Αρχική Βιβλίο “Αναζητώντας Προιστορικούς Γίγαντες” στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

“Αναζητώντας Προιστορικούς Γίγαντες” στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

67
anazitontas-proistorikous-iroes

Στο πλαίσιο της Δράσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τίτλο «Σάββατα στο Μουσείο με ένα Βιβλίο», διοργανώνεται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00 το μεσημέρι, αφήγηση του βιβλίου με τίτλο: «Αναζητώντας Προϊστορικούς Γίγαντες» των Dick Mol, Dimitra Labretsa, Anna Rassios.

Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα, πριν από πολλά μα πάρα πολλά χρόνια, ζούσαν μαμούθ, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι και όχι μόνο;

Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα βρέθηκε ο μεγαλύτερος στον κόσμο χαυλιόδοντας από μαστόδοντα (Mammut borsoni) και έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες;

Αυτά και ακόμη περισσότερα θα μάθουν τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών από την εικαστικό – συγγραφέα Δήμητρα Λαμπρέτσα, η οποία θα τους μιλήσει για το βιβλίο της.

Tο βιβλίο «Αναζητώντας Προϊστορικούς Γίγαντες» προσεγγίζει την έννοια της παλαιοντολογίας μέσα από αληθινές εμπειρίες ερευνητών. Ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους, μέσα από εικονογραφημένες σελίδες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Βοσκοί, ψαράδες, χρυσοθήρες ειδικοί, ανακαλύπτουν απολιθώματα που ήταν για εκατομμύρια χρόνια κρυμμένα στην εχέμυθη γη.

Κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου, στάθηκε η σπουδαία ανακάλυψη του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα στον κόσμο, στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών.

Επίσης, στις 11.00 και στις 13.00 μ.μ., η Μαριάννα Νακάση, απόφοιτος της σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα σας ξεναγήσει στην Έκθεση Παλαιοντολογίας του Μουσείου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε ακόμη περισσότερα πράγματα για τα προϊστορικά ζώα της Ελλάδας. Η Μαριάννα έχει συμμετάσχει σε παλαιοντολογικές ανασκαφές σε Πικέρμι, Τήλο και Κύπρο.

Ώρα ανάγνωσης: 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 30’
Απευθύνεται σε παιδιά: 6 έως 12 ετών
Συμμετοχή: Mε το εισιτήριο εισόδου του Μουσείου
Στον χώρο του Πωλητηρίου του Κέντρου ΓΑΙΑ

Βιογραφικό
Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών (Τμήμα Γραφιστικής), καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια, γεννήθηκε στα Γρεβενά και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ζωγράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε κινηματογραφικές παραγωγές και θεατρικές σκηνές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, κ.ά). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε παρουσιάσεις με εικαστικά-μουσικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το εικαστικό της έργο.
Από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδες κάνοντας αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Αιανής Κοζάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών, κ.ά., συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική της ιδιότητα.
Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργεί μεγάλα έργα -γλυπτά από άμμο σε ακτές της Ελλάδας, δίνοντας ποιητική υπόσταση στους σημερινούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Ιστοσελίδα: www.labretsa.com

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή ΓΙΟΡΤΗ των ΠΟΥΛΙΩΝ 2019: γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση
Επόμενο άρθροΣπαστική Κολίτιδα: Εγκέφαλος, έντερο και μικρόβια σε δυσαρμονία