ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΑλλεργίες... Αντίδραση στις «αχώνευτες» τροφές, συναισθήματα, σκέψεις

Αλλεργίες… Αντίδραση στις «αχώνευτες» τροφές, συναισθήματα, σκέψεις

Άνοιξη προ των πυλών και μιλώντας αγιουρβεδικά μπαίνουμε σε kapha* εποχή και η κατεξοχήν kapha ασθένεια είναι οι αλλεργίες. Πολύ γενικά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις αλλεργίες ως μια διαταραχή του ανοσοποιητικού που αναγνωρίζει ως εχθρό «αθώες» κατ’ άλλα ουσίες, αλλά και …καταστάσεις. Αλλεργίες… Αντίδραση στις «αχώνευτες» τροφές, συναισθήματα, σκέψεις

της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός, Πρόεδρος της Ayurveda Hellas & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

“Εκτεθειμένο” ανοσοποιητικό

Όταν το σύστημα «κολλάει» και υπάρχει συμφόρηση (kapha εκφράσεις) τοξινών, εμπειριών, χωρίς τη δυνατότητα απομάκρυνσης των περιττών στοιχείων (ama), τότε ο μηχανισμός ανοσοποίησης και άμυνας αποσυντονίζεται και αντιδρά… «αλλόκοτα». Ακόμη δε μεγαλύτερη διαταραχή έχουμε στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπου ο οργανισμός αναγνωρίζει ως εχθρό τον ίδιο του τον εαυτό και στρέφεται εναντίον του. Αλλεργίες… Αντίδραση στις «αχώνευτες» τροφές, συναισθήματα, σκέψεις

Με τον καταιγισμό των πληροφοριών της σύγχρονης εποχής, της μεταβλητότητας, της αστάθειας, της ταχύτητας στις έντονες αλλαγές χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για προσαρμογή, κυριαρχεί το «αχώνευτο» σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: σε τροφές, συναισθήματα και σκέψεις… Καλούμαστε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε πολύ έντονες καταστάσεις -σαν κι αυτές που ζούμε σήμερα- που ανατρέπουν συνεχώς τη ζωή μας. Όλα γίνονται γρήγορα χωρίς την απαιτούμενη προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης.

Οπότε δημιουργείται -μέσα μας και έξω- ένα περιβάλλον αμφιβολίας, σύγχυσης, διαρκούς άγχους που καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια, από τα βασικά μας ενεργειακά αποθέματα, αφήνοντας σημαντικά συστήματα του οργανισμού μας εκτεθειμένα και ακάλυπτα, όπως το ανοσοποιητικό.

Η Αγιουρβέδα, ένα ολιστικό σύστημα

Η Αγιουρβέδα, όντας ολιστικό σύστημα, βλέπει τον άνθρωπο ως όλον, δηλαδή η ανθρώπινη ύπαρξη εννοείται σε τρία επίπεδα: Σώμα – Νους – Πνεύμα. Θεωρεί λοιπόν ότι σε κάθε ασθένεια ή διαταραχή η αντιμετώπιση της αιτίας -και όχι το σύμπτωμα- είναι το κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ισορροπίας και ίασης.

Έτσι, εκτός από την αποφυγή των εξωτερικών αιτιών της αλλεργίας, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εσωτερική ανοσία με εργαλεία όπως: lifestyle ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, ειδικά βότανα, διατροφές και τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό, γιόγκα και αναζωογονητικές θεραπείες.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αποτοξίνωση με την Αγιουρβέδα. O φυσικός τρόπος για να “καθαρίσετε”

Βότανα για τη θεραπεία των αλλεργιών

Η Αγιουρβέδα συνιστά τη χρήση ειδικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων τα εξής: Trikatu, Tulasi, και κυρίως το κορυφαίο Τurmeric, το οποίο συνδυάζεται άριστα με το βότανο της ελληνικής μας παράδοσης, τη Ρίγανη.

Turmeric

Το Τurmeric είναι ίσως το διασημότερο από όλα τα φαρμακευτικά βότανα της αγιουρβεδικής ιατρικής. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το δραστικό συστατικό του Τurmeric που δρα για την καταπολέμηση των αλλεργικών αντιδράσεων. Επιπλέον, τι δείχνει η έρευνα σχετικά με τη χρησιμότητά του για τη θεραπεία αλλεργιών;

Οι κύριες δραστικές ουσίες του Turmeric είναι τα κουρκουμινοειδή, εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι η curcumin (κουρκουμίνη). Αυτή η ένωση είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία.

Βοηθά στη θεραπεία του αλλεργικού άσθματος

Η κουρκουμίνη, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει την απελευθέρωση ισταμίνης (ένωση που προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση και κνησμό). (1).

Βοηθά στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης (δυσκολία στην αναπνοή, φτέρνισμα και καταρροή), καθώς και άλλων συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε μια μελέτη που έγινε σε 241 ασθενείς με πολυετή αλλεργική ρινίτιδα, η κουρκουμίνη βρέθηκε να βελτιώνει τη ρινική αναπνοή σε μια περίοδο δύο μηνών (2).

Βοηθά στη μείωση του κνησμού

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η κουρκουμίνη ήταν ένας εξαιρετικός παράγοντας κατά του κνησμού. Mειώνει τον κνησμό που προκαλείται από την απελευθέρωση ισταμίνης. Η κουρκουμίνη απέκλεισε τον TRPV1 (τον υποδοχέα καψαϊκίνης) στους αισθητήριους νευρώνες των ποντικών. (3)

Αναζωογονεί το δέρμα

Το Τurmeric, τόσο σε τοπικές εφαρμογές όσο και ως συμπλήρωμα αποτελεί ένα εξαιρετικό καλλυντικό για το δέρμα. Χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά του αναζωογονεί το δέρμα αναδεικνύοντας τη φυσική του λάμψη. Επιπλέον, βοηθά στη διαχείριση ορισμένων παθήσεων του δέρματος. Ακμή, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, αλωπεκία και λεύκη. (4)

Ρίγανη

Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αρωματικές ουσίες την καρβακρόλη και τη θυμόλη. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στις φαινόλες. Η καρβακρόλη είναι ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία (5). Η θυμόλη είναι ένα ισομερές της καρβακρόλης που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. (6)

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά, στην καταπολέμηση πολλών λοιμώξεων. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα φάρμακα (The Natural Medicines Comprehensive Database), η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κρυολόγημα, στις λοιμώξεις, στο χρόνιο άσθμα, στη βρογχίτιδα, στους ρευματισμούς, στην ιγμορίτιδα, στις αλλεργίες και σε πολλές παθήσεις.

Αγιουρβεδικές τεχνικές και θεραπείες

H Αγιουρβέδα εκτός από τα βότανα διαθέτει στο οπλοστάσιό της και άλλα θεραπευτικά εργαλεία: Θεραπείες, όπως η Nasyam, τεχνικές αναπνοής και pranayama, γιόγκα και βέβαια τον Διαλογισμό.**

Με το διαλογισμό, ο νους λαμβάνει σημαντική βοήθεια στο να διαχειριστεί μεθοδευμένα την άναρχη συσσώρευση των πληροφοριών που λαμβάνει καθημερινά. Να κατανοήσει, να αποδεχθεί και να αντιμετωπίσει!

Πάρτο αλλιώς…

Και βέβαια το σημαντικότερο όλων που μας διδάσκει η Αγιουρβέδα είναι η αλλαγή του λογισμικού της σκέψης μας … Με αισθήματα όπως η συμπόνια, η κατανόηση, η υπομονή, η πίστη και η εμπιστοσύνη, η συγχώρεση και η αγάπη θα μπορέσουμε να συντονιστούμε με την Αληθινή μας Φύση.

* Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην φυσιολογία μας, ούτε το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα. Καθένας από εμάς είναι φτιαγμένος από ένα μοναδικό συνδυασμό των τριών βιοενεργειών- ντόσας (vata-pitta-kapha)

**Η Αyurveda Hellas στα πλαίσια της προσφοράς διαθέτει δωρεάν στους ενδιαφερόμενους Προγράμματα Διαλογισμού, διαδικτυακά. Δηλώστε συμμετοχή στο info@ayurveda-hellas.gr

Οι βασικές αγιουρβεδικές τεχνικές και θεραπείες διδάσκονται και εφαρμόζονται στο «Σπίτι της Αγιουρβέδα», τόσο στην Αθήνα (Νίκης 28, Πλάκα – Σύνταγμα), όσο και στη Θεσσαλονίκη, Βασ. Γεωργίου 41, κοντά στην Έκθεση.                                                                         #TheHomeofAyurveda

(1). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18398870/

(2). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27789120/

(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115343/

(4). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213821/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22044355/

(6). https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0947-2

 

Πηγή: Naturanrg#119, www.naturanrg.gr 

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης