ΔιατροφήSuper foodsΑμάρανθος: η αρχαία υπερτροφή

Αμάρανθος: η αρχαία υπερτροφή

√  Η NASA θεωρεί τον αμάρανθο τόσο πολύτιμο από άποψη διατροφής ώστε τρέφει με αυτόν τους αστροναύτες;

√ Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που κανένα άλλο δημητριακό δεν περιέχει.

O θρύλος του αμάρανθου μπορεί να ανιχνευθεί στην εποχή των Ίνκας, οι οποίοι πίστευαν ότι ο σπόρος διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις. Επί τέσσερις αιώνες κανείς δεν μιλούσε για αυτόν έως ότου επιστήμονες τον ανακάλυψαν ξανά μέσα από μελέτες και επιβεβαίωσαν ότι οι μικροσκοπικοί σπόροι αμάρανθου περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό από οφέλη – κλειδιά. Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό, πλούσιο σε λυσίνη, αμινοξύ το οποίο ενισχύει την ποιότητα πρωτεΐνης.

Διατροφικά οφέλη

Μεγάλη περιεκτικότητα σε αμινοξέα: Αυτό που κάνει τον αμάρανθο μοναδικό είναι τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα περιεκτικότητάς του σε λυσίνη. Αυτό καθιστά την πρωτεϊνη του εξαιρετικά πολύτιμη, αφού όπως έχει βρεθεί όχι μόνο ωφελεί τον μεταβολισμό, αλλά επίσης συνδέεται με την επιβράδυνση του γήρατος.

Ειδικά οι αθλητές, γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της λυσίνης, αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της καρνιτίνης. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να ωφελήσει στην ισορροπία της ενέργειας και της αντοχής. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι αθλητές που ωφελούνται από αυτούς τους θαυματουργούς σπόρους. Ακόμη και οι αστροναύτες τους παίρνουν μαζί τους στο διάστημα!

Πλούσιος σε καλά λιπαρά οξέα και μέταλλα: Ο αμάρανθος είναι επίσης πλούσιος σε υψηλής ποιότητας λινολεικά οξέα, τα οποία ωφελούν το σώμα σε ότι αφορά τη βέλτιστη απόδοση και ευεξία. Επιπλέον, περιέχει μέταλλα, όπως: μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, σε επίπεδα που μπορούν να συνεισφέρουν στις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε αυτά τα μέταλλα.

Οφέλη στην υγεία

Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση σπόρων αμάρανθου με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, δεδομένα τα οποία προστατεύουν και προάγουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Η αντιοξειδωτική του δράση και η έλλειψη γλουτένης τον καθιστούν υπερτροφή.

Χρήση

Ο αμάρανθος μαγειρεύεται ως δημητριακό. Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, πίτες, μπισκότα, γλυκά. Αναμίξτε το με αλεύρι από καλαμπόκι σε αναλογία 50 / 50. Το μίγμα που θα προκύψει έχει σκορ πρωτεΐνης 100.

Γνωρίζετε ότι…

√  Τα φύλλα του αμάρανθου μπορούν να τρώγονται όπως το σπανάκι;

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code