Άνοιξη. Η ελληνική φύση στα καλύτερά της! Η δροσερή εποχή της άνοιξης στολίζει τη γόνιμη γη της πατρίδας μας με φυσικές ομορφιές που κόβουν την ανάσα. Κατάφυτες οι πλαγιές των βουνών με τα ποτάμια να κυλούν ορμητικά κάτω από τα πέτρινα γεφύρια.
Τα νησιά, ακόμη και τα άγονα, στολίζονται με χιλιάδες αγριολούλουδα και βότανα, ενώ οι ανθισμένες κερασιές, οι πολύχρωμες βουκαμβίλιες, οι ασπάλαθοι, τα γάργαρα τρεχούμενα νερά, χορταίνουν τα μάτια και την ψυχή μας. Ο καλός καιρός μάς άνοιξε την όρεξη για ανοιξιάτικα ταξίδια εντός συνόρων.
της Μαρίας Γκέκα
Δρυοδάσος της Φολόης
Το καταπράσινο Οροπέδιο της Φολόης, που οι ντόπιοι ονομάζουν Μπαλκόνι της Ηλείας, διασχίζουν τρία ποτάμια: ο Πηνειός, ο Ερύμανθος και ο Αλφειός. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές στο εκπληκτικό, ομώνυμο δάσος είναι αυτή του μονοπατιού που ξεκινά από την Αχλαδινή, στον πάλαι ποτέ Δήμο Φολόης –τώρα μέρος του ευρύτερου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας– και καταλήγει στη Γέφυρα της Πετράδας, κατά μήκος της όχθης του Ερύμανθου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών στην Ελλάδα, αν όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη, που όμως λίγοι το γνωρίζουν. Απλώνεται σε σαράντα και πλέον χιλιάδες στρέμματα, στα πόδια του όρους Ερύμανθος, εκεί που συναντιούνται τρεις από τους μεγαλύτερους νομούς της Πελοποννήσου: η Ηλεία, η Αρκαδία και η Αχαΐα. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000- και όχι άδικα, καθώς διαθέτει μαγευτικές διαδρομές περιπατητικού ενδιαφέροντος.
Δάσος Καλαβρύτων & Σπήλαιο Λιμνών
Χιλιόμετρα ολόκληρα σκεπασμένα από έλατα και μαυρόπευκα συνθέτουν το ανακηρυγμένο «αισθητικό» δάσος Καλαβρύτων. Αισθητικά λέγονται τα συνολικά δεκαεννιά δάση που προστατεύονταν και πριν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δίκτυο Natura. Για παράδειγμα, το Δάσος των Καλαβρύτων ανακηρύχτηκε αισθητικό το 1977. Μαζί με το εκπληκτικό Φαράγγι του Βουραϊκού, όπου κάνει την περίφημη διαδρομή του ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου Natura στην Αχαΐα. Ένας όμορφος προορισμός είναι το Σπήλαιο των Λιμνών: λαβυρινθώδεις διαδρομές, απόκοσμες στοές, ιδιαίτεροι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών και δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες σε τρία διαφορετικά επίπεδα απλώνονται στα 500 επισκέψιμα μέτρα του –από το σύνολο των σχεδόν δύο χιλιομέτρων που έχουν μέχρι στιγμής εξερευνηθεί.
Πρέσπες
Η Άνοιξη μοιάζει να βρήκε κατάλυμα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα και τα μικρά χωριουδάκια με το βουκολικό άρωμα, να μας υπόσχονται εαρινές «ζεν» εξορμήσεις. Αν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορίες στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε πρώτα το χωριό Άγιος Γερμανός, όπου υπάρχει Κέντρο Πληροφόρησης για να προμηθευτείτε χάρτες και να ενημερωθείτε κατάλληλα για την ιστορία του τόπου αλλά και την οικολογική του σημασία, τη χλωρίδα και την πανίδα του. Στο Κέντρο εργάζονται άρτια εκπαιδευμένοι οδηγοί που είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στην περιοχή, ώστε να απολαύσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φυσικές ομορφιές και να μη χάσετε κανένα αξιοθέατο.
