Αρχική Άγχος Aλκοολισμός: Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει…

Aλκοολισμός: Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει…

95
handcuffed_to_alcohol_drink-Aλκοολισμός: Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει...-natuarnrg
handcuffed_to_alcohol_drink

Τι µπορεί να αναγκάσει κάποιον να βρει παρηγοριά στο αλκοόλ; Είναι τα οικογενειακά προβλήµατα; Είναι η επαγγελµατική πίεση; Φταίνε τα γονίδια ή µήπως η οικονοµική κρίση έχει αυξήσει τα κρούσµατα;

♦ της Ασπασίας Τσιώτα, ψυχολόγος

Κάποιες φορές οι τρόποι που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος για να διαχειριστεί τις δυσκολίες και τα άγχη της καθημερινότητας δεν είναι πετυχημένοι. Καταλήγουν, μάλιστα, να πλήττουν σοβαρά την υγεία και τη ζωή του. Η υπερβολική κατανάλωση ποτού συγκαταλέγεται σ’ αυτούς, γεγονός που όχι μόνο δεν προσφέρει λύση στα κάθε είδους προβλήματα, αλλά δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς οδηγεί στη σωματική και διανοητική εξάρτηση από το αλκοόλ.

Οι λόγοι που καταλήγει κανείς να υιοθετεί μία τέτοια συμπεριφορά, παρότι συχνά και ο ίδιος συνειδητοποιεί πως κάνει κακό στον εαυτό του είναι συνήθως πολύ δύσκολο να γίνουν εύκολα κατανοητοί από τους γύρω του. Η δυσκολία αυτή προκύπτει εξαιτίας της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν, αλλά και της απροθυμίας των ατόμων αυτών να τους παραδεχθούν ή να μιλήσουν ανοιχτά στους γύρω τους. Δεν είναι ωστόσο σπάνιο το άτομο να μη συνειδητοποιεί με σαφή τρόπο τους λόγους που καταλήγει στο ποτό ή να μην αντιλαμβάνεται πως το ποτό έχει αρχίσει και δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή του.

Η κατάχρηση του ποτού μπορεί να είναι ενδεικτική:

  • μίας χαμηλής αίσθησης εκτίμησης του εαυτού (ότι δεν αξίζει),
  • μίας αδύναμης αίσθησης εαυτού (ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει),
  • ενός φόβου απώλειας του ελέγχου (ότι δεν επιτρέπεται κάτι να του ξεφύγει), ή
  • της πραγματικής αδυναμίας του ατόμου να διατηρήσει τον έλεγχο του εαυτού του (το αλκοόλ είναι μία εξαρτησιογόνα ουσία που σιγά-σιγά ο οργανισμός μαθαίνει να αναζητάει και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αποφυγή του και τη διακοπή της κατάχρησης).
  • Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία απέχθειας του εαυτού που έχουν καλλιεργηθεί μέσα από διάφορες καταστάσεις. Αυτές οι σκέψεις απέχθειας, που συχνά έχουν καλλιεργηθεί σε επώδυνα πρώιμα περιβάλλοντα ή σε περιβάλλοντα κακοποίησης, οδηγούν το άτομο σε αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές.

Άλλες φορές ο αλκοολισμός μπορεί να προκύπτει ως: 

  • μία μέθοδος διαχείρισης των συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει ένα άτομο, όπως: έντονα συναισθήματα θυμού ή δυσφορίας. Αν το άτομο δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει ή πώς να αντέξει το θυμό του, την απογοήτευσή του, τη στενοχώρια του, το ποτό γίνεται αντιληπτό ως η οδός που θα μειώσει την ένταση ή
  • μία μέθοδος χαλάρωσης που βοηθάει το άτομο να επιτρέψει στον εαυτό του να ξεκλειδώσει συναισθήματα και αντιδράσεις που διαφορετικά κρατάει θαμμένα μέσα του.

Είναι λοιπόν, κατανοητό πως το άτομο επιστρέφει στο αλκοόλ όταν εμφανίζονται γεγονότα. Όπως η πραγματική απόρριψη ή η αίσθηση απόρριψης από κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Επίσης η αίσθηση ανεπάρκειας σε κάτι ή οι κατηγορίες γύρω από ένα θέμα στο οποίο δεν έχει έλεγχο. Συμπεριλαμβανομένης και της κατάχρησης του ποτού, συμπεριφορά για την οποία συχνά οι γύρω του τον επιπλήττουν.

Αναζητώντας βοήθεια

Η αδυναμία διακοπής της κατάχρησης του ποτού κάνει επιτακτική την αναζήτηση βοήθειας και στήριξης. Παρότι είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς πως κάτι έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του, όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους θα χρειαστούν βοήθεια και συμπαράσταση, οπότε το να επιτρέψει στον εαυτό του να μιλήσει κανείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας γι’ αυτό που του συμβαίνει μπορεί να είναι από μόνο του ανακουφιστικό.

Δεν είναι μόνο ότι κανείς θα παραδεχθεί αυτό που του συμβαίνει ανοιχτά, αλλά θα μπορέσει σιγά-σιγά να ανακαλύψει τις ρίζες του και να αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες, αλλά με μία καθαρή διάθεση κατανόησης. Μία κατανόηση που συνήθως δεν μπορεί να έρθει από τους οικείους, καθώς το αλκοόλ φέρνει μία κατάσταση που τους αναστατώνει, τους αγχώνει και τους τρομάζει πολύ.

Μπορούν, όμως, η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν;

Είναι αλήθεια πως η εξάρτηση ενός αγαπημένου προσώπου από το αλκοόλ μπορεί να είναι ένα πραγματικό τεστάρισμα νεύρων για τους οικείους του. Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν πως όσο και αν ανησυχούν ή όσο και αν αγαπάνε το άτομο αυτό, δεν έχουν τη δυνατότητα να το αναγκάσουν να συμπεριφέρεται όπως θα ήθελαν εκείνοι. Ακόμα και αν θα ήταν για το καλό του. Η πολύ συνηθισμένη μέθοδος του «τελεσίγραφου» δυστυχώς δεν λειτουργεί.

Η προσωρινή αποχή που μπορεί να αποφέρει δεν αργεί να διακοπεί. Είναι σημαντικό όμως, να μπορεί κανείς να αποδεχθεί τα όριά του στο πόσο μπορεί να βοηθήσει τον άλλο και να μην παίρνει προσωπικά την αποτυχία ή την απόρριψη των προσπαθειών του. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι πολύ ευαίσθητοι στα συναισθήματα των γύρω τους. Ο θυμός ή η απογοήτευση μπορεί να λειτουργούν επιβαρυντικά, καθώς παρερμηνεύονται ως απόρριψη. Είναι άλλωστε πάντα ενεργοποιημένοι να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά των άλλων ως τέτοια.

Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό για αυτούς που συναναστρέφονται μαζί τους και για αυτό είναι σημαντικό και εκείνοι να αναρωτιούνται γύρω από τις αντοχές τους και τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

«Προσπαθήστε να μην υποτιμάτε την αδυναμία του ατόμου να διαχειριστεί κάποια συναισθήματα, αλλά και την αναστάτωση που του προκαλούν οι διάφορες καταστάσεις. Δεν θα ζητούσατε ποτέ άλλωστε σε κάποιον που έχει πάθει διάστρεμμα να τρέξει μαραθώνιο, ούτε να κουβαλήσει μεγάλα φορτία. Κατανοήστε και παραδεχθείτε ότι η ένταση που βιώνει είναι μεγάλη. Προτρέψτε τον να αναζητήσει βοήθεια, για να μη νιώθει τόσο δύσκολα. Όπως το πόδι μπορεί να χρειάζεται φυσικοθεραπεία για να επανέλθει από έναν τραυματισμό, έτσι και η ψυχή μπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Η αποκατάσταση είτε αφορά την ψυχή είτε το σώμα απαιτεί χρόνο, υπομονή και υποστήριξη.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κατατάσσει τον Αλκοολισμό στις χρόνιες ασθένειες. Ο αλκοολισμός είναι μια προοδευτική, ανίατη (από την άποψη ότι δεν μπορεί ένας αλκοολικός να ξαναπιεί κανονικά, γιατί έχει χάσει πλέον τον έλεγχο) και θανατηφόρα ασθένεια. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο αλλά και στη χώρα μας.

Πηγή: NaturaNrg

Προηγούμενο άρθροΤο παιχνίδι είναι δικαίωμα μου! Εικαστική Οικογενειακή Δράση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Επόμενο άρθροΠώς να αντιμετωπίσετε την επαγγελματική εξουθένωση