Αρχική Editorials Ανακυκλώνεις καθημερινά; Δεν φτάνει!

Ανακυκλώνεις καθημερινά; Δεν φτάνει!

Ανακυκλώνεις καθημερινά; Δεν φτάνει!-naturanrg

 

Δυστυχώς «αγαπήσαμε» το πλαστικό. Το βάλαμε μέσα στη γρήγορη σε ρυθμούς ζωή μας. Ελαφρύ, φθηνό, εύχρηστο. Απίστευτο υλικό. Έκανε τη ζωή μας εύκολη. Πιάτα μιας χρήσης, delivery φαγητό κακής ποιότητας απλώνεται σε ένα πρόχειρα στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντιλο τραπεζάκι, κι εμείς καθισμένοι, άνθρωποι αμίλητοι, μπροστά στη τηλεόραση. Στο ένα χέρι το πλαστικό πιρούνι στο άλλο το κινητό… Καφεδάκι στο πλαστικό το πρωί, στο γραφείο, στη δουλειά, στο δρόμο. Είμαστε ήσυχοι, όμως, γιατί το ανακυκλώνουμε! Είναι όμως αρκετό;

της Νάνσυ Τσιμπίδη

Είναι ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα! Όχι, δεν εννοώ να εφεύρουμε ένα εξελιγμένο είδος πλαστικού. Αναρωτιέμαι, πόσο μας στοίχησαν κάποια βήματα «μπροστά»! Ίσως ήρθε τώρα η ώρα να κάνουμε κάποια βήματα πίσω, να θυμηθούμε και να εμπνευστούμε πώς ζούσε η γιαγιά και ο παππούς μας. Αυτοί οι άνθρωποι έζησαν με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η φιλοσοφία Zero Waste ή στα ελληνικά «μηδενική παραγωγή απορριμμάτων» έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με ένθερμους υποστηριχτές, που ευτυχώς μεγαλώνει συνεχώς. Στόχος είναι τίποτα ή έστω ότι λιγότερο να καταλήγει στις χωματερές.

Όλοι εμείς και ο καθένας μας ξεχωριστά, δυστυχώς, φέρουμε τεράστια ευθύνη για τις συνέπειες που προκάλεσαν οι πράξεις μας στην κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο για δικαιολογίες και εκφράσεις, όπως «Έλα τώρα, εγώ θα σώσω τον πλανήτη;» που δυστυχώς ακούω συχνά και μάλιστα από «μορφωμένους» πολίτες. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Και εσύ πρέπει να σώσεις τον πλανήτη.

Ένα βήμα πίσω λοιπόν.

Ας εμπνευστούμε από τους προγόνους μας. Ας ξεφύγουμε από τη λογική να χρησιμοποιούμε κάτι μόνο για μια φορά με προορισμό τον κάδο.

Η φιλοσοφία του zero waste είναι να χρησιμοποιούμε κάθε τι ξανά και ξανά. Eπικεντρωνόμαστε στην επαναχρησιμοποίηση. Γινόμαστε δημιουργικοί και επιλέγουμε τοπικά προϊόντα.

Πρέπει να προσπαθήσεις να γίνεις zero waster (νομίζω σε λίγο δεν θα έχουμε και άλλη επιλογή). Εμείς στην Natura nrg φροντίζουμε να έχουμε αρθρογραφία και προτάσεις ώστε να σε βοηθήσουμε να τα καταφέρεις.

Φαντάσου να ξεκινάς την ημέρα σου με το δικό σου ποτήρι, το δικό σου καλαμάκι, τη δική σου πάνινη τσάντα, και γιατί όχι, φτιαγμένη από εσένα με αγάπη και φαντασία.  Ας κάνουμε τη φιλοσοφία zero waste τάση. Είναι καθαρό, είναι δημιουργικό, είναι ελπιδοφόρο. Σκέψου το αύριο, σκέψου τα παιδιά.

# Zero Waste. Όνειρο ή επιτακτική πραγματικότητα;

Πηγή: natura T.97, www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθρο16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Το μήνυμα είναι #ZeroHunger
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα της Ανακύκλωσης στο Δήμο Περάματος