GreenΒιολογικάΑνακαλύψτε το Kale!

Ανακαλύψτε το Kale!

Όλοι αγαπάμε το μπρόκολο…Τι θα λέγατε όμως αντί του κλασικού να δοκιμάζατε ένα τελείως διαφορετικό μπρόκολο, το οποίο θα έχει περισσότερο σίδηρο από το κρέας, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι; (Πηγη: Juice Generation). Αν όλα αυτά σας ενθουσίασαν, τότε θα ενθουσιαστείτε πολύ περισσότερο από τη γεύση του. 

 Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Το kale όπως προανέφερα είναι ένα είδος μπρόκολου! Αντίθετα με τις συνηθισμένες ποικιλίες, η συγκεκριμένη δεν ανθίζει ώστε να φάμε τα μπουμπούκια της αλλά συλλέγουμε μόνο τα φύλλα της! Σε μέγεθος, το φυτό γίνεται αρκετά μεγάλο, αφού φτάνει και το 1 μέτρο σε ύψος! Δείτε πώς θα το μαγειρέψετε!

Γλάστρα

Μια καλή πρόταση για να αποφύγετε τις πολλές μεταφυτεύσεις είναι να προτιμήσετε μια μεγάλη γλάστρα από την αρχή. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο πότισμα μέχρι το φυτό σας να απλώσει ρίζα σε όλη τη γλάστρα!
(Να ποτίζετε μόνο περιμετρικά και κοντά στο φυτό με 1 – 2 ποτήρια του νερού καθημερινά).

Χώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για της αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε).

Η φύτευση

Αφού επιλέξουμε τη γλάστρα μας, ρίχνουμε το χώμα και τη γεμίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω! Αφήνουμε περίπου 2 δάχτυλα, ώστε, όταν ποτίζουμε, το χώμα να μην φεύγει έξω από τη γλάστρα. Με το χέρι μας ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και τοποθετούμε το φυτό. Σκεπάζουμε την μπάλα του φυτού με το χώμα και το πιέζουμε περιμετρικά ώστε να σφίξει. Στο τέλος, ποτίζουμε όλη τη γλάστρα, ώστε το χώμα μας να κάτσει!
Συμβουλή: αν το φυτό έχει ψηλώσει δεν υπάρχει πρόβλημα· να το φυτέψετε λίγο πιο βαθιά ώστε να στερεωθεί πιο καλά!

Θέση στο μπαλκόνι

Εδώ τα πράγματα είναι απλά! Διατηρήστε το φυτό σας σε μια ηλιόλουστη θέση, ειδικά μόλις ο καιρός κρυώσει αρκετά! Έτσι το φυτό στεγνώνει πιο καλά και αποφεύγετε ανεπιθύμητους μύκητες! Επίσης, δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τον αέρα.

Πότισμα

Ως μπρόκολο θέλει μέτριο νερό, με την προϋπόθεση ότι οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα για την εποχή!

Λίπανση

Αν έχετε εμπλουτίσει το χώμα σας με κομπόστ από την αρχή, τότε δεν χρειάζεται τίποτα απολύτως!!! Αν τώρα θέλετε να βοηθήσετε το φυτό σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο βιολογικό λίπασμα ανάπτυξης, αλλά πάντα με μέτρο.

Φυτοπροστασία

Όπως και τα περισσότερα φθινοπωρινά λαχανικά αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με της κάμπιες! Για να τις αντιμετωπίσετε υπάρχουν διάφορες λύσεις.

  1. Μπορείτε να ψάχνετε καθημερινά τα φυτά σας και να σκοτώνετε τα αυγά τους!
  2. Μπορείτε να ψεκάζετε με βάκιλο, ο οποίος είναι πλήρως βιολογικός!
  3. Να τοποθετήσετε απήγανους κοντά στα φυτά σας, διότι οι κάμπιες το προτιμούν και πάνε εκεί!

Εποχές φύτευσης

Φθινόπωρο και νωρίς την Άνοιξη

Συγκομιδή

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη μπρόκολου, όπως ανέφερα και προηγουμένως  καταναλώνουμε μόνο τα φύλλα και όχι τα μπουμπούκια. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ν’ ανθίσει το φυτό, αλλά μόλις μεγαλώσει (περίπου 1 μήνα αφού το φυτεύσουμε) αρχίζουμε να κόβουμε τα χαμηλά περιμετρικά φύλλα! Έτσι το φυτό θα αναπαράγει συνέχεια…

Πηγή: NaturaNrg #32

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης