ΕυεξίαYogaΑλλαγή, Αντίσταση και Γιόγκα

Αλλαγή, Αντίσταση και Γιόγκα

Συχνά συναντώ μαθητές οι οποίοι επιδεικνύουν μια σθεναρή αντίσταση σε μια συγκεκριμένη άσανα. «Α, αυτήν δεν την κάνω γιατί φοβάμαι ότι θα βλάψω τη μέση μου» ή «μου έχει πει κάποιος ότι αυτή η θέση είναι πολύ κακή για τον αυχένα», επίσης «δεν θέλω να την κάνω γιατί φοβάμαι ότι θα πέσω», είναι μερικά παραδείγματα αυτών που ακούω. Αλλαγή, Αντίσταση και Γιόγκα

 της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga (Level 3), goldy.yogaonline@yahoo.gr Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κωστούρος 

Θα κάνω εδώ μια παύση να πω ότι προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που μια άσανα ή μια ομάδα από άσανας δεν ενδείκνυται και αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα στην πρακτική μας. Σκοπός της γιόγκα είναι η αυτογνωσία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω μόνο μιας άσανα, εφόσον ο μαθητής είναι αφοσιωμένος. Αλλαγή, Αντίσταση και Γιόγκα

Θέλω, όμως, να μιλήσω για την ομάδα των μαθητών που είναι υγιείς, αρκετά συχνά έμπειροι και διατηρούν μια τακτική πρακτική. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική χροιά. Τη χροιά της αντίστασης.

Η Αντίσταση στην Εξέλιξη

Η αντίσταση είναι σύνηθες φαινόμενο. Το νιώθουμε στο σώμα μας, στα σημεία της ακαμψίας. Στην καρδιά μας, καθώς αντιστεκόμαστε στο άγνωστο. Επίσης, το νιώθουμε στις άσανας μας, όπου η ισορροπία είναι δύσκολη. Τέλος, το νιώθουμε στις στιγμές της σιωπής μας, όταν δεν μπορούμε να αφεθούμε.

Και κάποιες φορές, η αντίσταση είναι απαραίτητη. Αν δεν μπορούσαμε να πούμε όχι, να αντισταθούμε ή να φιλτράρουμε αυτά που μας συμβαίνουν, πού θα βρισκόμασταν; Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας είναι χτισμένο ακριβώς με αυτήν τη λογική: να αντιστέκεται στους εισβολείς, που έχουν τη μορφή μικροβίων και βακτηρίων. Από την άλλη, το ψυχολογικό μας αμυντικό σύστημα είναι, επίσης, φτιαγμένο για να κρατά έξω τους εισβολείς. Μεγαλώνοντας, όμως, χτίζουμε ενεργειακά όρια προκειμένου να κρατάμε μακριά εχθρικές ενέργειες, δυνητικά τοξικές καταστάσεις και σχέσεις εκμετάλλευσης.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κάρμα και οι σπόροι της αλλαγής

Το μόνο πρόβλημα είναι στην περίπτωση που αυτό το σύστημα προστασίας δεν ξέρει πότε να χαλαρώσει. Τότε η αντίσταση παύει να είναι μια χρήσιμη συσκευή φιλτραρίσματος και γίνεται τοίχος, ένα είδος πανοπλίας. Μερικές φορές η συνήθεια να αντιστεκόμαστε είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν το εσωτερικό μας «όχι» είναι μια νόμιμη προειδοποίηση ή απλώς ένα παρεμποδιστικό στοιχείο.

Στην πρακτική της γιόγκα αυτό μεταφράζεται με το να φτάνουμε σε ένα «plateau». Σε ένα σημείο όπου βλέπουμε μικρή ή μηδενική αλλαγή, παρότι μπορεί να κάνουμε καθημερινή πρακτική. Απλά δεν υπάρχει εξέλιξη. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αντίσταση στο σώμα ή στο νου, η οποία δεν απελευθερώνεται. Και παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές. Αλλά δεν πραγματοποιούμε την αλλαγή και δεν επιτρέπουμε την μετουσίωση, την μεταμόρφωση.Τι κάνουμε, λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;

Η Αλλαγή απαιτεί Εξάσκηση

Σε αυτό το σημείο θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου προσέγγιση σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όταν, λοιπόν, μια άσανα μου δημιουργεί άγχος ή αποστροφή –ή και τα δύο- ξέρω ότι κάτι έχω να μάθω από αυτήν, γιατί η συγκεκριμένη στάση, προφανώς, ακουμπάει μια αντίστασή μου.

Ξεκινάω, λοιπόν, βρίσκοντας μια πιο εύκολη παραλλαγή της. Αυτό καταρχήν μου δίνει την ευκαιρία να κατεβάσω λίγο τις άμυνες. Μπαίνω στην παραλλαγή με διερευνητικό νου και εφόσον βρω το σημείο που νιώθω άνετα μένω αναπνέοντας ήρεμα και λέγοντας στον εαυτό μου ότι «όλα βαίνουν καλώς»! Καθώς μένω και χαλαρώνω το σώμα και το μυαλό μου γίνονται πιο δεκτικά στην αλλαγή. Σε αυτήν τη χαλαρή νοητική κατάσταση ξεκινώ να βάζω τις σωματικές ενεργοποιήσεις που έχω λάβει από τη δασκάλα μου ή από τους περιορισμούς του σώματός μου. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύω και μαθαίνω χωρίς να περιορίζομαι από το άγχος.

Βγαίνοντας από την άσανα ξέρω ότι έχω βάλει το πρώτο λιθαράκι στην καλύτερη κατανόηση της δικής μου αντίστασης αλλά και στον τρόπο προσέγγισης της άσανα, κάτι που μπορώ να χρησιμοποιήσω αργότερα και στους μαθητές μου. Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής μου με την συγκεκριμένη άσανα. Εννοείται ότι θα συνεχίσω να την επαναλαμβάνω με διαφορετικές παραλλαγές και σε καλές μέρες μπορεί να την δοκιμάσω και στην πλήρη της μορφή. Και ξέρω πολύ καλά τη χαρά που προκύπτει όταν καταφέρω να κάνω την άσανα χωρίς άγχος και, κυρίως, χωρίς πόνο.

Έτσι, απ’ την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι το να είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί στις αλλαγές θέλει εξάσκηση αλλά μπορεί να γίνει μια συνήθεια. Όσο πιο συχνά εξασκούμαστε, τόσο καλύτεροι γινόμαστε.

Πηγή: Naturanrg125o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code