Φαράγγι Πανταβρέχει
Το πιο στενό, πράσινο, καθαρό, ανοιξιάτικο φαράγγι της χώρας βρίσκεται στην Ευρυτανία, και παρά το όνομά του, από τις αρχές Απριλίου βρίσκεται στα καλύτερά του, καθώς η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφτείτε το Πανταβρέχει. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά νότια του νομού. Εκεί, τα παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες. Λόγω του μεγάλου ύψους τους, όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μια συνεχή τεχνητή βροχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαγευτικό τοπίο!
Πήλιο: Δάσος Τσαγκαράδας
Μπορεί τα χρυσοκίτρινα φύλλα του φθινοπώρου να έχουν την γοητεία τους, αλλά η βλάστηση, τα λουλούδια, οι καστανιές και τα αιωνόβια δέντρα του ανατολικού Πηλίου δημιουργούν αυτήν την εποχή το καλύτερο σκηνικό για ρομαντικές βόλτες. Σκεφτείτε αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια αλλά και κρυστάλλινα ρυάκια που παρασύρουν στο πέρασμά τους φύλλα δέντρων και μικρά κλαράκια. Σκηνικό ειδυλλιακό, τόσο παραμυθένιο, που περιμένεις να αντικρίσεις μια νεράιδα πίσω από κάθε στροφή του μονοπατιών, την ίδια στιγμή που στο χωριό της Τσαγκαράδας τα πλακόστρωτα γεμίζουν και πάλι με ζωή, τραπεζάκια και μυρωδιές από τοπικά εδέσματα.
Τζουμέρκα
Σαν προστατευμένες φωλιές διάσπαρτες στα Αθαμανικά Όρη, στην περιοχή της Κεντρικής Πίνδου, τα 47 Τζουμερκοχώρια μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Σ’ αυτόν τον ορεινό τόπο, μεταξύ του Άραχθου και του Αχελώου, θα συναντήσετε τοπία αυθεντικής φυσικής ομορφιάς διανθισμένα με σημαντικά μνημεία. Τεχνητές λίμνες, σπήλαια, μοναστήρια κρυμμένα στους βράχους, επιβλητικά φαράγγια και γυμνές, άγριες κορυφές θα αποτυπωθούν στην ταξιδιωτική μνήμη, ενώ οι δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρονται απλόχερα με δυνατό χαρτί το rafting σε Καλαρίτικο και Άραχθο.
Λίμνη Δόξα
Η λίμνη Δόξα, ή όπως συνηθίζεται να λέγεται λίμνη Φενεού, δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια για αδρευτικούς λόγους, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί σε συνδυασμό με το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.
Περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και δημιουργεί ένα μαγικό ελβετικό τοπίο. Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης σε λίγα χρόνια λόγω της διάβρωσης του υπεδάφους θα γίνει νησίδα και θα το επισκέπτεται κανείς μόνο με καΐκι.
Η Κέρκυρα είναι όνειρο το Πάσχα
Η Κέρκυρα, είναι πανέμορφη κάθε εποχή, αλλά την άνοιξη είναι ανθισμένη από άκρο ως άκρο! Η Πασχαλινή Κέρκυρα μπορεί να είναι το ανοιξιάτικο όνειρο της ζωής σας, αν σας αρέσουν οι νότες και το συναίσθημα που σας προσφέρουν.
Η Μ. Εβδομάδα στην Κέρκυρα ξεκινάει με την επιβλητική λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων, των Βαγιώνε όπως λέγεται κερκυραϊκά. Σχεδόν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, τουλάχιστον 15, θα παίξουν μπροστά στα μάτια σας, θα ευφράνουν τα αυτιά σας συνοδεύοντας τον προστάτη του νησιού σε μια από τις 4 περιφορές στην πόλη του. Ναι, η μουσική στην Κέρκυρα αναδεικνύει μοναδικά το συναίσθημα της Μ. Εβδομάδας, με συνεχείς συναυλίες που ταιριάζουν με τις ψαλμωδίες των εκκλησιών, τις μυρωδιές από τη φογάτσα και την κολομπίνα, τα παραδοσιακά κερκυραϊκά τσουρέκια, με τη μυρωδιά από τα λουλούδια στις πλατείες και τα καντούνια.
Άνοιξη! Πάρε μια βαθιά ανάσα!
Εύβοια: Δάσος της Στενής & Φαράγγι του Δημοσάρη
Το Δάσος της Στενής, που σκαρφαλώνει τις πλαγιές της Δίρφης στην Εύβοια σε μια έκταση σχεδόν επτά χιλιάδων στρεμμάτων, είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Το καταπράσινο, καρτποσταλικό τοπίο του συνθέτουν χιλιάδες πεύκα, καστανιές και έλατα, τα οποία, όσο αυξάνεται το υψόμετρο, δίνουν τη θέση τους σε βελανιδιές και πλάτανους. Κρυστάλλινα ρυάκια διασχίζουν το δάσος, δημιουργώντας μικρά φαράγγια σε ορισμένα σημεία, ενώ σπάνια αγριολούλουδα, όπως η παιώνια και η πρίμουλα, ξεπροβάλλουν κάτω από τα ψηλά δέντρα.
Αλλά και η νότια Εύβοια θα σας αποζημιώσει με το φαράγγι του Δημοσάρη. Για τέσσερις ώρες ξεχνάς το κινητό σου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θυμίζει σύγχρονο πολιτισμό. Στο φαράγγι του Δημοσάρη ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλά εδώ και αιώνες και όλα κινούνται στο ρυθμό του περπατήματος. Ο ήχος από το τρεχούμενο νερό σε συνδυασμό με το κελάηδισμα των πουλιών κάνουν την ατμόσφαιρα γαλήνια. Κι ολόγυρα οι κατάφυτες πλαγιές γεμίζουν όλο το οπτικό πεδίο αφήνοντας μόνο λίγο ουρανό να ξεπροβάλλει. Διαθέτει πλούσια δασική και θαμνώδη βλάστηση. Χαρακτηριστικές είναι οι συστάδες υπεραιωνόβιων καστανιών που αποτελούν μέρος του Καστανολόγγου, ένα από τα τελευταία τόσο ηλικιωμένα δάση του συγκεκριμένου είδους στη χώρα μας.
Στις όχθες του ποταμού σχηματίζεται δάσος πλατανιών, ενώ ψηλά στο βουνό μπορείτε να αντικρίσετε ίταμους και δρύες. Στα πιο ψηλά μέρη ανθίζει το ρείκι με τα πολλά μικρά άνθη σε μωβ και ροζ αποχρώσεις, ενώ χαμηλότερα και κοντά στο νερό οι φτέρες οργιάζουν! Ενθαρρυντικό για τον τόπο είναι πως κάθε χρόνο οι φυσιολάτρες και οι πεζοπόροι που επισκέπτονται το μέρος αυξάνονται συνεχώς. Δεν υπάρχουν εξάλλου πολλά μέρη που να μπορούν να το ανταγωνιστούν, που να σε ταξιδεύουν τόσο βαθιά στο παρελθόν και παράλληλα να σου επιτρέπουν να τελειώσεις την πεζοπορία με βουτιά στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
Τσάι του βουνού της Εύβοιας
(Sideritis euboica) [φώτο 1]:
Το γνωστό σε όλους «τσάι του βουνού» είναι φυτό ενδημικό της Εύβοιας και φύεται μόνο στα ψηλά βουνά του νησιού.
Βιόλα της Εύβοιας
(Viola euboea) [φώτο 2]:
Ο άγριος πανσές της Εύβοιας είναι ενδημικός στο νησί και απαντάται σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις βιολετί, κίτρινο και κρεμ. Αφθονεί σε πολλά σημεία του βουνού.
Παιώνια η αρρενωπή
(Paeonia mascula subsp. hellenica) [φώτο 3]:
Σπάνιο φυτό, ένα από τα πιο όμορφα και ευάλωτα αγριολούλουδα. Θα το βρείτε να ανθίζει στο φαράγγι του Δημοσάρη.
|
Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς |