LifeΆνθρωποιΑνδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσει

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσει

Ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο, ένας φυσικός χώρος πρασίνου 918 στρεμμάτων, με ελεύθερη είσοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλο το εικοσιτετράωρο, όλη την εβδομάδα και για όλες τις κοινωνικές ομάδες. 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σταθόπουλο

Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ένας σημαντικός πράσινος πνεύμονας της Δυτικής Αθήνας, φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι. Η ανάπλαση του πάρκου γίνεται μεθοδικά, με γρήγορους ρυθμούς και προς τη σωστή κατεύθυνση. Το Πάρκο αξιοποιείται πλέον ως εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κέντρο για πλήθος ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Γίνεται ένας καμβάς για την ανάπτυξη κοινωνικών συναναστροφών, ένα πεδίο ενσωμάτωσης όλων των κοινωνικών ομάδων και ένας πόλος αναψυχής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Ανδρέας Λεωτσάκος

Σε μια μεστή, εμπνευστική συνέντευξη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος, μιλάει για όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση. Σε μια χρονική στιγμή που οι αστικοί δημόσιοι χώροι επαναπροσδιορίζονται και επαναξιολογούνται, η Περιφέρεια Αττικής δίνει τον δικό της αγώνα με στόχο τη δημιουργία ενός καινούριου χωρικού βιώματος και νέων αντιλήψεων, μέσα από την αναμόρφωση του αστικού τοπίου, που επιχειρείται στα 900 και πλέον στρέμματα του Πάρκου.

Ένα στοίχημα που αφορά όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και συμβάλει άμεσα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλο το Δυτικό Τομέα.   

Natura NRG: Η ανανέωση και αποκατάσταση των χώρων του Πάρκου, αποτέλεσαν βασική παράμετρο και ενασχόληση της διοίκησης σας από την πρώτη στιγμή. Ποιες είναι μέχρι σήμερα οι κινήσεις σας; Τι περιελάμβανε το πρώτο μέρος των αποκαταστάσεων;

Ανδρέας Λεωτσάκος: Κύριο μέλημά μας, της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη, από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι η συντήρηση, η προστασία και ασφάλεια του Πάρκου και της βιοποικιλότητας που αναπτύσσεται σε αυτό, αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών, καθώς το αναβαθμισμένο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στη Δυτική Αθήνα αποτελεί ένα φυσικό «πνεύμονα» για όλο το Λεκανοπέδιο.

Ανδρέας Λεωτσάκος

Στο πλαίσιο αυτό ανέκυψαν ζητήματα, όπως η εύρεση επαρκών υδάτινων πόρων για τη συντήρηση των τεχνητών λιμνών του, η φύλαξη του χώρου, η πυρασφάλεια του, ο καλλωπισμός και εμπλουτισμός του πρασίνου του, η επισκευή και συντήρηση των κτισμάτων εντός αυτού, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. Γι’ αυτό, άλλωστε, ενεργήσαμε άμεσα για τη διενέργεια προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς και οργανισμούς, με στόχο την ένταξη του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Πράγματι, οι κινήσεις αυτές καρποφόρησαν κι έτσι είμαστε σε θέση σήμερα να παρουσιάζουμε Έργο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η στεγανοποίηση της λίμνης Νο5, το απορριμματοφόρο όχημα σε συνέργεια με τους μεταλλικούς συμπιεστές σύμμεικτων απορριμμάτων, τα κλαδέματα με την ανάλογη διαχείριση των στερεών βιοαποβλήτων που προκύπτουν, αλλά και η διεξαγωγή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Έτσι, με σεβασμό στο περιβάλλον δίνουμε ευκαιρίες στον πολίτη της Δυτικής Αθήνας και όλης της Αττικής να κάνει μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα και να απολαμβάνει μία πραγματική «όαση» πρασίνου.

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσει

N.NRG: Ποια ήταν τα σημαντικότερα θέματα στα οποία κληθήκατε να δώσετε λύσεις;

Α.Λ.: Καταρχάς, τα καίρια και χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τον εκάστοτε Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, και τα οποία παρέμεναν άλυτα για χρόνια, ήταν η υδροδότηση των λιμνών του και η φύλαξή του.

Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, αναλάβαμε το Πάρκο Τρίτση από την αρχή του έτους 2020, και ήδη τέσσερις μήνες μετά, εξασφαλίσαμε την ασφάλεια των επισκεπτών, τόσο με επισκευές στην περίφραξη του Πάρκου, όσο και με την 24ωρη φύλαξή του από ιδιωτική εταιρία φύλαξης.

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσειΌσον αφορά την υδροδότηση των λιμνών του, από τους πρώτους κιόλας μήνες, ενεργοποιήθηκαν πέντε σημεία υδροληψίας, τα οποία ήταν ανενεργά, με άμεσο αποτέλεσμα την επάρκεια του υδάτινου στοιχείου την πρώτη καλοκαιρινή περίοδο. Έπειτα, μετά από Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Ιλίου, υδροδοτήσαμε το Πάρκο με 1.000 κυβικά νερό ημερησίως.

Ολοκληρώσαμε σε διάστημα 5 μηνών, το πολύ σημαντικό έργο της στεγανοποίησης της λίμνης Νο. 5 και του καναλιού, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ενεργοποιήσαμε όλες τις γεωτρήσεις του Πάρκου, που είχαν τεθεί σε αχρηστία τα προηγούμενα έτη.

Να προσθέσω ότι η Περιφέρεια Αττικής διεκδίκησε και κέρδισε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 3.000.000 ευρώ, για να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και παρεμβάσεις αναγκαίες για τη λειτουργική αναμόρφωση του Πάρκου και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση.

Έχουν ήδη αποκατασταθεί όλες οι βλάβες των φωτιστικών ιστών, με αποτέλεσμα πλέον το Πάρκο να είναι φωτεινό και οι πολίτες να απολαμβάνουν την περιήγησή τους με ασφάλεια και κατά τη βραδινή επίσκεψή τους. Περαιτέρω, υπάρχει εργολαβία σε ισχύ, συντήρησης του ηλεκτρολογικού δικτύου, και έτσι αποκαθίστανται άμεσα όλες οι τυχόν βλάβες που προκύπτουν.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής διαδρομής του Πάρκου, περί τα 2 χλμ., κατά μήκος της οποίας θα τοποθετηθούν νέοι ιστοί φωτισμού με «έξυπνη τεχνολογία» και ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα και συνεπώς θα μεταφερθούν οι υπάρχοντες ιστοί σε τμήματα του Πάρκου που μέχρι σήμερα ήταν σκοτεινά, και θα εμπλουτιστεί το υπόλοιπο Πάρκο με τους υπάρχοντες ιστούς Φωτισμού.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του Πάρκου και των επισκεπτών του και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα και στοχευμένα, έχοντας ρεαλιστικό σχεδιασμό και καθημερινή επαφή με το Φορέα Διαχείρισης.

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσει

N.NRG: Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για τη συνέχεια;

Α.Λ.: Το ότι υλοποιήσαμε αρκετά έργα και δώσαμε λύσεις που ταλάνιζαν το Πάρκο χρόνια, δε σημαίνει ότι εφησυχαζόμαστε. Με τα περιβαλλοντικά δεδομένα που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα, έτσι και εμείς καλούμαστε με τη σειρά μας να λάβουμε μέρος στην αντιμετώπιση τους σε ένα πιο τοπικό επίπεδο. Επομένως, στα άμεσα σχέδια μας ανήκουν εφαρμογές και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα, την αειφορία, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την ελεύθερη και απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων, όπως των ηλικιωμένων ή γονέων με παιδικό καροτσάκι. Στόχος είναι να γίνει πράξη το σύνθημά μας «Η κανονικότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» μέσα από το συνταίριασμα της φύσης  και του ανθρώπου. Το έχουμε όλοι ανάγκη στις μέρες μας και το Πάρκο είναι πρόσφορο περιβάλλον για αυτό.

N.NRG: Η περιβαλλοντική χροιά του Πάρκου, απαιτεί την ενίσχυση του περιβαλλοντικού πρόσημου με σχετικές εκδηλώσεις, αλλά και εγκαταστάσεις. Ποιος είναι ο σχετικός σας σχεδιασμός;

Α.Λ.: Αρχικά θα ήθελα να αποσαφηνιστεί ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας φυσικός χώρος πρασίνου και όχι ένα τεχνητό πάρκο. Αποτελεί μία γενναία εισχώρηση της φύσης στον αστικό ιστό, στην πόλη, της τάξης των 918 στρεμμάτων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας των όμορων περιοχών, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Χάρη στη μορφολογία του χώρου και της ύπαρξης του φυσικού στοιχείου φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα και έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος Β’ προτεραιότητας. Επομένως, η περιβαλλοντική συνεισφορά του είναι ήδη δεδομένη.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ανακύκλωση, ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με βιωματικά παραδείγματα και η συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα παραπάνω είναι ο στόχος μας, ώστε να μετατραπεί το Πάρκο Τρίτση σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο.

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσει

N.NRG: Η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου Πάρκου, απαιτεί την ενασχόληση σημαντικού αριθμού ατόμων. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό; Υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις;

Α.Λ.: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πάρκου, ο Φορέας Διαχείρισης αποκτά κανονικότητα και δομή, με τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, βάσει του οποίου μπορεί πλέον να αποσπάται προσωπικό από άλλους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και να καλύπτει πραγματικές ανάγκες του Πάρκου καθημερινά. Σήμερα απασχολούνται 10 άτομα ως διοικητικοί υπάλληλοι και 3 άτομα  μόνιμο προσωπικό ως  εργάτες. Όμως, ακόμα ο Φορέας Διαχείρισης παραμένει υποστελεχωμένος. Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει 37 άτομα, με 10 εργάτες προσωπικό, και αυτό είναι το οργανόγραμμα και ο στόχος του Φορέα.

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

N.NRG: Οι ανοιχτοί χώροι, ο δημόσιος χώρος και η πρόσβαση σε αυτόν, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την πολιτική των ίσων ευκαιριών και την αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής. Πώς εκτιμάτε ότι αυτό το Πάρκο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Α.Λ.: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 η παγκόσμια κοινότητα έστρεψε το ενδιαφέρον της και φάνηκε πως επαναπροσέγγισε τους αστικούς δημόσιους χώρους, με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις σύγχρονες πόλεις. Με αυτόν ακριβώς το γνώμονα ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης, έστρεψε το σχεδιασμό και τις δράσεις του στην αξιοποίηση του Πάρκου ως εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κέντρο για πλήθος ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, κοινωνικών συναναστροφών, ενσωμάτωσης όλων των κοινωνικών ομάδων, αναψυχή, εκπαίδευση, ανάπτυξη βιοποικιλότητας αλλά και διαμόρφωσης αντιλήψεων μέσα από την αναμόρφωση του αστικού τοπίου.  Ήδη το Πάρκο εγκαινίασε φέτος μια σειρά δράσεων άθλησης και ευεξίας, με δωρεάν μαθήματα χορού για ΟΛΟΥΣ, που στόχο έχουν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Επίσης, υλοποιούνται προγράμματα δενδροφύτευσης από σχολεία, επενδύοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών.

Σας ενδιαφέρει ακόμα ⇒ Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Ανδρέας Λεωτσάκος: Η αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση έχει ξεκινήσειΤο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι από τα πρώτα θεσμοθετημένα πάρκα μητροπολιτικής εμβέλειας στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Η συνεισφορά της ύπαρξής του δεν είναι διόλου αμελητέα, τόσο για τους όμορους Δήμους όσους και για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η πρόσβαση σε αυτό είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλο το εικοσιτετράωρο, όλη την εβδομάδα, για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αποτελεί μια διαφορετική εικόνα, μια εναλλακτική από την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη και ταυτόχρονα επιτρέπει τη συνδιαλλαγή και δραστηριοποίηση όλων των πολιτών σε αυτό.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code