GreenΑndrew Clements - Ένας αληθινός Έλληνας!

Αndrew Clements – Ένας αληθινός Έλληνας!

Ο Andrew Clements είναι ο πιο περήφανος Έλληνας που έχω γνωρίσει. Όχι γιατί ζει πάνω από 24 χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει ελληνικά, θεωρεί αυτόν τον τόπο σπουδαίο -και πολύ δικό του- αλλά γιατί έχει αναπτύξει ένα μοναδικό τρόπο προβάλει και να επαινεί κάθε τι ελληνικό!
Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας «Οικοστέγες» που τα τελευταία 10 χρόνια εμπνευσμένος από το πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης μελετά την εφαρμογή βιοκλιματικών λύσεων για τα ελληνικά κτήρια, με όραμα που φάνταζε μάλλον ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού φυτεμένου δώματος, ή πράσινης στέγης όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Προσαρμοσμένο στο ξηρό κλίμα της σεισμογενούς χώρας μας, όπου προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες είχαν αποτύχει.
Έτσι, το 2006, με την υποστήριξη μιας αφοσιωμένης ερευνητικής ομάδας από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, περιβαλλοντικούς και βοτανολόγους, δημιουργήθηκε το σύστημα “Οικοστέγες”. Το οποίο προσφέρει μια μοναδική εναλλακτική πρόταση στους ακριβούς και πολλές φορές ακατάλληλους ταρατσόκηπους. Το όραμά του…μαγευτικό, μας ταξιδεύει ίσως σε άλλες εποχές… 

της Μαρίας Γκέκα

Φαντάσου να θαυμάζεις μια νέα Αθήνα από την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό ή τον Υμηττό… Μια πόλη κρυμμένη κάτω από ένα ατελείωτο, φυσικό, ελληνικό λιβάδι που είναι απολύτως αυτοσυντηρούμενο, χωρίς καμιά φροντίδα.

Φαντάσου μια έκρηξη χρωμάτων που αλλάζουν σε ένταση και αποχρώσεις με τις εποχές, προσελκύοντας μυριάδες όμορφες πεταλούδες και   πασχαλίτσες που με τη σειρά τους προσελκύουν κοκκινολαίμηδες και τσίχλες και παπαδίτσες με τους γλυκούς τους τόνους.

Φαντάσου έναν επίγειο παράδεισο, αρωματισμένο με αυτοφυή ελληνική λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, μέντες, δεντρολίβανο, χαμομήλι, μαντζουράνα και μελισσοβότανο. Οι ευωδιές τους σκορπίζονται παντού με τον άνεμο. Αυτό το λιβάδι να δροσίζει τα σπίτια και τα γραφεία μας το καλοκαίρι και τα κρατάει ζεστά το χειμώνα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ακριβές,  αναλώσιμες, πηγές ενέργειας για ψύξη και θέρμανση.
Πείτε μας λίγα λόγια για σας, πώς και πότε ήρθατε στην Ελλάδα; 

Ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1987 και λάτρεψα αμέσως αυτόν τον τόπο: το φως, τον ήλιο, το κλίμα, τη φύση, την ελευθερία που αποπνέει. Όταν επέστρεψα ξανά στην Αγγλία και στη δουλειά μου – χρηματιστής στο επάγγελμα – μετά από λίγους μήνες πήρα την οριστική απόφαση, να έρθω να ζήσω εδώ!

Ζείτε πλέον πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τι αγαπάτε απ’ αυτό τον τόπο και τους Έλληνες και τι πιστεύετε πώς πρέπει ν’ αλλάξουμε;

Τίποτα δεν πρέπει ν’ αλλάξουμε! Έχουμε τα πάντα, φτάνει μόνο να το πιστέψουμε και να καταλάβουμε αυτό μου είμαστε! Eίμαστε μια χώρα με το πιο πλούσιο οικοσύστημα της Ευρώπης. Αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη έχει καταγεγραμμένα 3000 ενδογενή είδη, η Βρετανία έχει 14, η Γερμανία 20, η Ισπανία 200, η Ιταλία 300 ενώ η Ελλάδα 1000, δηλαδή το 1/3 της ευρωπαϊκής ποικιλότητας. Επίσης, έχουμε πλούσιο ορυκτό, που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε.
Έχουμε «γεννήσει» ότι έχει σημασία για το δυτικό κόσμο: τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, την ιατρική. Έχουμε την Ακρόπολη, την Κνωσό, τους Δελφούς, την Ολυμπία. Έχουμε το πιο λαμπρό ήλιο, ένα μοναδικό φως που μας λούζει σχεδόν 365 μέρες το χρόνο. Η γλώσσα μας είναι πλουσιότατη (6.000.000 ελληνικές λέξεις – 10 φορές πιο πλούσια από την αγγλική) και αποτελεί τη βάση των υπολογιστών όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σαν υπάρχει παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως.

Συμμετέχετε ενεργά στη καμπάνια «Greeks Can» που θέλει να αναδείξει ότι οι Έλληνες έχουν την ικανότητα να δημιουργούν σπουδαία πράγματα παρόλες τις σημερινές δυσκολίες.

Ναι, αυτό είναι που πρέπει όλοι να κάνουμε! Να γνωρίσουμε τι είμαστε, να νιώσουμε περηφάνια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Όχι για να πείσουμε τους ξένους αλλά για μας.  Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με τα φρούτα μας, το λάδι μας, τα λαχανικά μας δεν μας λείπει τίποτα. Έχουμε ανάγκη όμως να αφυπνιστούμε να εμπνευστούμε να για να εκτιμήσουμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτόν τον παράδεισο!

Δημιουργείτε με την ομάδα σας «πράσινες στέγες». Σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που οι κάτοικοί της συνήθισαν να μην βλέπουν πράσινο. Πώς προέκυψε αυτό το «όραμα»;

Όλα ξεκίνησαν από μια προσωπική αναζήτηση. Πριν 12 χρόνια αγόρασα ένα σπίτι 120 χρόνων στα Άνω Τρίκαλα με παλαιά χειροποίητα κεραμίδια. Αναζητώντας λοιπόν μια λύση σχετικά με τη δημιουργία πράσινης στέγης -γιατί το σπίτι ήταν κρύο το χειμώνα και ζεστό το καλοκαίρι- όσο κι αν έψαξα μου είπαν ότι στη χώρα μας δεν έχουμε τον τρόπο να γίνει.

Πήγα στην Αυστρία, στην Ελβετία, στη Γερμανία και πάλι μου είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στην Ελλάδα να γίνει. Τότε αποφάσισα να δημιουργήσω μια ερευνητική ομάδα από ειδικούς κι αφού καλύψαμε το θέμα ασφάλεια, σκεφτήκαμε να φυτέψουμε ελληνικά φυτά, γι΄αυτό μελετήσαμε διεξοδικά πώς λειτουργεί το ελληνικό οικοσύστημα, δηλαδή πώς αποστραγγίζει και άλλα τεχνικά ζητήματα.

Έτσι, δημιουργήσαμε το σύστημα Οικοστέγες, που είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος φύτευσης της στέγης, η μόνη ειδικά μελετημένη για τα ελληνικά κτήρια, η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα μόνωσης και ενεργειακής κατανάλωσης. Και το σημαντικότερο, επειδή βρισκόμαστε σε εποχές οικονομική κρίσης, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει και σταδιακά τη φύτευση, και με τον καιρό να την επεκτείνει ανάλογα με τα τετραγωνικά που θέλει να καλύψει.

Info

Tο σύστημα Οικοστέγες, ανήκει στον εκτατικό τύπο φυτεμένου δώματος και είναι:

  • Προσαρμοσμένο στα ελληνικά κτήρια – ελαφρύ, συναρμολογούμενο και  υδατοστεγές.
  • Προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες των ελληνικών στεγών (ξηρασία, ηλιοφάνεια, πάγος, χιόνι, άνεμος, ζέστη και κρύο).
  • Αυτοσυντηρούμενο, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης και προσθήκης υλικών, αλλά και χωρίς ανάγκες λίπανσης, άρδευσης, φυτοφαρμάκων, κλαδέματος και κουρέματος.

πηγή Natura Nrg τεύχος 29

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code