ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΑλκοολική νόσος του ήπατος

Αλκοολική νόσος του ήπατος

Είναι γεγονός, ότι η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αφενός γιατί αυξάνονται οι κοινωνικές μας έξοδοι και αφετέρου με δεδομένο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής, ολοένα και περισσότεροι από εμάς καταφεύγουν στο ποτό για περισσότερη «ξεγνοιασιά» και «χαλάρωση». Το αποδεικνύουν και τα υπάρχοντα στοιχεία, που δείχνουν ότι κάθε Δεκέμβριο αυξάνεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα μας –και όχι μόνο– κατά 20%. Αλκοολική νόσος του ήπατος

♦ της Βασιλικής Αρβανίτη, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος – Ενδοσκόπος, www.gastroenterologos-hepatologos.gr

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα όργανα του σώματός μας. Έχει πάρα πολλές λειτουργίες, όπως η παραγωγή πρωτεϊνών και ενζύμων, παράγει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και καθαρίζει τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Το αλκοόλ μεταβολίζεται εξολοκλήρου στο ήπαρ και είναι πολύ ευαίσθητο όργανο στη δράση του. Αλκοολική νόσος του ήπατος

Το αλκοόλ είναι η πιο διαδεδομένη εθιστική ουσία. Η ευκολία εύρεσής του και τα «ευχάριστα» αποτελέσματα της λήψης αλκοόλ κάνουν το ποτό να είναι κοινωνικά αποδεκτό, απαραίτητο για να περνάει κάποιος καλά όταν βρίσκεται με παρέα, να χαλαρώνει όταν είναι μόνος του, να παίρνει κουράγιο όταν διστάζει, να ξεφεύγει από τα προβλήματά του. Αυτά αποτελούν μεγάλη παγίδα και πολύς κόσμος από την απλή κοινωνική λήψη αλκοόλ περνάει πολύ εύκολα στην κατάχρηση.

Το αλκοόλ από τη στιγμή που μεταβολίζεται από το ήπαρ προκαλεί βλάβες. Δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι αλκοολική νόσο. Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος ηπατική βλάβη αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνει κάποιος, το είδος του αλκοόλ και τα χρόνια κατανάλωσης. Από όσους ανθρώπους κάνουν υπερβολική χρήση, ελάχιστοι παραδέχονται πως είναι αλκοολικοί. Οι περισσότεροι μπερδεύουν τον αλκοολικό με το μέθυσο.

Οι γυναίκες πιο ευαίσθητες από τους άντρες

Έχει υπολογιστεί πως λήψη 20 γρ. αλκοόλης σε καθημερινή βάση από γυναίκες για τουλάχιστον 5 χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη. Αν υπολογίσει κανείς την ποσότητα αλκοόλης που περιέχουν τα ποτά, εύκολα μπορεί να καταλάβει πως 20 γραμμάρια αλκοόλ αντιστοιχούν σε μια μπύρα (με 5% αλκοόλ) ή ένα μεγάλο ποτήρι κρασί!!! Στα ποτά όπου η αλκοόλη είναι 40%, όπως η βότκα, το ουίσκι, το τζιν, το τσίπουρο, ρακί και τσικουδιά είναι εμφανές ότι οι ποσότητες που χρειάζεται να προκαλέσουν βλάβη είναι πολύ μικρότερες!

Για τους άντρες η ποσότητα είναι λίγο μεγαλύτερη. Αν κάποιος εκτός από την κατάχρηση αλκοόλ πάσχει από κάποια μορφής ηπατοπάθεια, όπως ηπατίτιδα Β ή C ή παίρνει ηπατοτοξικά φάρμακα, τότε η βλάβη του ήπατος είναι εντονότερη. Είναι γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ λόγω της λειτουργίας ορισμένων ενζύμων, ενώ άλλοι λιγότερο, όπως κάποιοι ασιατικοί λαοί. Επίσης, όσοι δεν διατρέφονται σωστά, οι υπέρβαροι και οι διαβητικοί είναι πιο ευαίσθητοι στην ηπατική βλάβη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να καθορίσει κάποιος ποια είναι τα τοξικά επίπεδα της αλκοόλης.

Λιπώδες ήπαρ και αλκοολική ηπατίτιδα

alkooliki nosos-ipatos-naturanrgΜπορούμε σε γενικές γραμμές να διακρίνουμε τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στο ήπαρ σε 3 μεγάλες κατηγορίες: το λιπώδες ήπαρ, την αλκοολική ηπατίτιδα και την κίρρωση.

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια κατάσταση στην οποία παρατηρείται εναπόθεση λιπιδίων κυρίως τριγλυκεριδίων μέσα στα κύτταρα του ήπατος. Θεωρείται η πιο συνηθισμένη πάθηση του ήπατος στο δυτικό πληθυσμό λόγω του τρόπου ζωής και της διατροφής.

Παρατηρείται κυρίως σε άτομα παχύσαρκα, σε κατάχρηση αλκοόλ, σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όταν κάποιος έχει αυξημένα λιπίδια στο αίμα ή ηπατίτιδα C, μετά από σοβαρές βαριατρικές επεμβάσεις, σε άτομα που παίρνουν παρεντερική διατροφή για καιρό, και μετά από λήψη φαρμάκων, όπως κορτιζόνη και οιστρογόνα, και σε άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις.

Μια άλλη σοβαρότατη κατάσταση είναι η αλκοολική ηπατίτιδα που μπορεί να είναι θανατηφόρα και δυστυχώς δεν έχει συμπτώματα παρά μόνο στα τελικά στάδια. Η διάγνωση της αλκοολικής νόσου του ήπατος πολλές φορές δεν είναι εύκολη, κυρίως επειδή οι ασθενείς υποτιμούν την ποσότητα αλκοόλ που πίνουν και πολλές φορές κρύβουν την αλήθεια. Επίσης, οι εργαστηριακές εξετάσεις και η κλινική εικόνα δεν δείχνει πάντα ξεκάθαρα ευρήματα, γιατί τα ίδια μπορεί να φανούν και σε άλλες παθήσεις.

Σε γενικές γραμμές οι τρανσαμινάσες (ιδίως η AST) καθώς και η ggt είναι αυξημένες και στον υπέρηχο μπορεί να φανεί πως το ήπαρ είναι διογκωμένο, ότι έχει λίπος, ή στα πολύ προχωρημένα πως έχει κίρρωση ή καρκίνο.
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η βλάβη είναι η αποχή από το αλκοόλ, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Πηγή: NaturaNrg # 35

Sas-endiaferei_arrow

Θυρεοειδής, o ρυθμιστής του μεταβολισμού

NaturaNrg # 35

Σακχαρώδης διαβήτης. Τι είναι … και τι δεν είναι;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης