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ενώ το ανθεκτικό άμυλο βοηθάει να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το αλεύρι μπανάνας έχει μεγάλο όγκο, γιατί προσφέρει εύκολα την αίσθηση κορεσμού.

Διατροφική αξία

Ένα φλιτζάνι των περίπου 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου:

 346 θερμίδες 88,3 γραμμάρια υδατανθράκων 3,9 γραμμάρια πρωτεΐνης   1,8 γραμμάρια λίπους 9,9 γραμμάρια ινών 1,5 χιλιοστόγραμμα καλίου 0,6 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου 108 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου 0,4 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 0,4 χιλιοστόγραμμα χαλκού 0,2 mg ριβοφλαβίνης 2,8 mg νιασίνης 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C 0,2 χιλιοστογραμμάρια θειαμίνης 74 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου 1,2 χιλιοστόγραμμα σιδήρου 3,9 μικρογραμμάρια σεληνίου

Επιπλέον, το αλεύρι μπανάνας περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Πηγή: Naturanrg#108, www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *