Αρχική Υγεία Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

116
Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

Το αλκοόλ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες ψυχοδραστικές ουσίες στον κόσμο. Μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην υγεία, στην εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική μας κατάσταση. Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η ευκολία του να έχουμε στη διάθεσή μας ένα αλκοολούχο ποτό και τα «ευχάριστα» αποτελέσματα της λήψης αλκοόλ κάνει το ποτό να είναι κοινωνικά αποδεκτό. Ααπαραίτητο για να περνάει κάποιος καλά όταν βρίσκεται με παρέα, να χαλαρώνει όταν είναι μόνος του, να παίρνει κουράγιο όταν διστάζει, να ξεφεύγει από τα προβλήματα του… Αυτό είναι το καλό πρόσωπο του αλκοόλ!

Επίσης, μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Από την άλλη, είναι εθιστικό και εξαιρετικά τοξικό, ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση! Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το ήπαρ και η συχνή πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο λίπος στα κύτταρα του ήπατος. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, μια πολύ σοβαρή νόσος, που μπορεί να αποφέρει το θάνατο. Κι αυτό είναι το κακό κι ολέθριο πρόσωπό του…

 Τι είναι το αλκοόλ;

Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη. Είναι μία οργανική ένωση η οποία αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Η αιθανόλη είναι η ουσία που προκαλεί μέθη. Προκύπτει ως προϊόν ζύμωσης της γλυκόζης (αλκοολική ζύμωση), σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως σταφύλια – που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρασιού. Επίσης δημητριακά – που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπύρας. Αποτελεί μία από τις πρώτες βιοχημικές αντιδράσεις που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Επίσης, γνωστές από την αρχαιότητα, είναι και οι μεθυστικές ικανότητες αυτής της ουσίας.

Το αλκοόλ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ψυχοδραστικές ουσίες. Κατατάσσεται στην κατηγορία των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την ασταθή ομιλία και κίνηση, τις διαταραγμένες αισθήσεις και ανικανότητα γρήγορης αντίδρασης.

Όσο για τον τρόπο που επηρεάζει το νου, θεωρείται ως ένα ναρκωτικό που μειώνει την ικανότητα του ατόμου να σκέπτεται λογικά. Μειώνοντας την αυτοσυνείδηση ​​και την ντροπή, το αλκοόλ μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν χωρίς αναστολή. Ταυτόχρονα, διαστρεβλώνει την κρίση και προωθεί συμπεριφορές σε ανθρώπους, που σε νηφαλιότητα δεν θα προέβαιναν ποτέ!

Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

Ήπαρ και αλκοόλ

Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού με εκατοντάδες βασικές λειτουργίες. Ένας από τους βασικούς ρόλους του είναι να εξουδετερώνει διάφορες τοξικές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε βλάβες που προκαλούνται από την πρόσληψη αλκοόλ. Το αλκοόλ από τη στιγμή που μεταβολίζεται από το ήπαρ, αρχίζει να προκαλεί βλάβες. Μπορούμε γενικά να χωρίσουμε τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στο ήπαρ σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Το λιπώδες ήπαρ, την αλκοολική ηπατίτιδα και την κίρρωση.

Το αρχικό στάδιο είναι το λιπώδες ήπαρ, που είναι μια κατάσταση όπου το συκώτι γεμίζει λίπος. Πολλοί νομίζουν πως το λίπος είναι γύρω από το συκώτι, στην πραγματικότητα είναι μέσα στα κύτταρα. Στα αρχικά στάδια το λίπος προκαλεί φλεγμονή, όμως με τη διακοπή του ποτού, το λίπος μπορεί να φύγει.

Αν παραμείνει, τότε σιγά -σιγά καταστρέφει το συκώτι, και οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο. Η κίρρωση δεν έχει συμπτώματα παρά μόνο αν φτάσει σε πολύ προχωρημένα στάδια. Μια άλλη σοβαρότατη κατάσταση είναι η αλκοολική ηπατίτιδα που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι αλκοολική νόσο.

Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος ηπατική βλάβη αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνει κάποιος, το είδος του αλκοόλ, και όσα περισσότερα χρόνια πίνει. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άντρες. Η διάγνωση της αλκοολικής νόσου του ήπατος πολλές φορές δεν είναι εύκολη. Κυρίως επειδή οι ασθενείς υποτιμούν την ποσότητα αλκοόλ που πίνουν και πολλές φορές κρύβουν την αλήθεια.

Επίσης οι εργαστηριακές εξετάσεις και η κλινική εικόνα δεν δείχνει πάντα ξεκάθαρα ευρήματα, γιατί τα ίδια μπορεί να φανούν και σε άλλες παθήσεις. Σε γενικές γραμμές οι τρανσαμινάσες (ιδίως η AST) καθώς και η ggt είναι αυξημένες και στον υπέρηχο μπορεί να φανεί πως το ήπαρ είναι διογκωμένο, ότι έχει λίπος, ή στα πολύ προχωρημένα πως έχει κίρρωση ή καρκίνο.

man vector

Επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Η αιθανόλη μειώνει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων – μια βραχυπρόθεσμη επίδραση υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα του μεθυσμένου.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «blackout», ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης ή αμνησία, κατά τη διάρκεια επεισοδίου έντονης κατανάλωσης αλκοόλ (3)

Η απώλεια της μνήμης είναι προσωρινή, αλλά η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο, οδηγώντας συχνά σε εξασθενημένη λειτουργία του εγκεφάλου 

Επειδή ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος σε βλάβες, η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. 

Σε χειρότερα σενάρια, η σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.

Κατάθλιψη

Η πρόσληψη αλκοόλ και η κατάθλιψη συνδέονται πολύπλοκα αλλά βρίσκονται σε στενή σχέση. 

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι ο ισχυρότερος αιτιώδης παράγοντας της κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη πίνουν σκόπιμα για να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεση. Κι ενώ το ποτό μπορεί να προσφέρει λίγες ώρες ανακούφισης, σε βάθος χρόνου θα επιδεινώσει τη συνολική ψυχική υγεία. Θα προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο κατάχρησης και κατάθλιψης.
Στην πραγματικότητα, επειδή η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι μια σημαντική αιτία κατάθλιψης σε ορισμένα άτομα, η αντιμετώπιση της υποκείμενης κατάχρησης αλκοόλ οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση της ψυχικής υγείας. 

 

Παχυσαρκία

Το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο πλούσιο σε θερμίδες συστατικό μετά το λίπος – παρέχοντας περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η μπύρα έχει παρόμοιο αριθμό θερμίδων με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ενώ το κόκκινο κρασί έχει διπλάσιο αριθμό.

Μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και βάρους κατέληξαν στο ότι το αλκοόλ εμποδίζει προσωρινά το σώμα από την καύση του λίπους Έτσι, όταν πίνετε, το σύστημα του μεταβολισμού σας θα σταματήσει αυτό που κάνει (όπως, ας πούμε, την καύση των θερμίδων από το τελευταίο γεύμα σας) για να απαλλαγεί από το αλκοόλ.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών που δημοσιεύονται στο Archives of Internal Medicine και στο International Journal of Obesity, έδειξαν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας και οι ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν συνετή κατανάλωση αλκοόλ (περίπου ένα ποτό την ημέρα) πήραν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου από ό, τι εκείνες που δεν έπιναν καθόλου. Παν μέτρον άριστον, λοιπόν. 

Διαβήτης

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κατανάλωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα προβλήματα. Η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, η εμφάνιση υπογλυκαιμίας, η αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και η υπερτριγλυκεριδαιμία είναι κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όταν υπάρχει διαβήτης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αν ένα ενήλικο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη επιλέξει να καταναλώσει αλκοόλ, επιτρέπεται μέχρι 1 μονάδα αλκοόλης για τις γυναίκες. Μέχρι 2 για τους άντρες ημερησίως (μια μονάδα αλκοόλης -unit – αντιστοιχεί σε 350 ml μπύρας 150 ml κρασιού ή 45 ml ηδύποτου και περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλης).

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει πάντα να γίνεται μαζί με το φαγητό. Ειδικότερα στα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, για να αποφεύγονται τα υπογλυκαιμικά επεισόδια. Διαφορετικά, όταν πρόκειται για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο κίνδυνος αυξάνεται. 

Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου. Επίσης του παχέος εντέρου, του μαστού και του ήπατος. 

Τα κύτταρα που καλύπτουν το στόμα και το λάρυγγα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.
Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ – έως και ένα ποτό την ημέρα – συνδέεται με 20% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στοματοφάρυγγα, και του οισοφάγου στόματος. 

Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται. Πάνω από τέσσερα ποτά καθημερινά φαίνεται να προκαλούν πενταπλάσια αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα. Επίσης αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος. 

Αλκοόλ: Το καλό, το κακό και το άσχημο

Αλκοολισμός

Η μακροχρόνια κατάχρηση του αλκοόλ οδηγεί σε εθισμό, κατάσταση γνωστή ως εξάρτηση από το αλκοόλ ή αλκοολισμός. Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί ένα παγκόσµιο πρόβληµα. Τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να ανησυχεί τη διεθνή επιστηµονική κοινότητα καθώς οι επιπτώσεις της στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονοµία των ατόµων είναι σοβαρές. Εκτός από τις επιδράσεις στα διάφορα συστήµατα του οργανισµού, η κατανάλωση αλκοόλ δύναται να συµβάλλει στην εκδήλωση διαταραχών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόµου. Επίσης άµεσα στην συµπεριφορά του σε όλα τα επίπεδα.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προδιαθέσουν τους ανθρώπους σε προβληματική κατανάλωση αλκοόλ, όπως οικογενειακό ιστορικό, κοινωνικό περιβάλλον, ψυχική υγεία και γενετική.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εξάρτησης από το αλκοόλ, που χαρακτηρίζονται από πόθο για αλκοόλ, ανικανότητα αποχής ή απώλεια αυτοέλεγχου κατά την κατανάλωση, σύνδρομο στέρησης, κ.α.(13)

Το ποτό είναι το κεντρικό θέμα της ζωής του ατόμου (η χρήση καταλαμβάνει τον περισσότερο από το χρόνο του). Μια διεξοδική θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη: αποτοξίνωση και επανένταξη.

Διαβάστε επίσης ⇒ Η Νέα Χρονιά Θέλει Υπέρβαση!

 Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί

Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας. Επίσης και ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Θεωρείται ότι έχει αιτιολογική σχέση µε 60 τύπους διαταραχών και σωµατικών κακώσεων. Εκτιµάται ότι η χρήση αλκοόλ προκαλεί το 20 – 30% των καρκίνων του οισοφάγου και του ήπατος, των κιρρώσεων του ήπατος. Επίσης των φόνων, των επιληπτικών κρίσεων και των τροχαίων ατυχηµάτων παγκοσµίως (WHO 2004).

Η θνησιμότητα που οφείλεται στο αλκοόλ εκτιµάται από τον ΠΟΥ ότι φτάνει παγκοσμίως σε 1,8 εκατ. θανάτους, που αντιπροσωπεύουν το 3,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Μετρώντας το µέγεθος του προβλήµατος µε βάση το δείκτη DALY’S (Disability Adjusted Life Year) που συνδυάζει τα απολεσθέντα έτη ζωής από την πρώιµη θνησιμότητα ή αναπηρία. Ο ΠΟΥ εκτιµά ότι στην κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται παγκοσμίως το 4,0% των απολεσθέντων ετών ζωής από πρώιμη θνησιμότητα ή ανικανότητα (58,3 εκατ.), ποσοστό που ειδικά για τους άνδρες ανέρχεται σε 6,5% έναντι 1,3% για τις γυναίκες (WHO 2004).

πηγή: www.naturanrg.gr,   NaturaNrg #117

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιόγκα για μικρούς και μεγάλους
Επόμενο άρθρο200 χώρες 200 χρόνια σε 4΄